Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

"Insula Soarelui" cu o multime de atractii.  

Informatii Generale

Rhodos

Insula greceasca Rhodos este renumita pentru peisajele sale frumoase si precum si monumentele ce se pastreaza din antichitate. In conformitate cu mitologia greceasca atunci cand Zeus a distribuit terenurile a uitat despre zeul soarelui Helios.  Cand zeii Olimpului si-au impartit pamantul, spune legenda, Helios, zeul Soarelui, si-a dorit o mica insula ce se ivea din mare ca un delfin si i-a cerut-o lui Zeus. Acesta i-a daruit-o, rusinat ca uitase de unul dintre cei mai indragiti fii ai sai. Asezata in estul Marii Mediterane, aproape de Asia Mica, Rhodosul ofera privelisti nebanuite. Cateva zile sunt insuficiente pentru a-i simti din plin vibratia fierbinte.

Mai este denumita si insula trandafirilor deoarece exista multe plantatii de flori si arbusti din care se fabrica uleiuri. Insula are un aspect clasic cu strazi inguste, turnuri, coloane si temple sau biserici bizantine.

Legendele acestei insule au facut micul oras faimos in toata lumea. Situat in partea nordica a insulei, inglobeaza practic elemente ale tuturor culturilor care au influentat insula. Ca si oras, partile sale principale sunt Mandraki – portul, orasul medieval si orasul nou. Cetatea medievala a fost construita de Cavalerii ordinului Sf. Ioan si este locuita si azi. Este formata din doua parti, Hora si Castello. Castello este partea cetatii in care se gaseste Palatul Marelui Maestru – conducatorul ordinului – si renumita strada a cavalerilor unde isi aveau “sediul” reprezentantii fiecarei provincii parte a ordinului. Hora este restul orasului in care se mai locuieste si azi, celebra pentru micile piatete venetiene. Orasul nou a fost organizat initial sub ocupatia italiana si este foarte cochet – multe parcuri si gradini, terase si magazinase, animate in special seara.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Faliraki – departe de orasul statiune la aproximativ 15 km cu o plaja de 5 km lungime si viata de noapte abundenta. Detine cele mai mari parcuri de apa din Europa. Turismul este bine gestionat aici, exista multe moduri interesante de a petrece timpul liber.

Ixia – un oras la doar 5 km de capitala insulei care ofera o mare oportunitate de utilizare a punctelor de atractie. Va puteti relaxa intr-un cadru linistit. Exista numeroase hoteluri luxoase, baruri confortabile si posibilitati de inchiriere a echipamentelor de apa.

Kremasi – statiune pe voasta de veste la 12 km de capitala insulei. Acesta este locul perfect pentru a scapa de agitatia orasului unde va puteti relaxa pe o plaja de nisip si prundis. Va puteti plimba de-alungul coastei.

Kolumbia – o statiune de vacanta tipica ce se afla pe traseul de la Rhodos la Lindos. Viata de noapte este foarte activa aici si va puteti relaxa in doua golfuri cu plaje de nisip si prundis.

Lindos – condiderat cel mai pitoresc sat cu case albe. Orasul este renumit pentru viata de noapte ce atrage multi tineri.

Bucatarie

 

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi este uleilul de masline este la baza tuturor mancaruri grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.

 

Bucataria greceasca are multe imprumuturi de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si peste. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 

 

Bucataria greceasca este foarte populara in Europa. Prima surpriza poate fi o modalitate de servire a alimentelor, deoarece majoritatea este mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandata acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate cu feluri de mancare sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa va exista  intotdeauna de apa si paine, care se adauga la cele mai multe feluri de mancare

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Grecia exista un mic dejun complet, si de multe ori acesta nici nu se serveste. Micul dejun grecesc este de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este mancat in jurul 14-17, iar masa principala este servita, de obicei, cina in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana

 

Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar. Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si desrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva fiul nelegition a lui Dionissos de furia lui Hera, s-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vin si distractie. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

 

La Rhodos masa se serveste in taverne mici. Exista multe specialitati nationale si regionale. In cele mai multe restaurante exista un meniu iar bucatarul va va prezenta optiunile dumneavoastra bazate pe mirosul si aspectul alimentelor pe care doriti sa le serviti. Bucatarul decide ce doriti sa servici impreuna cu dumneavoastra ceea ce creeaza o atmosfera familiara. Bucataria abunda de fructe de mare ceea ce reprezinta o parte reprezentativa pentru meniul insulei. Cele mai multe meniuri include calmar prajit in legume, varza umpluta cu orez sau carne invelita in frunze de vita de vie. 

 

Traditii

In Grecia, statusul social este de dat de apartenenta la familei. Abordarea familiei este perceputa diferit decat din Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude ce locuiesc impreuna si care poarta o denumire dar de asemenea locuiesc impreuna in case tipice grecesti foarte mari transmise din generatie in generatie.

 

Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au fost relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casatorie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.

 

Nuntile se organizeaza cel mai des in manastiri si in acest caz rochia propriu-zisa trebuie sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.

 

Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Dansurile Tsamikos si kalamatianos sunt din Peloponesia; Leventikos si Raikos din Macedonia; Haniotikos si Pentozali din Creta iar dansurile Hasapikos si Carsilamas sunt din Asia Mica. Cele mai multe din dansurile traditionale grecesti sunt dansate de barbati aratand o traire intensa, energica si ritmica. Tsamikos de exemplu este un dans de lupta, avandu-si originea in dansurile dansate de revolutionarii greci inainte de lupta in timpul razboiului contra turcilor. Sariturile aproape acrobatice executate de conducatorul grupului de dansatori pun in valoare puterea si calitatile lui de luptator si arata darzenia si dorinta de a invinge.

 

 

Vacante active

Rhodos este un loc minunat pentru windsurfing, scufundari, schi nautic sau parapanta. In vecinatatea Trianta si Lalyssos predomina cele mai bune conditii pentru windsurfing. Porturile de agrement sunt de asemenea bine echipate si atrag marinari de-alungul coastei turcesti. Exista de asemenea posibilitatea sa efectuati drumetii montane pe bicicleta sau calare pentru a diversifica timpul liber.

Excursii optionale

In timp ce sunteti in Rhodos merita sa descoperiti si alte locuri interesante. Agentii de turism va vor prezenta programul pentru excursiile optionale si preturile acestora.

Nissiros - este o mica insula vulcanica al carui diametru este de 8 km din care 4 km este diametrul vulcanului. In mijlocului vulcanului, chiar si cu o cantitata mica de precipitateti, creste vegetatie luxurianta. De aceea Nissiros mai este numita si vulcanul verde. Insula are un mic port in cazul in care se opteaza pentru o excursie cu barca (exista conexiuni de doua ori pe zi cu orasul Kos).

Filerimos - cunoscut in antichitate ca Jalissos, faimos pentru manastirea bizantina renovata. Orasul este doar la capitala.

Valea Fluturilor - este o vale de aproape 1,5 km intr-o padure de plopi – o specie deosebita care secreta o rasina cu un miros special – acesta este motivul pentru care valea atrage in fiecare an din iunie pana in septembrie o colonie de milioane de fluturi. In acelasi timp, aici este amenajata sub forma de cascade si lacuri mici singura sursa de apa potabila a insulei, Seven Springs. Plimbarea pe aleile micute si podetele amenajate este cat se poate de placuta.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Sianneun sat pitoresc renumit pentru miere si vinuri. In apropierea satului puteti vedea castelul Monolithos agatat pe stanca inalta de 200 de m.

Insula Simi o croaziera pitoreasca, salbatica in largul coastelor Turcie. A fost candva cea mai bogata insula din regiune datorita buretilor de pescuit. Mai exista o manstire pe insula numita Panormitis Michelangelo, un important centru de pelerinaj din Grecia.

Marmaris (Turcia) – este situata pe frumoasa coasta din Marea Egee. Este un oras important si un port renumit. A fost fondat probabil in secolul al patrulea i.Hr. Principalul monument al orasului este castelul care a fost reconstruit de catre Alexandru Macedon.  Proprietatea a fost distrusa intr-o oarecare masura de catre flota franceza in timpul primului razboi mondial insa a fost restaurata in anii 1990. Acum este un muzeu. Orasul si imprejurimile sale s-au pastrat iar multe monumente dateaza din antichitate.

Croaziere in jurul insulei – este o mare oportunitate de a cunoaste regiunea, monumentele istorice, locurile pitoresti si plajele. Croazierele sunt bine organizate iar agentiile de turism va pot pune la dispozitie mai multe informatii. Croazierele sunt efectuate cu vapoare sau barci traditionale Kaiki.

Intrebari frecvente

Cat dureaza sa ajung in Rhodos?

Spre Rhodos exista chartere dinspre marile aeroporturi din Romania.

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Rhodos?

Sezonul timpic de vacanta incepe la inceputul lunii mai si dureaza pana in octombrie cand exista o perioada fara ploaie aici. Temperatura variaza peste 25 de grade. Turistii apar la sfarsitul lunii aprilie plecand in noiembrie. Vara exista conditii ideale aici pentru navigatie si windsurfing. Insula are un farmec incredibil primavara cand florile din jur incep sa infloreasca.  Festivalulri de dans traditional au loc in perioada mai – august. Festivalul vinului are loc in Rhodos la sfarsitul lunii august.

 

Care este valuta in Grecia si care sunt preturile aproximative?

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

 

De unde se pot achizitiona suveniruri in Rhodos?

In statiunile turistice exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Care sunt principalele mijloace de transport in Rhodos?

Autobuzele au conexiuni cu celelate orase. Programul acestora este variat. Drumurile sunt bune asadar va permit accesul la intreaga insula.

 

Care sunt cele mai populare plaje in Rhodos?

Coasta de este are mai mult nisip si este mai ingrijita decat plajele occidentale. Aici puteti gasi plaje salbatice si o mare calda. Plajele din vest si sudul insulei abunda in crustacee si scoici. Inainte de a selecta un hotel sau un oras verificati cu atentie plaja unde este situat acesta.

 

Exista restrictii la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

Sistemul de sanatate este disponibil gratuit in Grecia. Va recomandam inainte de a vizita Grecia sa aveti o asigurare de sanatate completa care va permite sa accesati serviciile medicale primare in clinici si spitale. Cu toate acestea serviciile private pot costa substantial. De aceea verificati termenii asigurarii medicale pentru a reusi sa va decontati costurile acestor servicii.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia

Adresa:

7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.

Telefon: 0030210 672.8875; 672.88.79; 677. 40.35

Fax: 672.8883

Sectia consulara:+30 210.672.88.79; Fax: +30 210.672.88.76

Sectia Economica si Comerciala :+30 210.672.88.77; Fax: +30 210.672.88.83

Biroul atasatului apararii: +30 210.672.28.57; Fax: +30 210.672.28.57

E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr

E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr

Program de lucru

 

Ambasada: 09.00-17.30

Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;

 

Website

www.atena.mae.ro

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos