Tara Franta

Alsacia

Bretania

Burgundia

  Teren minunat cu cele mai bune podgorii, mănăstiri istorice şi un mustar delicios.

Informatii Generale

Burgundia incanta turistii prin arhitectura sa magnifica, vinariile celebre in toata lumea si peisajele impresionante, nemaigasite in alte parti ale Frantei. O zona pitoreasca, rurala, unde turistii cauta liniste, natura neatinsa, paduri frumoase, manastiri, castele, un loc ideal pentru fotografie.

Regiunea este situata la aproximativ o ora distanta de agitatia din Paris, situata in centrul Frantei, marginita la nord de Champagne, Lorraine si Alsace, la sud de Alpii francezi si Masivul Central de la sud, dar si de remarcabila Vale a Loarei in vest si de Jura la est. O parte a peisajului a fost modelat catre ape, sculptat in vai si canioane. Zona atrage turistii care iubesc mersul pe jos intr-un cadru natural frumos.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Numele sau interesant provine de la triburile de burgunzi germanice care s-au stabilit in aceasta zona, in secolul al cincilea. Regatul Burgundiei cuprinde unele dintre cele mai bogate zone din sud-estul Frantei. Din punct de vedere economic, Burgundia si-a revenit incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu revolutia industriala prin exploatarea depozitelor bogate de carbune si minereuri de fier. Si astazi turismul si productia de vin se mentin la nivele inalte.

Orasul cel mai interesant este capitala Burgundiei, Dijon, un oras fermecator, cu o istorie interesanta, cu case frumoase, dezvoltat din punct de vedere cultural si cu numeroase monumente ce amintesc de zilele de glorie ale regiunii. Ca specialitati culinare locale amintim turta dulce si mustarul. Prima asezare infiintata aici a fost pe vremea romanilor si a fost numita Divio. Intreaga regiune a capatat rapid o importanta strategica datorita oraselor situate pe o ruta comerciala importanta. Zona a devenit un centru important al reformei in Biserica Catolica si un important centru al artei europene. Orasul Dijon este cunoscut datorita celebrului designer Gustave Eiffel. Totodata, orasul Dijon este un important centru universitar ce include Universitatea din Burgundia. Un punct de reper si unul dintre cele mai importante monumente este palatul ducilor de Burgundia, situat in centrul orasului. In palat se poate admira o colectie de arta, Sala de foc cu lucrari de masterat ale scolii din burgundia si mormintele ducilor de Burgundia. Plimbatul prin oras va ofera posibilitatea sa admirati casele medievale extraordinare si vilele renascentiste, inclusiv Maison des Cariatydes, Hotel Chambellan si Hotel Aubriot - o frumoasa cladire gotica. La nord de acest palat se ridica in stil gotic burgund biserica Notre-Dame, cu o fatada uimitoare. Biserica Michael combina elemente de arhitectura a goticului tarziu si a Renasterii atrage atentia turistilor. Nu puteti rata casele construite din lemn in centrul orasului, dar nici restaurantele excelente si cafenele confortabile. Un important monument arhitectural al orasului este manastirea Carthusian. Amatorii de istorie cu siguranta vor fi interesati de muzeul de istorie si Muzeul de Arta Sacra, Muzeul de Istorie Naturala Muzeul de mustar.

Bucatarie

Bucataria franceza ofera unele dintre cele mai apreciate experiente culinare, alimentele fiind pregatite la standarde mai inalte decat in majoritatea tarilor atat in restaurante, cat si in locuinte private. Produsele alimentare sunt o parte importanta a vietii de zi cu zi, fiind celebrate la fiecare pas. Placerea de a manca a fost importata din Italia, datorita Printesa Catherine de Medici care,in timpul Revolutiei Franceze a scris un tratat filosofic: "Filosofia gustului." Franta ofera experiente culinare pentru toate gusturile datorita diversitatii agricole si climatice a tarii, precum si a locatiei in apropierea Marii Mediterane si a Oceanului Atlantic.

Francezii mananca orice, de la carne (de vita, porc, miel, pasare, peste), branza, faina, fructe si legume. Francezii mananca trei mese pe zi, iar mersul la restaurant face parte din obiceiurile zilnice. Micul dejun (Petit dejeuner) consta in mare parte dintr-o ceasca de cafea, ceai sau ciocolata calda, un croissant - corn, briose sau bagheta, dar si viennoiseries - paine dulce servita cu unt si gem. Pranzul (Dejeuner) este, de obicei, servita intre 12 si 14:30, iar cina (Diner, souper), este servita incepand  de la 19 pana seara tarziu. Acestea sunt prilej pentru reuniuni cu familia si prietenii, purtandu-se lungi conversatii.

Daca nu aveti timp sa luati masa de pranz, puteti consuma o bagheta cu salata verde si legume crude, sau puteti merge la bistro sa serviti o friptura cu cartofi prajiti. Turistii care doresc sa cumpere paine vor vedea ca alegerea nu este una atat de simpla datorita diversitatii sale. Painea proaspata este consumata la fiecare masa. Masa principala consta de obicei dintr-un aperitiv, felul principal, branza si desert. La fiecare masa se consuma un pahar cu o bautura alcoolica, racoritoare sau sucuri. In restaurante de foarte multe ori se ofera un aperitiv Bouches - tartine, masline, fistic sau prajturele mici, franceze. Francezii adora sa consume mousse de ciocolata  - mousse au chocolat, budinca cu mere, crema de caramel sau doar fructe, precum si o varietate de branza albastra. La sfarsitul mesei chelnerii servesc de multe ori cafea scurta, puternica si un pahar de alcool digestiv puternic (coniac, Armagnac, Calvados sau rachiu de fructe regionale) pentru a ajuta digestia.

Bacsisul este o chestiune serioasa in Franta. Desi serviciul chelnerilor este inclus in pretul mesei, se va lasa, de asemenea, un bacsis suplimentar cuprins intre 7 si 10% din valoarea notei de plata.

Alegerea restaurantului potrivit este foarte importanta. Turistii trebuie sa tina seama de faptul ca meniurile restaurantelor includ, de obicei, feluri de mancare regionale. Lipsa acestor preparate poate indica incompetenta restaurantelor. Multe restaurante bune ofera propriile versiuni de preparate locale.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Francezii acorda o atentie deosebita prospetimii produselor alimentare. Prin urmare, un platou de midii proaspete si crustacee vor mirosi mereu a mare. Chiar si mancarurile din comertul fast-food sunt mereu proaspete. Fiecare regiune este definita, in principal, de produsele locale. Cele mai bune produse pot fi gasite in pietele aglomerate, unde furnizorii in magazinele lor produse preparate dupa retete interesante. Multe produse interesante pot fi achizitionate de la standurile de pe marginea soselelor: fructe proaspat culese, gem din productie proprie, masline marinate sau miere din stupi. Turistii prefera, de obicei, sa guste branzeturile de casa, legumele din gradinile locale sau diferitele bauturi din distileriile aflate in curtile oamenilor.

Branzeturile frantuzesti sunt adevarate delicii culinare pentru orice turist. Acestea sunt propuse spre vanzare in diferite dimensiuni si forme, aranjate in cosuri de nuiele, invelite in frunze de nuc sau castan. Oferte concureaza intre ele in functie de regiuni. Puteti achizitiona branza cremoasa Camembert, branza sinovial, branza albastra, branza de capra picanta, branzeturi gatite de calugari si multe altele. Francezii au in jur de 300 de sortimente de branza, iar specialistii continua sa creeze noi astfel de sortimente.

Bautura nationala a Frantei este vinul. O excursie in Franta este o mare oportunitate pentru a invata despre multe soiuri interesante de vin. Viile se intind pe kilometri intregi in majoritatea regiunilor, chiar si in capitala. Vinul face parte din stilul de viata francez si este o parte integranta din fiecare masa. Printre regiunile cele mai faimoase, unde se produc cele mai bune vinuri amintim Bordeaux, Champagne, Burgundia si Beaujolais. Soiuri nobile de struguri se gasesc sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Chardonnay. Inainte de a comanda un vin intr-un restaurant ar trebui sa cunoasteti categoriile de baza de vin: Blanc - alb, cu mirosul de fenicul si anason, Rose - roz, cu un usor miros de fructe, chihlimbar, Rosu  - cu aroma de fructe si coaja lemnoasa, coji de portocale si miere, sau cu rubin, cu arome de cirese si fructe de padure. Cele mai bune tulpini sunt Muscat, alte vinuri cunoscute sunt Macebeu, Malvoisie si Grenache. Inainte de a porni intr-o calatorie in Franta este preferabil sa achizitionati un ghid profesionist de vinuri cara va va ajuta intr-o selectie viitoare a vinului potrivit. Puteti sa va interesati, de asemenea, de vinurile regionale specifice fiecarei zone.

Rezidentii din Burgundia cred in calitatea bucatariei locale si au un simt innascut al gustului. Cele mai renumite specialitati din regiune sunt mustarul de Dijon si melcii de Burgundia. Preparate traditionale sunt tocana de boeuf bourgignon si jeleul cu sunca jambon persille. Produsele locale des utilizate la gatit sunt carnea de vita Charolais si carnea de pasare de la Bresse. Vinul alb amestecat cu coacaze negre, dar si lichiorul baut de ani intregi de catre primarul din Dijon –Chir- sunt bauturi locale recunoscute. Kir Royal este o versiune de cocktail care inlocuieste vinul alb si sampania. Alte preparate locale sunt mezelurile Morteau - Saucisse de Morteau, carnea de porc afumata, sunca afumata si jambonul. Burgundia este, cunoscut pentru branzeturile excelente cum ar fi Époisses rosu si AMI Chambertin alba sau albastra, branza Saint-Florentin si soumaintrain. Unul dintre cele mai bune vinuri este vinul rosu de Burgundia.

Traditii

Franta este un stat modern, ce se distinge prin modul de viata, deschiderea socio-culturala si traditiile de care nici un cetatean din aceasta tara mare nu vrea sa se desparta. Diferentele de mentalitate pot fi observate calatorind prin diversele provincii sau relaxandu-va in orasele frumoase. 

Cele mai multe case reflecta stilul de viata al proprietarilor, francezii obisnuind sa isi invite oaspetii indeosebi la cina, si mai putin la ceaiul de dupa-amiaza. In cazul in care cineva este invitat la francezi acasa, ar trebui sa ia cu el/ea o sticla de vin sau niste dulciuri, si trebuie sa se tina cont ca francezii sunt foarte ospitalieri si iubesc sa discute despre subiecte mai delicate legate de religie si de situatia politica actuala, iar o conversatie mai impulsiva la masa este aproape o parte obligatorie a unei reuniuni. Faimosul principiu de conventii sociale este savoir-vivre, iar cei ce se angajeaza intr-o conversatie trebuie sa stie sa asculte punctele de vedere ale interlocutorilor sai. Atunci cand stati la masa tine cont de faptul ca proprietarul va va desemna un loc special, de obicei in partea sa dreapta.

Salutarile si urarile de  bun venit in Franta sunt mult mai frecvente decat in Romania, asa ca sa nu fiti surprinsi daca in orice magazin de la colt de strada, parc sau institutie veti auzi un amical Bonjour Madame / Monsieur sau Salut ! De asemenea, in randul francezilor foarte frecvent se spune multumesc(faimosul Merci) sau se cere scuze. In semn de salut femeile franceze se saruta pe obraz, iar barbatii pur si simplu dau mana.

Un obicei national care poate fi intalnit frecvent in diverse locuri este practicarea bowlingului. Fanii si jucatorii acestui sport carismatic obisnuiesc sa se adune seara in multe localuri, sa joace bowling si sa bea lichior aromat cu anason. Deschiderea francezilor in a-si face prieteni si cunostinte noi este comuna. Francezii obisnuiesc sa mearga la gratare, la degustari de vinuri, picnicuri si sa organizeze iesiri la restaurante.

In cazul in care turistii sunt pasionati de vanatoare, vor gasi in francezi adevarati aliati in practicarea acestui hobby special. Francezii adora sa mearga la vanatoare fie ca este vorba de folosirea pustilor sau a arcurilor, iar de regula partidele de vanatoare sunt insotite de petreceri.

Francezii acorda o mare importanta traditiei si folclorului. Familia si rudele transmit de obicei, pe cale orala, de la o generatie la alta diverse legende, superstitii, proverbe, cantece si dansuri. Calatorind in diferitele regiuni din Franta puteti observa diferentele interesante in comportamentele oamenilor. Lista de festivaluri celebre, rituri religioase si evenimente asociate este extrem de lunga. In Franta cele mai multe persoane sunt de religie catolica, prin urmare intreaga familie sarbatoreste si acorda o importanta deosebita Craciunului. Cu toate ca e o tara majoritar catolica, diversitatea cultural-religioasa a Frantei o face sa fie considerata o tara multi-religioasa. Francezii sarbatoresc zilele in care s-a pus capat celor doua razboaie mondiale in care Franta a jucat un rol major (8 mai si 11 noiembrie), iar data de 14 iulie - ziua in care fortarea Bastiliei a cazut - a devenit ziua nationala a tarii, cand au loc numeroase evenimente, festivaluri, concerte si spectacole. Carnavalul este, de asemenea, sarbatorit cu bucurie: strazile aglomerate sunt pline de spectacole de artificii si parade impresionante. Franta reprezinta si un centru de cult religios important, in care vin pelerinii din intreaga lume si de multe ori locurile sfinte sunt mentionate in ghiduri ca fiind obiective turistice atractive. Cele mai faimoase astfel de locuri sunt Lourdes, Lisieux, Chartres si Le Puy. O atractie deosebita o reprezinta si sarbatorile publice locale, cum ar fi sarbatoarea levanticai in Provence, sarbatoarea branzeturilor si a florilor de lamaie in Champagne, sarbatoarea stridiilor in Cental sau cea a varzei din Alsacia.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Una dintre traditiile interesante este corida - luptele cu tauri organizate de autoritatile spaniole, cu participarea unor toreadori celebre. In multe locuri veti gasi arene speciale potrivite pentru acest spectacol periculos. O atractie populara este intrecerea in cadrul careia tinerii incearca sa smulga o panglica rosie de pe coarnele taurilor. Special pregatite pentru turisti sunt versiuni mai sigure ale acestui joc, atunci cand taurul este inlocuit cu o vaca sau vitel tanar.

Ca in orice tara, inclusiv in Franta, exista anumite reguli cu privire la comportamentul in restaurante. De regula bacsisul obisnuit este de 7-10% din suma ce trebuie achitata. In cafenele si baruri bacsisul poate fi lasat pe o placuta speciala care se afla pe tejghea. Turistii pot lasa bacsis soferilor de taxi, ghizilor si menajerelor de la hotel. 

In Franta exista reguli stricte cu privire la fumat. Interzicerea fumatului se aplica in toate cladirile publice, locuri protejate, restaurante, cafenele, transport public, etc, fiind posibil sa se fumeze doar in zonele desemnate numite Fumeur Espace.

De asemenea turistii ar trebuie sa stie cateva lucruri si atunci cand cumpara bauturi. In cazul in care doriti bere, trebuie sa precizati pentru o bere mica "un Demi" sau pentru o sticla mare "un serieux" deoarece atunci cand comandati o bere in limba engleza sau germana se poate sa aiba loc o neintelegere. 

Atunci cand vizitati muzeele, tineti cont ca fotografierea in interiorul lor este adesea posibila doar dupa achitarea unei taxe si ca atunci cand vizitati monumente religioase este bine sa fiti imbracati adecvat, insa francezii nu sunt la fel de restrictivi ca alte natiuni cu privire la vizitarea templelor lor de catre turisti.

 

Vacante active

Regiunea nu are acces direct la mare, deci modalitatile de petrecere a timpului liber sunt asociate cu drumetii si ciclism, dar si activitati ce pot avea loc in sali de sport. Exista posibilitatea efectuarii unor activitati pentru toate gusturile, adrenalina spunandu-si cuvantul. In multe locuri, se poate sari cu parapanta de pe o franghie, se poate practica canyoning, dar si explorari la adancimi mari a pesterilor. Cele mai bune locuri pentru a practica acest tip de sport sunt Parcul Natural Morvan si Parcul de Sus cu Peisaj Jurassic. Mountain Lake -Lacul des Rousses in timpul verii este umplut cu caiace, barci cu panza si cu pedale. Iarna este un loc minunat pentru schi si snowboard. In timpul iernii, locurile sunt echipate cu teleschiuri si trasee pentru cross-country schi.

Rauri lungi si liniste pot fi gasite in multe locuri, astfel incat datorita infrastructurii turistice excelente puteti practica kayaking sau rafting timp de mai multe ore. Datorita numarului mare de lacuri si rauri pescuitul este, de asemenea, o activitate des practicata aici. Cele mai potrivite locuri sunt vaile raurilor Valserine, Dessoubre si Doubs.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Zona include si numeroase terenuri bine pregatite de fotbal. Racing-ul este una dintre cele mai mari pasiuni ale francezilor, astfel incat vizitatorii pot gasi cu usurinta locuri perfecte pentru racing. Datorita competitiei Tour dr France care are loc in Franta, francezii acorda o atentie deosebita ciclismului, existand numeroase trasee special pregatite pentru astfel de activitati. In Franta exista o baza larga de spatii cu facilitati sportive, inchiriere de echipamente turistice si zone de agrement pitoresti. Puteti sa inchiriati baloane, planoare, parasute. Un mod interesant de petrecere a timpului liber intr-un mod activ este jocul de golf, pentru detalii avnd ocazia sa va informati in cadrul centrelor de informare turistica.

 

Excursii optionale

Morvan Nature Park - cel mai vechi parc din Franta, cu un peisaj bogat natural montan dar si un parc bogat cultural. Masivul Morvan este o extensie a Masivului Central, cu cel mai inalt varf Haut Follina de 901 de metri. In parc au fost efectuate sapaturi numeroase, iar oamenii de stiinta au descoperit urme din secolul I i.Hr. Descoperirile sunt expuse in cadrul muzeului regional. Parcul este ideal pentru excursii lungi, puteti sa va bucurati aici de ore de mers pe jos. Pasionatii de mountain bike au ocazia aici sa se bucure de sute de kilometri de trasee de dificultati diferite. Farmecul pitoresc al parcului este accentuat de lacul artificial din zona debitat de Sena.

Beaune – oras vechi, uimitor, inconjurat de fortificatii medievale, ce include numeroase conace extraordinare ce atrag turistii, dar aici este dezvoltata si o cultura a vinului. Beaune a jucat un rol important in lupta pentru independenta a provinciei condusa de Louis XI, dar a pierdut competitia pentru putere in regiunea  Dijon si a devenit un frumos oras de provincie. Vizitatorii nu rateaza niciodata sa treaca pe la faimoasul Hotel des Dieu, Hospices de Beaune - un monument de arhitectura laica mare, cu interioare uimitoare si expozitii care prezinta povestea stranie a unui fost hospice. De remarcat este si Collegiate Church din Notre-Dame, cu elementele sale in stil romanic si gotic si Muzeul Marey cu originile cinema-ului, Muzeul de Arta si Muzeul Vinului din Burgundia, decorat intr-un fost palat al ducilor, ce a o cantitate infinita de informatii referitoare la productia de vin. Dupa o astfel de vizita in care pot fi deprinse diferite cunostinte practice, puteti vizita apoi pivnitele de vinuri, unde puteti gusta bauturi rafinate fara restrictii. Cea mai cunoscuta pivnita de vinuri vechi este AUX Marche Vins, situata in interioorul unei biserici franciscane vechi, frumos decorata. Alte pivnite cunoscute sunt potrivite pentru degustarea vinurilor sunt Le Cave des Cordeliers si in pesterile de la Reine Pedauque.

Vizita la manastiri - in Evul Mediu, in Burgundia au fost construite mai multe puncte de interes, printre care numeroase monumente interesante, dar si manastiri. Zona este plina de astfel de locuri extraordinare, pline de  mister, pitoresti. O bserica foarte  valoroasa este St-Philibert inconjurata de cladiri fortificate, in stil romanic, construita in orasul de Tournus. In Bourg-en-Bresse este situata manastirea de Brou fondata de Margaret de Austria, care este inmormantata in interiorul manastirii impreuna cu sotul ei, Filiberto al II-lea cel Frumos. O atentie deosebita a turistilor o constituie fatada neobisnuit si fontul din secolul al XVI-lea, din marmura neagra, dar si capela si templul cu vitralii originale si mormintele fondatorilor. Cluny este o capela benedictina celebra fondata in 910 de Printul William de Aquitaine Cuviosul. Locul a devenit un important centru de stareti, dar si un centru politic local. In acea perioada manastirea era cea mai mare biserica din "vechiul continent", pana la construirea Bisericii Sf. Petru, la Roma. In prezent, vizitatorii se pot plimba prin curte interioara extraordinara, pot admira ruinele bazilicii si ale altor cladiri interesante si bine conservate, inconjurate de ziduri, de-a lungul carora se poate admira frumusetea regiunii Abbey. Cele mai importante puncte de interes sunt Turnul de Branza, Muzeul Ochierului, palatul staretilor, biserica Sf. Maria. Multi turisti si pelerini viziteaza orasul Paray-le-Monial si Basilica Inima Sacra, dar si multe alte monumente interesante.

Autun - in oras sunt pastrate numeroase vestigii romane interesante, ce pot fi vazute de turistii in cautare de urme ale antichitatii. Pentru o calatorie in trecut, puteti alege sa vizitati ruinele unui teatru roman, cel mai mare de acest gen din Galia, cu pereti cu fragmente galo-romane. In plus, de pe dealul din zona se poate admira frumusetea catedralei locale si a intregii zone. Catedrala Lazar este un tezaur al arhitecturii romanice, cu o intrare frumos decorata si o fantana interesanta.

Auxerre - oras tipic zonei Burgundia cu o arhitectura interesanta, situat intr-o locatie pitoreasc, intre trei dealuri, pe raul Yonne. Cel mai bun loc pentru a surprinde fotografia perfecta este podul Paul Bert, anterior un pod peste rau. In Evul Mediu, orasul era un centru comercial vibrant, unde se comercializa vinul Auxerre, dar si un important port. Catedrala orasului este urma a gloriei acestui oras. Catedrala Sf. Stefan, care a fost finalizata in secolul al XVI-lea. Cladirea este una dintre cele mai importante din Burgundia, cu un interior uimitor, cu un design neobisnuit si o cripta cu fresce romanice bine conservate. Turistii se pot opri, de asemenea, la manastirea St. Jerome care combina mai multe stiluri arhitecturale. Cripta din secolul al IX-lea este o urma a arhitecturii carolingiene in Franta. Va recomandam sa vizitati orasul vechi, cu casele sale pitoresti, restaurantele care servesc preparate din bucataria specifica Burgundiei. Alte puncte importante sunt Tour de l'Horloge - Turnul cu Ceas construit in Auxerre in secolul al XV-lea, Vézelay, Chablis si Sens, cu numeroase monumente arhitecturale.

Besancon – turistii sunt incantati de farmecul discret al orasului, pietele mari, bulevardele largi, fantanile si elementele arhitecturale spaniole. Oras include si numeroase fortificatii ale vechii cetati ce atrag turistii. Puteti alege sa faceti un tur al orausului care sa includa restaurate, muzeul de istorie si arta populara, dar si gradina zoologica din cetate. Orasul include si o catedrala extraordinara. Langa catedrala se afla Poarta Neagra, precum si o interesanta piata cu o artera principala care duce la vechiul Grand Rue, cu cladirile sale frumoase. Pentru turisti, elemente importante de vizitat sunt Primaria, instanta de judecata, manastirea si multe alte cladiri interesante. Merita sa faceti o plimbare in cartierul Battant, daca sunteti interesati de distractie in discoteci si cluburi de seara. Zona se caracterizeaza prin strazile sale intortocheate si aleile misterioase, casele fermecatoare si cafenele pline de viata.

Fortificatii de tip Vauban - fortificatii militare din perioada lui Ludovic al XIV-lea, atunci cand Franta a luptat in cadrul unor razboaie importante din istoria Frantei. Turistii pot face si un tur al regiunii Besancon. Dealurile dimprejur include si numeroase fortificatii. Cele mai interesante locuri unde turistii pot lua contact direct cu istoria sunt Fort Beauregard, Benoit Fort, Fort des Buis si Montfaucon Fort.

Saline Royale d'Arc et Senans - perla arhitecturii din secolul al optsprezecelea, Patrimoniu Mondial al UNESCO, o viziune arhitecturala a lui Claude Nicolas Ledoux. Initial un oras mic, acesta s-a extins si la ora actuala, turistii pot vizita si admira aici o arhitectura uimitoare.

Cascade - cel mai frumos loc din muntii Jura, la o distanta de cativa kilometri de raul Herisson cascadele care curg in rau ofera scene neobisnuite care demonstreaza puterea naturii. In jurul cascadelor exista multe atractii pentru turisti care pot adauga varietate plimbarilor in zona.

Platoul Jurassic Park - o zona minunata, perfecta pentru drumetii, situata pe platoul Morez, in apropierea orasului Saint-Claude. In cadrul expeditiilor montane, turistii pot explora parcul de aventuri pentru copii, locurile speciale pentru maturare a branzeturilor, Pesterile Juraflore. Zone verzi, parcurile sunt transformate in timpul iernii in partii pentru perfecte pentru schiori si snowboarderi.

Côte d'Or - situat pe valea raului Saône intre Dijon si Santenay, orasul este cunoscut in special de catre cunoscatorii de vin, fiind un nume de marca in lumea viticulturii din Burgundia. Pentru a simti magia reala a vinului este suficient sa va asezati pentru un moment pe unul dintre dealurile pitoresti si sa cautati semne care sa va conduca la sate mici din zona si la plantatiile din Burgundia, ce va ofera posibilitatea degustarii si cumpararii celor mai bune vinuri.

Nancy - fosta capitala a ducilor din Lorena. Turistii vin aici pentru a vizita orasul vechi in stil baroc, cu atractiile sale celebre. Traseul turistic al orasului include Place d'Alliance, Place de la Carriere, in care exista cladiri publice, multeului si Patrimoniului Mondial UNESCO site-ului. Maiestria cu impresioneaza extraordinar primarie fatada si Arcul de Triumf, dedicat lui Ludovic XV. Merita sa vizitati Muzeul de Arte Frumoase, cu o colectie incredibila de picturi, ce include Caravaggio, Rubens si Monet. O plimbare puteti face pe Bulevardul Grand Old Town de la Muzeul Lorraine, Palatul Ducal, care este cel mai important edificiu laic in stil gotic. In Lorena este situata o manastire franciscana cu un departament etnografic deschis pentru public. Dupa ce ati vizitat toate aceste zone frumoase, puteti sa va odihniti si sa consumati la localurile din zona una dintre specialitatile regionale, cum ar fi preparate din corcoduse sau drojdie. Turistii pot gasi cazare in oras la unul dintre hotelurile care ofera cazare la cel mai inalt nivel.

Metz - capitala regiunii Lorraine, situata intr-o zona pitoreasca, de-a lungul unor canale hidrografice Mozeli. De-a lungul raului puteti gasi momente de relaxare, iar zona urbana atrage prin agitatia din jurul obiectivelor turistice importante. Cel mai valoros obiectiv dintre acestea este catedrala gotica Stephen, cu un turn clopot impresionant ce ascunde celebrul Dame Mutt. Interiorul are o acustica incredibila si niste vitralii de neuitat ce dateaza cu secole in urma, proiectate de celebrul artist Marc Chagall. Turistii pot admira templul si cripta romanica cu relicve pretioase originare din Evul Mediu. Metz este considerat de turisti ca un mare muzeu plin de biserici vechi, palate si case burgheze. In apropierea orasului este situata o manastire din secolul al XVII-a, unde sunt expuse descoperiri rare din epoca romana si lucrarile medievale de arta religioasa. Un alt obiectiv important este Templul Neuf construit de catre biserica protestanta germana care se caracterizeaza printr-un stil rar intalnit in Franta, stilul neo-romanic francez.  De-a lungul raului se afla parcuri magnifice care incurajazeaza mersul pe jos prin chei si faciliteaza inchirierea unor echipamente.

Troyes - unul din cele mai importante orase din nordul Frantei, unde puteti admira numeroase cladiri si biserici frumos amenajate. Datorita configuratiei urbane interesante, va puteti plimba timp de ore pe strazile care se intersecteaza si magazinele cu produse traditiionale, dintre care sampania este foarte apreciata. Cu secole in urma, in apropierea orasului a avut loc o mare batalie intre legiunile romane aliate cu Burgundamii, francezi si hunii. Marea armata a regelui Attila a fost oprita, astfel incat orasul istoric a fost impiedicat de la a fi distrus. Troyes a cunoscut o dezvoltare in secolul al zecelea, atunci cand contii au construit temple si cladiri, orasul devenind foarte cunoscut in intreaga Franta. Timp de secole, Scoala din Troyes a fost recunoscuta pentru atelierele de lucru si studiourile de arta ce au conturat un stil renascentist fara precedent. Puteti face o plimbare pe unul dintre bulevardele orasului Gambetta, Victor Hugo, 14 juillet. Iubitorii de arhitectura urbana se pot delecta in Troyes datorita constructiilor uimitoare. Nu puteti rata Catedrala Sf. Ioan, Petru si Pavel, cu o galerie minunata de ferestre - vitralii ferestre, dar nici Bazilica cu capodoperele din Troyes si alte biserici construite intr-un stil neobisnuit.

Paris este un oras al artei, culturii si istoriei oferind o gama larga de atractii turistice pentru cei care doresc sa simta esenta vietii din Franta. Arhitectura este una incredibila, cu solutii neobisnuite. Trotuarele arata ca teatrele, cu alei romantice, o atmosfera unica si zeci de cartiere uimitoare. Orasul prezinta realizarile de-a lungul mai multor civilizatii, fiecare pas facut putand fi cu usurinta corelat cu un moment istoric. Puteti alege sa stati la un restaurant elegant si sa luati parte la deliberarile francezilor, gustand un pahar din cea mai buna sampanie. Parisul este un centru de arta, stiinta si arhitectura, dovada fiind introducerea zecilor de monumente arhitecturale in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest lucru face din Paris o adevarata "capitala a lumii". Turistii care viziteaza acest oras au ocazia sa traisca cele mai frumoase imagini create de-a lungul timpului in literatura sau film, printr-o simpla plimbare pe strazile magnifice si cochete. Orasul imbina clasicul si modernul: muzee, biserici, palate dar si cladiri demne de o adevarata metropola,  zgarie-nori moderni. Se spune ca la Paris se gasesc cele mai bune castane. Orice turist are posibilitatea sa testeze personal aceasta ipoteza, aici.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Istoria capitalei franceze este lunga si complexa. Cladirile cele mai importante sunt iluminate pe timp de noapte oferind privelisti minunate asupra orasului si amintind de cele mai vechi timpuri. Originile orasului dateaza inca din secolul III i.Hr., de pe vremea triburilor galice. In timpul domniei romanilor, orasul s-a dezvoltat pe malul stang si a fost identificat sub numele de Paris. In 508 a fost cucerit de regele francilor - Clovis I. In secolul al VII-lea sa construit cetatea de aparare impotriva raidurilor Vikingilor. Incepand din secolul al XI-lea au inceput sa se construiasca cladirile faimoase ale Parisului: Luvru si Notre-Dame, ceea ce a dus la dezvoltarea accentuata si a malului drept al raului. Datorita activitatilor de la Sorbona, stiinta si educatia au cunoscut si acestea o dezvoltare accentuata in Paris. Zilele de glorie au fost inhibate in secolul al XV-lea in timpul Razboiului de o suta de ani. Bourbonii au continuat expansiunea orasului, dupa conflictul dintre catolici si hughenoti care s-a incheiat cu sacrificarea din noaptea sfanta. In anii urmatori, a fost dezvoltata industria, a fost creat Grand Boulevards si orasul a inceput sa atraga sute de noi rezidenti. Multe monumente valoroase ale orasului se datoreaza lui Louis al XVI-lea, care a fost executat dupa izbucnirea Revolutiei Franceze si captarea in inchisoarea Bastille din Paris. Parisul a continuat expansiunea in timpul lui Napoleon Bonaparte, in timpul Primului Imperiu si a avut parte de multe schimbari arhitecturale introduse de Napoleon III. Capitala Frantei care a supravietuit guvernelor schimbatoare ale imperiilor sau republicilor, razboiului franco-prusac, primaverii Natiunilor, perioadei crunte a primului si a celui de-al doilea razboi mondial, este acum unul dintre cele mai importante orase din Europa

Turul orasului este o adevarata provocare logistica si necesita un plan amanuntit datorita numarului mare de atractii turistice. Teoretic, in Paris, puteti admira cladirile cele mai caracteristice, cladirile-reper ale orasului din  orice punct v-ati afla. In Paris exista cartiere care timp de secole intregi au constituit principalele directii de dezvoltare si de extindere a ale orasului. Printre acestea amintim Montmartre, St Germain, Montparnasse, si multe altele caracterizate prin stiluri si caractere complet diferite.

Foarte important de stiut inainte de planuirea unei calatorii in Paris este faptul ca Parisul este consumator de timp si este dificil de ales monumentele cele mai reprezentative. Un turist ar trebui sa viziteze toate cladirile simbolice din Paris, pentru care orasul este celebru. Una dintre ele este Catedrala Notre-Dame si imprejurimile sale. Vestitului templu a fost construit pe Sena si a constituit timp de secole leaganul Frantei. Catedrala in sine este o bijuterie a arhitecturii gotice, a carui constructie a durat doua sute de ani. Constructia sa a avut loc in 1163 si a fost comandata de catre Episcopul de la Paris. Rozetele principale de pe fatada si turnurile de Vest sunt recunoscute in intreaga lume, iar interiorul este mistic, cu arcade, o serie de picturi de mari dimensiuni si altarul. Panorama asupra Parisului regasita si in "Cocosatul de la Notre Dame" de Victor Hugo este una dintre atractiile principale preferate de turisti. In apropierea catedralei se afla Punctul Zero al Parisului, locul din care sunt masurate toate distantele in oras. Primul domnitor al Frantei a avut resedinta la Palatul de Justitie, care este un punct de atractie important si azi, alaturi de capela cu doua etaje din Sainte-Chapelle. Merita sa faceti o vizita in insula St-Louis, sa vizitati celebrele palate Lambert si Hotel de Lauzun, Biblioteca poloneza,

Muzeul Adam Mickiewicz, dar si restaurantele renumite de pe insula, unde va puteti relaxa dupa vizitarea locurilor de interes.

Paris este un conglomerat minunat de strazi urbane, plimbarea facilitandu-va accesul la principalele monumente. Artera cea mai faimoasa este cea care uneste Luvru de Place Etoile (oficial Place Charles-de-Gaulle), axa care se intinde pe 2 km lungime, pe Champs Elysees. Un tur pe jos ofera posibilitatea admirarii hotelurilor exclusiviste, restaurantelor, teatrelor, magazinelor si cafenelelor. De-a lungul drumului puteti admira si Place de la Concorde. Merita sa vizitati Palatul Bourbon si magnificile Gradini Tuileries - locul perfect pentru a va relaxa in natura, intre copaci, paturi de flori, iazuri si sculpturi. Champs Elysees se intind in jurul monumentulului national – Arcul de Triumf, de pe Charles-de-GaulleFrance Gaulle, o mare realizare imperiala finalizata in 1836. Zona cuprinde si numeroase cafenele confortabile si magazine. Cladirea este decorata cu numeroase sculpturi reprezentand, printre altele, bataliile cele mai importante ale imparatului Napoleon. Locul este simbolic pentru numeroase parade nationale, iar vizitatorii se pot aseza la terase pentru a admira pe viu viata pariziana. Palatul cel mai impunator al orasului este Louvre - o fosta resedinta regala si una dintre cele mai bogate muzee din lume. Turistii admira intotdeauna curtea palatului si piramida de sticla prin care se face intrarea in muzeu. Inainte de a vizita Muzeul Luvru, ar trebui sa va familiarizati cu istoria si pisele muzeului. Muzeul contine unele dintre cele mai apreciate colectii din lume, prezentate in sapte sectiuni tematice, cu Mona Lisa de Leonardo da Vinci, dar si Venus din Milo.

Gradinile Tuileries pe de Place de la Madeleine sunt privite ca un loc minunat pentru cumparaturi si pentru recreere. Biserica La Madeleine este un exemplu ideal pentru arhitectura din antichitate. Alte locuri importante in aceasta regiune sunt Place de Vendome, Coloana Armatei Grand, Palatul Elysee care este resedinta oficiala a presedintelui Frantei si Teatrul National de Opera.

In timp ce va plimbati in jurul orasului, puteti vizita Cartierul Latin situat pe malul stang, care a fost o zona rezidentiala a orasului. In acest cartier istoric se afla o universitate, manastiri, centre de stiinta, muzee si faimosul palat Cluny Sorbonne - cel mai vechi si cel mai faimos palat universitar european fondat in 1257. Alte atractii sunt  Gradinile Luxembourg, Fantana Observatorului sau teatrul de papusi. Turistii pot fi interesati si de Gradina Botanica, Muzeul de Istorie Naturala si moschea din Paris, construit in stil maur spaniol.

O constructie interesanta este districtul Montparnasse, una dintre cele mai inalte cladiri de birouri din Europa. Cimitirul Montparnasse cuprinde numeroase sculpturi frumoase, opere de arta si include unul dintre cele mai mari temple din Paris, care este Biserica Sulpice. Puteti face o plimbare la Place des Vosges sau la Muzeul Pablo Picasso Museum, unul dintre cele mai vizitate muzee din Paris cu lucrari ale marelui maestru si ale altor pictori celebri. Aveti posibilitatea sa faceti o plimbare lunga pe Grand Boulevards intre Biserica Madeleine si Place de la Republique. In apropiere este situata o artera larga si Place de la Bastille. Coloana situata aici comemoreaza victimele Revolutiei Franceze din 1830.

Multi turisti doresc sa viziteze Palace Vauban, decorat cu statui ale celor mai importanti comandanti din Primul Razboi Mondial. Pentru a explora aspectul impresionant urban, puteti vizita Palatul al XVII-lea - un punct caracteristic pe harta turistica a Parisului, utilizat ani in urma ca un spital pentru soldatii cu handicap. Acum functioneaza ca un muzeu militar monumental, cu colectii militare bogate. In capela palatului se afla cenusa imparatului Napoleon, a familiei sale si a altor mari lideri francezi.

Unul dintre cartierele cele mai renumite din Paris este Montmartre. De-a lungul istoriei s-au plimbat pe aici numerosi artisti, pictori cunoscuti, dar si turisti curiosi de viata cotidiana a francezilor. Aici se regasesc numeroase restaurante confortabile, baruri si cafenele frecventate de personalitati din lumea artei si elite franceze. In plus, tot aici se poate vizita Bazilica Inimii Sacre - o biserica mare construita din piatra alba, pe baza in forma de cruce.

Primaria din Paris, cu functii administrative, organizeaza de multe ori diferite evenimente si concerte in imediata apropiere a turnului St. James, loc din care pelerinii pornesc spre Santiago de Compostela, in Spania. Un loc important este Palatul Regal, cu gradinile din jur decorate cu sculpturi moderne si fantani. Turistii nu ar trebuie sa rateze o croaziera pe Sena sau o excursie cu barca pe canalul Saint-Martin. Turistii se pot bucura si de Muzeul Canalelor din Paris, un muzeu de imagistica care trateaza, printre altele, istoria navigatiei fluviale precum si subiecte asociate cu aceasta. Nu ar trebui ratate nici Place Blanche sau Moulin Rogue.

Turnul Eiffel este simbolul Parisului, asociat automat cu capitala franceza. Acest simbol a fost inaltat pe patru piloni in 1889 pentru a comemora un secol de la Revolutia Franceza. Se poate urca pana in partea de sus cu un lift, vederile oferite fiind unice si ramanand in memorie pentru anii urmatori. Turistii pot fi tentati sa serveasca cina la apus aici, cu vederi frumoase asupra orasului. Turistii aleg de multe ori sa viziteze legendarul cimitir Père Lachaise, unde au fost ingropate mai multe vedete din diferite medii si grupuri sociale franceze.

Cel mai faimos parc din Paris, este Bois de Boulogne cu un teatru in aer liber, lacuri unde puteti naviga si multe trasee de mers pe jos, de asemenea, perfect potrivite pentru ciclism

 

Intrebari frecvente

 

 

 

 

 Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Burgundia?

 

 

 

Sezonul de vara incepe aici, in mai si dureaza pana la jumatatea lunii octombrie, cand temperatura aerului ajunge sa depaseasca 25 ° C. In ciuda temperaturilor ridicate, in mijlocul verii aerul nu este atat de irespirabil, acest lucru fiind resimtit mai ales in marile orase. Cele mai calde luni sunt iulie si august, in aceste doua luni turismul fiind cel mai dezvoltat si preturile mai mari decat in ​​afara sezonului. Multi calatori aleg sa viziteze aceasta parte a Frantei si in lunile de primavara si toamna, anotimpurile excelente pentru vizitarea obiectivelor turistice si de vacanta intr-o atmosfera mai calma.

 

 

 

 

 

 

 

Planificarea vacantei ar trebui putea sa ia in considerare si evenimentele locale de care regiunea nu duce deloc lipsa. Un exemplu de astfel de eveniment poate fi Festivalul de dan folcloric organizat la sfarsitul lunii august sau Festivalul Dijon din iunie si iulie, care include o multime de concerte, spectacole de dans si balet. De asemenea, de interes sunt si Festivalul de Muzica baroc din iulie din Beaune si festivalul de vin Glorieuses Les Trois din octombrie.

 

 

 

 

 

 

 

Care este moneda in Franta si care sunt preturile aproximative?

 

 

 

In Franta moneda este aceeasi cu a Uniunii Europene - euro. In consecinta, preturile sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales preturile din infrastructura turistica sau servitul meselor in restaurante.

 

 

 



 

 

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Burgundia?

 

 

 

Cumpararea suvenirurilor nu constituie o problema in Franta. Cele mai cautate suveniruri sunt ceramica din Rouen, dantela Alencon, cristalele de Baccarat, precum si vinurile regionale. Turistii se bucura de deliciile culinare ale zonei, de varietatea de branzeturi, biscuiti, unt, carnati, celebrul mustar de Dijon sau uleiul de masline. Multe regiuni au traditie in arta din faianta, sticla, piele, impletituri din rachita si portelan. Turismul au de ales dintre numeroase modele de genti de mana si esarfe in magazinele exclusiviste. Parfumurile frantuzesti sunt cunoscute in intreaga lume. Exista si numeroase centre comerciale cu imbracaminte de marca. Preturile in perioada reducerilor sunt destul de avantajoase. Cele mai cumparate decoratiuni si suveniruri in miniatura intruchipeaza Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame.

 

 

 



 

 

 

Care este fusul orar valabil in Franta?

 

 

 

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

 

 



 

 

 

Cum va puteti deplasa in Burgundia?

 

 

 

Calatorind prin Burgundia este simplu si distractiv, drumurile locale sunt intr-o stare foarte buna si foarte bine intretinute. Prin capitala regiunii, Dijon, trece autostrada care duce la Paris si in marile orase din regiunile vecine, inclusiv Lyon, Nancy si Orleans. Transportul cu autobuzul este fragmentat, astfel incat sa puteti ajunge la cele mai indepartate colturi. Transportul feroviar este considerat ca fiind cel mai bun mijloc de transport public, foarte convenabil, in conditii de siguranta si punctual. Exista numeroase conexiuni cu TGV-ul intre marile orase.

 

 

 

In orasele mai mari se poate inchiria o masina pentru a explora zona, aceasta fiind si o solutie convenabila de a calatori in intreaga Franta. Permisul de conducere este acceptat si in Franta. Retineti ca in cazul in care luati o amenda, trebuie sa o platiti inainte de a parasi tara, pentru ca nu aveti voie sa plecati din tara cu o datorie la stat.

 

 

 



 

 

 

Ce restrictii exista in Franta?

 

 

 

Transportul de bunuri fac obiectul unor restrictii cantitative la fel ca in intreaga UE. Totusi, bunurile cu caracter personal si echipamentele pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitatea de bunuri ce poate fi exportata din Franta este urmatoarea: pana la 800 de tigari, 200 de foi de tigari de foi, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

 

 

 



 

 

 

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de sistemul de ingrijire a sanatatii in Franta?

 

 

 

In cazuri unor urgente, turistii aflati in vizita in Franta au acoperita  in mod gratuit asistenta medicala primara. Anterior trebuie platitia o polita de asigurare de calatorie care poate asigura tratamente medicale si de transport mai avansate. Daca aveti asigurare medicala privata puteti verifica termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, asigurarile acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate, care este o dovada faptului ca sunteti asigurat.

 

 

 

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti cu atentie restaurantele unde va luati masa, iar hotelurile trebuie sa respecte regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata sau fiarta timp de cel putin 10 minute. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic.

 

 

 

 

 

 


 

 

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Franta, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Franta, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Paris: 

http://www.ambasada.ro/ambasada/1/51/franta.html

 

Ambasada Romaniei in Franta

Adresa

5, Rue de l'Exposition 75007, Paris CEDEX 07

Telefon:             0033-1-47.05.10.46      ;             0033-1-47.05.18.70       

Telefon sectie consulara:             0033-1-47.05.27.55      ;01.47.05.29.66 

Telefon sectie economica:             0033-1-47.05.12.74      

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fax: 0033-1-45.56.97.47

E-mail ambasada: secretariat@amb-roumanie.fr

E-mail sectia economica: bce@amb-roumanie.fr

E-mail sectia consulara: sconsulara@amb-roumanie.fr

Program de lucru

Sectia consulara:

Luni-Vineri: 9.00-15.00

Website

www.paris.mae.ro

 

Champagne

Coasta de Azur

Corsica

Franta de Nord

Golful Biskaya

Lorena

Masivul Central

Muntii Pirinei

Nisa

Normandia

Paris

Valea Garonne

Valea Loarei

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Franta : Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei

Cauta regiuni Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei