Tara Franta

Alsacia

Bretania

Burgundia

Champagne

Coasta de Azur

Corsica

Un amestec de stil francez cu atmosfera italiana, plaje ceresti si peisaje neobisnuite.  

Informatii Generale

Corsica este surprinzatoare, insula prezentand un peisaj salbatic, cu un farmec unic. Insula are plaje de nisip alb, situate in golfuri pitoresti, care sunt insotite de o apa limpede si un usor zgomot de vant de mare. Turistii vin aici si pentru frumusetile uimitoare si linistea, care le vor ramane in amintire. 

A treia cea mai mare insula a Mediteranei de vest. Coasta de nisip spalat aduce temperaturi ridicate, apa marii ajungand la 28 ° C. Centrul insulei este umplut de munti cu varfuri acoperite de zapada. Aici puteti intalni si campii cu mlastini, si terenuri de la marginea desertului acoperite cu paduri dese. In multe locuri se incadreaza in mare, pietre ascutite taiate de ravene adanci, cu paduri de pin si de castan. Coasta este renumita pentru scufundari in care puteti admira reciful de corali, si pesteri inaccesibile. Corsica si Sardinia sunt separate de stramtoarea Sf. Bonifaciu. Insula are un climat mediteranean, unde soarele straluceste 230 de zile pe an, si temperaturile de vara ajung la 30 ° C. Plajele conduc spre munti, al caror cel mai inalt varf este de Monte Cinto, de 2710 m. 

Primele urme de asezari de pe insula au fost gasite langa Filitosy, unde primii oameni au sculptat simboluri, aproximativ cu 4 mii de ani in urma. Datorita faptului ca insula Corsica a fost intotdeauna un loc strategic, cei care au pus stapanire asupra acesteia au fost numerosi. Grecii au inceput sa construiasca un sat fortificat, cu aproximativ 550 i.Hr., care a fost preluat apoi de romani, vandali si ostrogoti. Dominatia italiana a insulei, a lasat urme in arhitectura bisericilor, apreciata de iubitorii de biserici vechi. In 1297 insula, impreuna cu Sicilia, au fost deja supuse guvernelor din Aragon, Spania, in timp ce prezenta franceza a fost reprezentata doar de Tratatul de la Versailles din 1768. Corsica a luptat intotdeauna pentru independenta sa. La un moment insula a fost oficial atasata  Frantei, iar in orasul Ajaccio venise multa lumea din partea lui Napoleon Bonaparte in solicitarea de integrare a insulei. 

Cel mai important oras pentru care turistii viziteaza Corsica este Bastia. Aici s-a stabilit o colonie genoveza fortificata in secolul XIV, iar orasul a devenit un important port al Mediteranei. Din aceasta perioada vine numele orasului, din "Bastiglia", care in italiana, inseamna "Turnul de veghe". Aici merita sa vizitati locul St-Nicolas, cu palmieri umbrosi si o statuie a lui Napoleon, in care majoritatea turistilor merg pentru suveniruri. Atmosfera orasului este asociata cu imparatul, iar multe locuri poarta numele sau. Artera principala duce de la centrul orasului la cartierul Terra Vecchia, sau “pamant vechi”, cu un o multitudine de strazi inguste, care apoi se conecteaza la portul vechi. De-a lungul drumului puteti vizita Capela Sfintei Cruci Bisericii si Rocha si capela Neprihanitei Zamisliri, in care timp de secole a avut loc o reuniune de semnificatie politica. Portul vechi este locul cel mai pitoresc de Bastia, unde sunt bulevarde frumoase, si unde puteti manca bine in tavernele care ofera mese gourmet. Un alt cartier interesant, care merita vizitat in oras este Terra Nova, care este construit de genovezi, fiind inconjurata de cladiri moderne. Tot in acest oras puteti vizita muzeul etnografic din Corsica. Bastia este, de asemenea, o statiune cu hoteluri excelente si plaje de nisip care se intind pe mai multe mile. Coasta de langa statiune este ideala pentru sporturile de apa, cum ar fi windsurfing, kitesurfing schi, navigatie etc. 

Saint Florent - o statiune mica, dar foarte frumoasa, care ofera acces la golful azuriu si o plaja de nisip, fiind un loc minunat pentru sporturi nautice. In timp liber turistiui se pot plimba prin orasul vechi si pot vizita cetatea genoveza datand din secolul al XV-lea. Portul local este un loc bun pentru a observa iahturi de lux si pentru a beneficia de o experienta culinara de succes oferita de tavernele excelente. Ar trebui sa vizitati, de asemenea, una dintre cele mai interesante biserici din Corsica, care este templu al Eglise Santa-Maria Assunta, finalizat in 1140. 

Calvi - una dintre cele mai frumoase statiuni de pe insula Corsica, situata in apropierea golfului magnific, cu un port impunator care ofera legatura cu porturile de la Nisa. De-a lungul golfului se intinde o plaja lunga de nisip, umbrita pe alocuri de copaci. Aici sunt conditii perfecte pentru navigatie si sporturi nautice. Oferta de cazare este diversa si contine hoteluri de lux, de la ferestrele carora puteti admira un golf mare, si puteti vedea in distanta varfuri ale masivului Monte Cinto, acoperite de zapada. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Porto-Vecchio - o statiune de vacanta populara, situata intr-un golf azuriu, cu multe atractii turistice. Cazarea este excelenta, cu hoteluri si apartamente care ofera acces la multe plaje romantice la marginea orasului. Aici puteti gasi zone mai izolate de inot, cu plaje relaxante, perfecte pentru persoanele care vin in vacanta cu copii mici. Cea mai populara locatie in randul turistilor, cu o plaja de inot, este situata la mai multi kilometri de la Santa Giulia, considerata una dintre cele mai frumoase din Corsica. Golful adapostit promoveaza sportul de apa pentru amatori si incepatori, in timp ce cartierele cu vederi extraordinare, sunt ideale pentru mersul pe jos si cu bicicleta.

Cargese - Statiune placuta, cu acces la o plaja fabuloasa, exotica, situata in golful Sagone, aflat in nordul statiunii. Cu secole in urma localitatea a fost un unde veneau refugiati ai  Imperiului Otoman. 

Ajaccio - o statiune de mare, cu multe atractii, in care nu va veti plictisi niciodata. Am putea spune ca aceasta statiune este un “oras imperial”, deoarece este locul in care s-a nascut Napoleon Bonaparte. Caracterul mediteranean al orasului este subliniat de mari cladiri din piatra, piete pline de viata si de o pleta vasta de optiuni pentru a lua masa. Vizitatorii pot gasi hoteluri si apartamente de standarde diferite, o infrastructura urbana dezvoltata si facilitati excelente pentru practicarea de sporturi. Turistii viziteaza orasul de multe ori sau raman in el pentru mai mult timp datorita suvenirurilor care au legatura cu imparatul, care pot fi admirate la Muzeul lui Napoleon. Tot aici merita sa vizitati casa lui Bonaparte, cu o expozitie interesanta. Dupa o zi bogata in atractii turistice, va puteti intoarce pentru a dansa pana in zori, in marile discoteci. Pentru a evita multimea atunci cand doriti sa faceti o baie in mare, puteti merge la cativa kilometri la Est de oras, unde veti gasi o banda lunga si larga de nisip de aur, care este Plage de Ricanto.

Bonifacio - statiunea cea mai sudica, un important port corsican cu o istorie bogata si optiuni excelente de cazare. Bonifacio este o intindere pitoreasca, cu stanci albe care imbogatesc peisajul extraordinar al Corsicii. Golful din Bonifacio ofera unele plaje mici de nisip, unde se poate merge in excursii de scufundare pentru a admira minunata lume a recifurilor de corali si creaturi uimitoare ale marii. Zona are cateva puncte de observatie mari ale stancilor remarcabile, ale marii albastre, si in apropiere de Sardinia, feriboturi care navigheaza de la portul local.

 

Bucatarie

Bucataria franceza ofera unele dintre cele mai apreciate experiente culinare, alimentele fiind pregatite la standarde mai inalte decat in majoritatea tarilor atat in restaurante, cat si in locuinte private. Produsele alimentare sunt o parte importanta a vietii de zi cu zi, fiind celebrate la fiecare pas. Placerea de a manca a fost importata din Italia, datorita Printesa Catherine de Medici care,in timpul Revolutiei Franceze a scris un tratat filosofic: "Filosofia gustului." Franta ofera experiente culinare pentru toate gusturile datorita diversitatii agricole si climatice a tarii, precum si a locatiei in apropierea Marii Mediterane si a Oceanului Atlantic.

Francezii mananca orice, de la carne (de vita, porc, miel, pasare, peste), branza, faina, fructe si legume. Francezii mananca trei mese pe zi, iar mersul la restaurant face parte din obiceiurile zilnice. Micul dejun (Petit dejeuner) consta in mare parte dintr-o ceasca de cafea, ceai sau ciocolata calda, un croissant - corn, briose sau bagheta, dar si viennoiseries - paine dulce servita cu unt si gem. Pranzul (Dejeuner) este, de obicei, servita intre 12 si 14:30, iar cina (Diner, souper), este servita incepand  de la 19 pana seara tarziu. Acestea sunt prilej pentru reuniuni cu familia si prietenii, purtandu-se lungi conversatii.

Daca nu aveti timp sa luati masa de pranz, puteti consuma o bagheta cu salata verde si legume crude, sau puteti merge la bistro sa serviti o friptura cu cartofi prajiti. Turistii care doresc sa cumpere paine vor vedea ca alegerea nu este una atat de simpla datorita diversitatii sale. Painea proaspata este consumata la fiecare masa. Masa principala consta de obicei dintr-un aperitiv, felul principal, branza si desert. La fiecare masa se consuma un pahar cu o bautura alcoolica, racoritoare sau sucuri. In restaurante de foarte multe ori se ofera un aperitiv Bouches - tartine, masline, fistic sau prajturele mici, franceze. Francezii adora sa consume mousse de ciocolata  - mousse au chocolat, budinca cu mere, crema de caramel sau doar fructe, precum si o varietate de branza albastra. La sfarsitul mesei chelnerii servesc de multe ori cafea scurta, puternica si un pahar de alcool digestiv puternic (coniac, Armagnac, Calvados sau rachiu de fructe regionale) pentru a ajuta digestia.

Bacsisul este o chestiune serioasa in Franta. Desi serviciul chelnerilor este inclus in pretul mesei, se va lasa, de asemenea, un bacsis suplimentar cuprins intre 7 si 10% din valoarea notei de plata.

Alegerea restaurantului potrivit este foarte importanta. Turistii trebuie sa tina seama de faptul ca meniurile restaurantelor includ, de obicei, feluri de mancare regionale. Lipsa acestor preparate poate indica incompetenta restaurantelor. Multe restaurante bune ofera propriile versiuni de preparate locale.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Francezii acorda o atentie deosebita prospetimii produselor alimentare. Prin urmare, un platou de midii proaspete si crustacee vor mirosi mereu a mare. Chiar si mancarurile din comertul fast-food sunt mereu proaspete. Fiecare regiune este definita, in principal, de produsele locale. Cele mai bune produse pot fi gasite in pietele aglomerate, unde furnizorii in magazinele lor produse preparate dupa retete interesante. Multe produse interesante pot fi achizitionate de la standurile de pe marginea soselelor: fructe proaspat culese, gem din productie proprie, masline marinate sau miere din stupi. Turistii prefera, de obicei, sa guste branzeturile de casa, legumele din gradinile locale sau diferitele bauturi din distileriile aflate in curtile oamenilor.

Branzeturile frantuzesti sunt adevarate delicii culinare pentru orice turist. Acestea sunt propuse spre vanzare in diferite dimensiuni si forme, aranjate in cosuri de nuiele, invelite in frunze de nuc sau castan. Oferte concureaza intre ele in functie de regiuni. Puteti achizitiona branza cremoasa Camembert, branza sinovial, branza albastra, branza de capra picanta, branzeturi gatite de calugari si multe altele. Francezii au in jur de 300 de sortimente de branza, iar specialistii continua sa creeze noi astfel de sortimente.

Bautura nationala a Frantei este vinul. O excursie in Franta este o mare oportunitate pentru a invata despre multe soiuri interesante de vin. Viile se intind pe kilometri intregi in majoritatea regiunilor, chiar si in capitala. Vinul face parte din stilul de viata francez si este o parte integranta din fiecare masa. Printre regiunile cele mai faimoase, unde se produc cele mai bune vinuri amintim Bordeaux, Champagne, Burgundia si Beaujolais. Soiuri nobile de struguri se gasesc sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Chardonnay. Inainte de a comanda un vin intr-un restaurant ar trebui sa cunoasteti categoriile de baza de vin: Blanc - alb, cu mirosul de fenicul si anason, Rose - roz, cu un usor miros de fructe, chihlimbar, Rosu  - cu aroma de fructe si coaja lemnoasa, coji de portocale si miere, sau cu rubin, cu arome de cirese si fructe de padure. Cele mai bune tulpini sunt Muscat, alte vinuri cunoscute sunt Macebeu, Malvoisie si Grenache. Inainte de a porni intr-o calatorie in Franta este preferabil sa achizitionati un ghid profesionist de vinuri cara va va ajuta intr-o selectie viitoare a vinului potrivit. Puteti sa va interesati, de asemenea, de vinurile regionale specifice fiecarei zone.

In plus fata de bucataria traditionala franceza in Corsica veti gasi restaurante ce ofera feluri de mancare specifice insulei. De la magazinele locale puteti cumpara paine la cuptor preparata din faina de castane. Faina derivata din acest copac se foloseste, de asemenea, pentru a coace prajituri delicioase si clatite crocante. In restaurante poti comanda o supa traditionala de peste, caviar si homari. Turistii care prefera carnea pot incerca carnatii de porc sau bacon afumat. Din masa traditionala nu poate lipsi branza Brocciu sau branza de capra cu o aroma de unt din zer. Dupa ce va delectati cu tot felul de delicii culinare trebuie sa incercati si o sticla de vin, mai ales ca insula este renumita pentru traditia sa indelungata in producerea vinului inca de pe vremea fenicienilor. Tulpinile principale care sunt cultivate pe insula sunt de culoare alba si rosie. 

 

Traditii

Franta este un stat modern, ce se distinge prin modul de viata, deschiderea socio-culturala si traditiile de care nici un cetatean din aceasta tara mare nu vrea sa se desparta. Diferentele de mentalitate pot fi observate calatorind prin diversele provincii sau relaxandu-va in orasele frumoase. 

Cele mai multe case reflecta stilul de viata al proprietarilor, francezii obisnuind sa isi invite oaspetii indeosebi la cina, si mai putin la ceaiul de dupa-amiaza. In cazul in care cineva este invitat la francezi acasa, ar trebui sa ia cu el/ea o sticla de vin sau niste dulciuri, si trebuie sa se tina cont ca francezii sunt foarte ospitalieri si iubesc sa discute despre subiecte mai delicate legate de religie si de situatia politica actuala, iar o conversatie mai impulsiva la masa este aproape o parte obligatorie a unei reuniuni. Faimosul principiu de conventii sociale este savoir-vivre, iar cei ce se angajeaza intr-o conversatie trebuie sa stie sa asculte punctele de vedere ale interlocutorilor sai. Atunci cand stati la masa tine cont de faptul ca proprietarul va va desemna un loc special, de obicei in partea sa dreapta.

Salutarile si urarile de  bun venit in Franta sunt mult mai frecvente decat in Romania, asa ca sa nu fiti surprinsi daca in orice magazin de la colt de strada, parc sau institutie veti auzi un amical Bonjour Madame / Monsieur sau Salut ! De asemenea, in randul francezilor foarte frecvent se spune multumesc(faimosul Merci) sau se cere scuze. In semn de salut femeile franceze se saruta pe obraz, iar barbatii pur si simplu dau mana.

Un obicei national care poate fi intalnit frecvent in diverse locuri este practicarea bowlingului. Fanii si jucatorii acestui sport carismatic obisnuiesc sa se adune seara in multe localuri, sa joace bowling si sa bea lichior aromat cu anason. Deschiderea francezilor in a-si face prieteni si cunostinte noi este comuna. Francezii obisnuiesc sa mearga la gratare, la degustari de vinuri, picnicuri si sa organizeze iesiri la restaurante.

In cazul in care turistii sunt pasionati de vanatoare, vor gasi in francezi adevarati aliati in practicarea acestui hobby special. Francezii adora sa mearga la vanatoare fie ca este vorba de folosirea pustilor sau a arcurilor, iar de regula partidele de vanatoare sunt insotite de petreceri.

Francezii acorda o mare importanta traditiei si folclorului. Familia si rudele transmit de obicei, pe cale orala, de la o generatie la alta diverse legende, superstitii, proverbe, cantece si dansuri. Calatorind in diferitele regiuni din Franta puteti observa diferentele interesante in comportamentele oamenilor. Lista de festivaluri celebre, rituri religioase si evenimente asociate este extrem de lunga. In Franta cele mai multe persoane sunt de religie catolica, prin urmare intreaga familie sarbatoreste si acorda o importanta deosebita Craciunului. Cu toate ca e o tara majoritar catolica, diversitatea cultural-religioasa a Frantei o face sa fie considerata o tara multi-religioasa. Francezii sarbatoresc zilele in care s-a pus capat celor doua razboaie mondiale in care Franta a jucat un rol major (8 mai si 11 noiembrie), iar data de 14 iulie - ziua in care fortarea Bastiliei a cazut - a devenit ziua nationala a tarii, cand au loc numeroase evenimente, festivaluri, concerte si spectacole. Carnavalul este, de asemenea, sarbatorit cu bucurie: strazile aglomerate sunt pline de spectacole de artificii si parade impresionante. Franta reprezinta si un centru de cult religios important, in care vin pelerinii din intreaga lume si de multe ori locurile sfinte sunt mentionate in ghiduri ca fiind obiective turistice atractive. Cele mai faimoase astfel de locuri sunt Lourdes, Lisieux, Chartres si Le Puy. O atractie deosebita o reprezinta si sarbatorile publice locale, cum ar fi sarbatoarea levanticai in Provence, sarbatoarea branzeturilor si a florilor de lamaie in Champagne, sarbatoarea stridiilor in Cental sau cea a varzei din Alsacia.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Una dintre traditiile interesante este corida - luptele cu tauri organizate de autoritatile spaniole, cu participarea unor toreadori celebre. In multe locuri veti gasi arene speciale potrivite pentru acest spectacol periculos. O atractie populara este intrecerea in cadrul careia tinerii incearca sa smulga o panglica rosie de pe coarnele taurilor. Special pregatite pentru turisti sunt versiuni mai sigure ale acestui joc, atunci cand taurul este inlocuit cu o vaca sau vitel tanar.

Ca in orice tara, inclusiv in Franta, exista anumite reguli cu privire la comportamentul in restaurante. De regula bacsisul obisnuit este de 7-10% din suma ce trebuie achitata. In cafenele si baruri bacsisul poate fi lasat pe o placuta speciala care se afla pe tejghea. Turistii pot lasa bacsis soferilor de taxi, ghizilor si menajerelor de la hotel. 

In Franta exista reguli stricte cu privire la fumat. Interzicerea fumatului se aplica in toate cladirile publice, locuri protejate, restaurante, cafenele, transport public, etc, fiind posibil sa se fumeze doar in zonele desemnate numite Fumeur Espace.

De asemenea turistii ar trebuie sa stie cateva lucruri si atunci cand cumpara bauturi. In cazul in care doriti bere, trebuie sa precizati pentru o bere mica "un Demi" sau pentru o sticla mare "un serieux" deoarece atunci cand comandati o bere in limba engleza sau germana se poate sa aiba loc o neintelegere. 

Atunci cand vizitati muzeele, tineti cont ca fotografierea in interiorul lor este adesea posibila doar dupa achitarea unei taxe si ca atunci cand vizitati monumente religioase este bine sa fiti imbracati adecvat, insa francezii nu sunt la fel de restrictivi ca alte natiuni cu privire la vizitarea templelor lor de catre turisti.

 

Vacante active

Corsica este un paradis pentru kite surfing, windsurfing si navigatie, de aceea pe toate plajele veti gasi turisti care practica aceste discipline. In statiunile mai mari exista o multime de centre de inchiriere a echipamentului sportiv, barci cu motor, scutere si iahturi, precum si numeroase scoli unde aveti posibilitatea sa faca primii pasi in practicarea acestor sporturi. Corsica este, de asemenea, un loc ideal pentru scafandri datorita recifelor de corali, lagunelor albastre frumoase si lumii subacvatice cu  pesteri misterioase. Pentru a explora lumea subacvatica cel mai bine este sa mergeti la portul de Bonifacio, insa puteti obtine informatii despre cele mai bune locuri de scufundari in toate porturile importante de pe insula.

Turistii plictisiti de viata pe plaja pot opta pentru trasee montane interesante in zona parcului regional din Corsica. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Traseele duce de-a lungul coastei direct la munte, iar de-a lungul drumului veti intalni biserici si sate mai mici. In inima insulei puteti vizita cheile si vaile din jurul orasului Corte. Aceasta zona este iubita mai ales de iubitorii de drumetii si ciclism montan care se aventureaza pe cel mai inalt varf din Monte Cinto. Mai mult decat atat, in Corsica veti gasi trasee de dificultati si lungimi diferite care vor satisface cerintele exigente ale oricarui calator.

 

Excursii optionale

Cap Corse - partea de nord a Corsicii, cu un teren deluros si frumoase plaje de nisip, unde va puteti relaxa dupa vizitarea obiectivelor interesante. Coasta ofera fundalul perfect turistii care doresc sa se legene pe mare in iahturi de lux si barci de pescuit. In timpul liber merita sa zivitati Capul Grigione, unde se pot gasi locuri izolate pentru inot in golfuri pitoresti si plaje nisipoase. In Erbalunga turistii pot vizita un port mic si turnuri de genoveze. Cele mai bune baruri si cafenele se afla in Ile Rousse. Un loc extraordinar este Nonza, o localitate pitoreasca, construita pe terasele de piatra, cu vederi superbe la marea azurie si la o plaja larga, stancoasa.

San Michele de Murato - un oras mic, cu o biserica frumoasa datand din anul 1280, care ofera o panorama a coastei Corsicii. Templul este caracterizat de o arhitectura tipic corsicana, prin  utilizarea unor pietre albe si verzi. 

L'Ille Ruse - un oras mic, cu plaje si locuri de promenada placute, magazine de cadouri minunate si o biserica in stil baroc. 

Rutele Les Calanche - turistii care iubesc drumetiile ar trebui sa mearga neaparat pe trasee celebre din insula Corsica, prin padurile insulei, stanci si dealuri pitoresti. Pentru pietoni sunt prevazute mai multe trasee de diferite lungimi si grade diferite de dificultate, care vor depasi aventura incredibila si o experienta adevarata. 

Arhipelagul Sanguinaires - de la Pointe de la Parata puteti selecta o croaziera organizata de pentru a vizita un mic arhipelag de insule de pe coasta de vest a Corsicii. O atmosfera de basm poate fi simtita printre ruinele cetatii, si la apusul de soare. 

Filitosa – o localitate mica, care se remarca printr-o formatiune de pietre mari care dateaza de acum cinci mii de ani, fiind utilizate in principal in timpul ceremoniilor dedicate mortii. Istoria pietrelor mistice poate fi aflata la muzeul care a organizat excavarea.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Sartene - un oras mic, care a fost adesea vizitat de catre piratii algerieni in secolul al XVI-lea. Astazi, in oras sunt organizate procesiuni cunoscute sub numele de "du Catenacciu”. In biserica locala a Sf. Maria, se afla o cruce si catusele folosite in timpul procesiunii. Aici va vor atrage atentia cladirile vechi si atmosfera,  tipic corsicane. De asemenea, merita sa vizitati si Muzeul de Preistorie din Corsica, pentru a afla mai multe despre istoria insulei.

Col de Bavella - una dintre locatiile care ofera cele mai spectaculoase peisaje din Corsica, situata printre munti, varfuri maiestuoase, paduri luxuriante de pini si piscuri stancoase. Parcul este retras si prezinta un paradis pentru alpinism, drumetii si ciclism montan. Pentru turistii amatori de drumetii, zona a pregatit trasee minunate prin colturi pitoresti, cel mai bun punct de pornire fiind ZONZA.

Corte - un punct important pe harta turistica a Corsicii. Inima din Corsicii, inconjurata de dealuri impadurite, chei si vai, a devenit in secolul al XVIII-lea capitala insulei. Turistii sunt atrasi de aceasta locatie deoarece este singura cetate de pe coasta insulei. Cladirea a fost construita pe stanca pitoresca, formata din doua niveluri. Nivelul superior se numeste “Cuibul vulturului”, deoarece timp de secole a fost greu de gasit, chiar si pentru turisti. In plus fata de vederi minunate, puteti admira, de asemenea, Palatul National - singura cladire laica din timpul domniei genovezilor, si templul cel mai important-biserica Corte Apocalipsa. Orasul are o vasta oferta culinara, iar cele mai bune restaurante sunt situate pe Cours Paoli. Privelisti uimitoare, animale salbatice, munti si paduri dense pot fi admirate in Parcul Regional al Corsicii. Traseele turistice inedite vor conduce vizitatorii spre lacurile glaciare Lac de Melo si Lac de Capitello. In zona exista numeroase ravene si vai, concepute pentru pietoni mai putin experimentati, si cele mai inalte varfuri din Monte Cinto concepute pentru alpinisti experimentati.

O excursie la Sardinia, cu atractiile locale:

Capitala "micului continent" este Cagliari - cel mai mare oras de pe insula, care indeplineste mai multe functii, de la centru comercial la centru cultural, turistic sau istoric. Merita sa dati o tura pana la Cagliari sa vizitati orasulsau sa il folositi ca centru de reper pentru explorarea zonelor inconjuratoare.Turistii trebuie sa viziteze mai intai de toate castelul din Cagliari - un centru de viata medievala, cu alei intunecate si zidurile vechi din secolul al XIII-lea, dar si Bastionul San Remy, cu vederi extraordinare asupra orasului, marii si lagunei din jur. Arhitectura catedralei locale este comparata cu "Turnul Babel", iar in interior impresioneaza cu elementele decorative si cu o frumoasa colectie de arta religioasa. Daca cineva are mai mult timp ar trebui sa viziteze turnul Sf. Pancras sau muzeele sardiniene. Un alt obiectiv ce merita atentia turistilor, este amfiteatrul sculptat in stanca, construit in secolul al doilea sau gradina botanica cu un numar surprinzator de specii de plante, ce poate fi un refugiu minunat. Cand vine vorba de plaja, zona Poetto este cea mai aglomerata. Este o plaja lunga cu nisip, situata intr-un golf pitoresc, de-a lungul coastei existand zeci de taverne, baruri si restaurante. In Poetto se gasesc, de asemenea, o multime de centre de inchiriere echipamente, de unde puteti obtine placi pentru windsurfing, biciclete, scutere de apa, sezlonguri si umbrele. Serile mediteraneene le puteti petrece la promenada pe Manno Via -  cea mai frumoasa zona din Sardinia ce atrage sute de excursionisti in fiecare zi.

Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Corsica?

Pentru o vacanta  in Corsica cel mai bine este sa alegeti perioada mai - octombrie, atunci cand temperaturile de pe insula sunt in jur de 20 ° C. Cele mai calde luni sunt iulie si august, atunci cand termometrele indica peste 30 ° C. Luni calde sunt si iunie si septembrie, acestea fiind indicate pentru cei care nu tolereaza caludrile foarte mari, in aceste perioade temperaturile sunt mai suportabile. Intre lunile iunie si septembrie, temperatura apei in regiunea Corsica ajunge la 23-26 ° C.

Pentru a face tururile monumentelor se recomanda perioadele aprilie-iunie si septembrie-inceputul lunii noiembrie, cand nu sunt atat de multi turisti ca in timpul verii, iar preturile din statiunile sunt mult mai mici decat in sezonul de varf.

Atunci cand planificati o vacanta tineti cont si de evenimentele locale, cum ar fi Festivalul de Jazz din iunie si septembrie sau festivalul de cantari religioase si cantece populare corsicane din Calvi. Un eveniment interesant are loc in septembri -  festivalul de muzica Rencontres Mediteranenes in Bonifacio.

 

Care este moneda in Franta si care sunt preturile aproximative?

In Franta moneda este aceeasi cu a Uniunii Europene - euro. In consecinta, preturile sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales preturile din infrastructura turistica sau servitul meselor in restaurante.

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Corsica?

Un loc minunat pentru a merge la cumparaturi este asezarea L'Ille Ruse, cu multe magazine cu suveniruri din Corsica.

 

Ce fus orar este valabil in Franta?

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cum va puteti deplasa in Corsica?

Transportul in Corsica este relativ bine dezvoltat, insa nu puteti ajunge cu usurinta chiar  in fiecare colt al insulei. Uneori e mai bine sa utilizati transportul privat care acopera o gama mai larga de conexiuni spre diferite locuri. Daca cineva vrea sa exploreze in profunzime insula ar trebui sa inchiriati o masina sau un scuter, cu exceptia cazului in care ati venit pe insula cu mijloace proprii de transport. Drumurile pe insula Corsica sunt inguste, iar in unele locuri este dificil de trecut mai ales cand vine un vehicul din sens opus. Calitatea drumurilor este buna, insa sunt sectiuni in diverse provincii care arata un pic mai rau. Totodata puteti opta si pentru calatoria cu trenul, iar traseele sunt variate, puteti traversa o multime de tuneluri, vai si poduri. Legaturile cele mai convenabile sunt pe liniile Ajaccio, Bastia, Calvi si Leccia Ponte.

 

Ce plajele sunt in Corsica?

Corsica are plaje excelente, cu nisip si pe alocuri pietris, de aceea recomandam sa aveti la Dumneavoastra pantofi cu care sa intrati in apa. Aproape pe intreaga coasta sunt scoali si centre de inchiriere de echipamente de scufundare. 

Lavasina este una dintre cele mai frumoase plaje situate in Cap Corse, al carei coasta este perfecta pentru sporturi de apa: inot, scufundari si navigatie. O plaja mare si frumoasa se intinde de-a lungul golfului in Calvi. Turistii pot gasi si in Cargese niste plaje de nisip excelente Plage de Pero si Plage de Chiuni in nord si Plage de Menasina si Plage de Stagnoli in sud. Una dintre cele mai cunoscute statiuni este  Ajaccio, unde foarte aproape de centru sunt plajele de nisip  St-Franccois, Trottel, Plage de Ricanto. In Bonifacio nu sunt foarte multe plaje interesante datorita malului stancos, dar pe cealalta parte a golfului exista intinderi de nisip - Plage de la Catena si Plage Arinella la care se poate ajunge cu un taxi pe apa sau o barca inchiriata. Una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula este situata in partea de sud a zonei Bonifacio intre rocile de la Plage Paragnano  si Plage de Tonnara. O alta plaja foarte frumoasa de pe insula este cea din Santa-Giulia, in Porto-Vecchio, care atrage intotdeauna o multime de turisti. Ile Rousse atrage la randu-i o multime de turisti in cautarea plajelor perfecte cu nisip alb - Plage de Rindara si Plage de Lozari.

In hotelurile de top de categorie sau in statiuni plaja selectat este ingramadite in mod artificial sau in mod substantial diferit de plaje tipice urbane, astfel incat alegerea statiune si hotel pentru a va asigura ca verificati ceea ce plaja vor avea acces la.

 

Ce restrictii exista in Franta?

Transportul de bunuri fac obiectul unor restrictii cantitative la fel ca in intreaga UE. Totusi, bunurile cu caracter personal si echipamentele pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitatea de bunuri ce poate fi exportata din Franta este urmatoarea: pana la 800 de tigari, 200 de foi de tigari de foi, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de sistemul de ingrijire a sanatatii in Franta?

In cazuri unor urgente, turistii aflati in vizita in Franta au acoperita  in mod gratuit asistenta medicala primara. Anterior trebuie platitia o polita de asigurare de calatorie care poate asigura tratamente medicale si de transport mai avansate. Daca aveti asigurare medicala privata puteti verifica termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, asigurarile acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate, care este o dovada faptului ca sunteti asigurat.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti cu atentie restaurantele unde va luati masa, iar hotelurile trebuie sa respecte regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata sau fiarta timp de cel putin 10 minute. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic.

 

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Franta, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Franta, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Paris: 

http://www.ambasada.ro/ambasada/1/51/franta.html

 

Ambasada Romaniei in Franta

Adresa

5, Rue de l'Exposition 75007, Paris CEDEX 07

Telefon:             0033-1-47.05.10.46      ;             0033-1-47.05.18.70       

Telefon sectie consulara:             0033-1-47.05.27.55      ;01.47.05.29.66 

Telefon sectie economica:             0033-1-47.05.12.74      

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fax: 0033-1-45.56.97.47

E-mail ambasada: secretariat@amb-roumanie.fr

E-mail sectia economica: bce@amb-roumanie.fr

E-mail sectia consulara: sconsulara@amb-roumanie.fr

Program de lucru

Sectia consulara:

Luni-Vineri: 9.00-15.00

Website

www.paris.mae.ro

 

Franta de Nord

Golful Biskaya

Lorena

Masivul Central

Muntii Pirinei

Nisa

Normandia

Paris

Valea Garonne

Valea Loarei

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Franta : Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei

Cauta regiuni Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei