Tara Austria

Valuta: euro (EUR), 1 euro=100 centi
Limba: Germana
Viza: Viza nu este obligatorie
Tensiune: 220 V
Capitala: Viena
Suprafata: 83.871 km²
Populatie: 8,3 milioane

Austria Inferioara

Austria Superioara

Carinthia

Landul Salzburg

Stiria

Tirol

Viena

O capitala de vis, unul dintre orasele cu cele mai frumoase monumente si atractii turistice din lume.

Informatii Generale

Capitala Austriei este considerata a fi una dintre cele mai mari si mai frumoase orase din lume. Numele sau stimuleaza deja imaginatia si va face sa va ganditi la aceasta extraordinara metropola si la povestea monumentelor remarcabile. Viena este un oras binecuvantat cu un patrimoniu artistic si cultural unic si te fascineaza prin splendoarea imperiala, te face sa admiri arhitectura baroca, sa fii inspirat de bucataria extraordinara, sa fii sedus de plimbari seducatoare si romantice in noapte orasul vechi. Arhitectura extraordinara este formata dintr-un amestec de baroc, gotic si Art Nouveau, cum a completat de "postmodernism ecologic", care consta, printre altele, in conversia spatiului de fabrica in cladiri rezidentiale. Aceasta metropola va poate soca cu o sculptura moderna, cu o mare de atractii contrastante dar si cu extraordinare povesti ce se concentreaya pe creativitate unor celebri compozitori, cum ar fi Haydn, Mozart sau Beethoven.

Viena este situata pe Dunare, in partea de nord-est a tarii, in acelasi timp creand un land separat inconjurat de de Alpi si Carpati. Precum este traditia unui stat puternic, capitala este, de asemenea, si centrul administrativ, industrial, de servicii, comercial, de turism academic, cultural, ceea ce ii da un aer international.

Luand in considerare alte capitale ale Europei, ce au luat fiinta in valea Dunarii, bazele Vindobona Roman, a orasului vechi au fost puse inaintea erei noastre. Orasul a cunoscut un avant al dezvoltarii sub guvernarea familiei Babenbergów, perioada in care au fost construite o multime de atractii de-a lungul Dunarii, precum manastiri si castele. Dupa ce descendenta masculina a acestei familii a fost eliminata si dupa multe batalii pentru ocuparea acestui teren atractiv, de Austria si Viena au fost legata strans soarta dinastiei de Habsburg. La sfarsitul Evului Mediu, orasul avea deja construite o multime de manastiri si biserici in stil gotic, fapt caruia i se datoreaya titlul de capitala arhitecturala, cu monumente elaborate ce uimesc turistiizdin intreaga lume. Avantul planului arhitectural al orasului nu ar fi fost posibil  nu s-ar fi intamplat daca regele polonez Jan III Sobieski nu ar fi salvat orasul de amenintarea asediului turcesc in 1683. Dupa aceasta, multe familii nobile au inceput sa schimbe infatisarea orasului; metropola datoreaza printului Eugen o asemanare cu arhitectura baroca a Palatului Belvedere. Astfel, epoca si climatul arhitectural de la Viena au supravietuit pana in prezent. In timpul domniei imparatului Francisc I, cand a inceput  tumultoasa epoca napoleoniana, a ajuns la tron Joseph Frany I. O influenta considerabila asupra deciziilor sale a avut sotia lui Sisi, care a ramas faimoasa pentru frumusetea sa uimitoare, transformand+o pe aceasta intr-o eroina de legende, devenind aproape un simbol al Vienei. Capitala a Imperiului Habsburgic, aceasta a devenit un cazan imens cu amestec de nationalitati, odata cu dezvoltarea industriei in secolul al XX-lea, primind un aflux de oameni in oras. Avalansa de evenimente declansate de moartea arhiducelui Franz Ferdinand si a sotiei sale au dus la izbucnirea primului razboi mondial, acesta fiind sfarsitul epocii de splendoare din Austria si Viena. Dupa finalul celui de al doilea razboi modial istoria, Viena a inceput sa se indrepte, iar 1955 s-a dovedit a fi un an de progres, cand trupele aliate au parasit zona ocupata, iar Austria a devenit o tara neutra. Viena a fost intotdeauna un amestec de vechi si nou, progres si dezvoltare, bastion al spiritualitatii, care a supravietuit asediului turcesc, nazismului si Razboiului Rece, devenind una dintre cele mai frumoase capitale din Europa.

Cafenele sunt cartea de vizita de la Viena, potrivite pentru viata de zi cu zi dar si cel mai bun start de explorare a orasului. Dupa o ceasca de cafea Pharisaer delicioasa intr-una din cafenelele Kaffehausów, ne plimbam prin Ring - un reprezentant al Avenue incadrand Old Town, edificii de instituire a inchisorii, incadrate de parcuri spatioase. Pe unul dintre cele mai spectaculoase si fascinante bulevarde din Europa, unde mersul pe jos este o placere unica, puteti face un fel de documentare live, care arata modul in care s-a confruntat arhitectura monumentelor moderniste, cu cele imperiale burgheze. Faceti o plimbare in Stadtpark - cu zone verzi formate pe modelul parcurilor din peisajul englez, printre aleile complicate cu vegetatie luxurianta. Va puteti plimba ore in sir prin gradinile amenajate cu atentie a Palatului Imperial, puteti admira statuia lui Mozart, in spatele careia se ridica deasupra aripa verde a New Castle.Iubitorii de istorie ar trebui sa viziteze Muzeul de Arte Frumoase, cu o vasta colectie de exponate din secolul habsburgic; suveniruri istorice interesante sunt, de asemenea, stocate in Muzeul de Istorie Naturala. Nimeni nu poate ramane indiferent fata de cladirea Parlamentului sau la cladirea primariei, cu un parc frumos incadrand cresterea edificiului. Frumos renovat, teatrul Dworski - Burgtheater, imbogateste aceasta parte a orasului cu arhitectura sa monumentala. De asemenea, Universitatea, construita in stiulul unei biserici neo - gotice, sau edificiul impresionant al Casei de Schimb Valutar - Burse, sunt locuri unde puteti intalni multi turisti.

Turistii care ajung la Palatul Imperial - o parte integranta a Ring Viena, situata in partea de sud-vest de centrul orasului - trebuie sa-si rezerve mai mult timp pentru a explora unul dintre cele mai frumoase cartiere din Viena. Printr-un amestec de cladiri se formeaza un traseu de comunicare intre diferite epoci, indemnandu-te la o excursie foarte relaxanta si educationala in jurul orasului. Primele constructii ridicate in acest loc sunt din secolul al XIII-lea,iar acum contul de atractii turistice este descris in detaliu, in brosuri dispobile la fata locului. Hofburg are multe cladiri impunatoare, curti, porti, altare si monumente, urmata de fatada spectaculoasa din New Castle, dar si cu o serie de muzee tematice in mijloc, recomandate in special iubitorilor de instrumente antice, colectii militare si etnografice din intreaga lume. se poate vizita si Scoala Spaniola de Calarie, unde iubitorii de cai pot admira secretele de dresaj. Pe aleea Reitschulgasse veti regasi frumosul monument Josefsplatz cu imparatul Iosif si Biblioteca Nationala a Austriei, cu colectii de nepretuit, cartografice, teatru sau film. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Daca doriti sa explorati orasul istoric, incercati o plimbare in Kärntner Strasse - cel mai mare shopping bulevard din Viena. Turistii ocupa toata ziua promenada, in lung si lat, iar seara multimile sunt chiar mai numeroase si urmaresc performantele jonglerilor, muzicienilor, cantaretilor si artistilor ratacitori. In acel moment, puteti sa va lasati cucerit de frenezia de cumparaturi sau sa gustati snitelul vienez intr-unul dintre restaurantele elegante.

Teme din "Flautul fermecat", statui si tapiserii decoreaza Staatsoper in interior, Opera de stat din Viena, cunoscuta pentru spectacolele muzicale in toata lumea. La biserica din apropiere, un punct important pe harta turistica a capitalei desemneaza centrul orasului: catedrala gotica Stephansplatz. Stephansplatz este un simbol al orasului, obligatoriu de vizitat.

Drumetii prin Viena nu ar trebui sa ocoleasca patratul minoritatilor cu palatele baroce care il inconjoara,aproape de Gradinile Poporului - un parc frumos, deosebit pentru un moment de relaxare. Muzica tare si vesela, strigatele de bucurie atrag turisti in Prater seara - cartierul de divertisment, cu numeroasele sale atractii, lunaparkami si zone de agrement care ofera impresii puternice

O plimbare in jurul Karlsplatz ofera posibilitatea de a admira frumoasa biserica Sf. Charles Borromeo si arhitectura incredibila. De asemenea, puteti vizita Belvedere - cel mai frumos palat si complexa gradina glorificata in toata lumea dar si Schonbrunn - un loc unde vizitatorii pot petrece cu usurinta o zi intreaga.

Bucatarie

Bucataria traditionala austriaca este extrem de variata si in acelasi timp, contine multe traditii culinare iar regulile sunt perfect transmise din generatie in generatie.

Specialitatile sunt extrem de diversificate, dupa cum puteti vedea: galuste cu prune - Cehia, gulas cu ardei - Ungaria, tocana de ardei - Balcani sau mancaruri italiene bazate pe paste. Multe dintre controversele asociate cu originea, se invart in jurul bine-cunoscutului snitel vienez - Wienerschnitzel - manzat dat prin pesmet. Ideea pare sa fi aparut in timpul uneia dintre revolte a bucatarilor italieni ce au venit la curtea imperiala, ce aruncau pesmet pe manzat, carne de porc, pui sau peste, insa de atunci este considerat un supliment tipic austriac.

In timpul numeroaselor razboaie, Austria a "capturat" anumite preparate. Din acea perioada vin delicioasele preparate tiroleye: vultur cu galuste, sau friptura de veverita cu salata.

Fruhstuck - micul dejun, de obicei, consta intr-o ceasca de ceai sau de cafea si gustari sub forma de rulouri si paine, cu unt, gem, dar si un fel de placinta. la hoteluri se vor regasi si preparate din carne, branza, oua fierte, fulgi de cereale si fructe. Mittagessen este considerata masa principala. Tagesmenu este pentru intreaga zi. Gustarea de dupa-masa este Abendessen iar gustarea de seara este Nachmal.

Foarte populare in randul austriecilor sunt tarabele cu carnati - Wurstelstande - ce servesc Crenvusti , Bratwurst si Currywurst prajit, Debreziner carnati puternic condimentati, precum si kebab si pizza.

Specialitati austriece de la care nimeni nu se poate abtine, vizitand aceasta frumoasa tara sunt tocana de ciuperci si varza fiarta cu carne de porc in timp ce regiunile dunarene abunda cu peste proaspat. Un pastrav de meuniere este cel mai bun prajit in unt, stropit cu zeama de lamaie.

Demne de remarcat:

Eierspeise - omleta este servita cu mici patelence groase,

Eierschwammerl - salata cu ciuperci marinate si oua fierte tari,

Bauernschmaus - sunca fiarta si afumata, carne de porc si carnati, cu garnitura de varza si galuste cu chimen,

Rindsgulasch - tocana de vita, mancaruri picante luate din cultura maghiara,

Kalbsbrust Gefullte - piept de vitel umplut cu carne si legume,

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Erdapfelgulasch - salata de cartofi cu carnati serviti la cald,

Heringsalat - salata de hering si cartofi,

Tafelspitz - placinta de carne de vita suculenta, cu legume fierte, servite cu sosuri: hrean, sos de mere, tartar, rosii si podsmazanymi, cartof ras,

Gefullte Paprika - ardei umplut cu orez si carne de vita, cu sos de rosii.

Calatorind prin Austria, va veti intalni cu numeroase cafenele - Kaffeehauser, in zonele montane sunt denumite Almhutten - restaurante mici, ingrijite, iar in limbajul cotidian sunt cunoscute sub numele de "almami" Heurigen. In aceste cafenele puteti citi ziarul sau vorbi cu prietenii, poate chiar savura un mic dejun gustos sau o masa usoara. Konditorei sunt cefenelele tipice ce comercializeaza produse de patiserie si panificatie, adevarate delicatese.

Cultura consumului de cafea nu este nicaieri atit de adorata ca in Austria. Cafenele sunt adevarate temple in care va puteti petrece timpul in mod placut. Merita o vizita la o cafenea Kaffehausach, pentru o cafea aromata, servita in moduri diferite.

Stuben este un pub din orasul traditional, a carui baza este bucataria locala si este locul ideal pentru a bea bere si vin. Locatiile de tip Bierhalle Biergarten au radacini in cultura germana. Populare in randul consumatorilor de bere sunt Salzburg Stiegl sau Weizbier Mullnerbrau.

Cele mai bune mancaruri de consuma cu anumite bauturi. Arlberg, de exemplu,se poate obtine din amestec de vodka, vin si putin ceai. Din suc proaspat stors din struguri rezulta un vin tanar - Heurige si partial fermentat Sturm. Nimic nu este irosit in natura iar in fabricile de vin Heurigen se poate gusta chiar si mustul de struguri numit Bridge. Vinuri cele mai alese gusturi sunt depozitate in beciuri reci, in butoaie de lemn sub arcadele de piatra.

Amatorii de bauturi alcoolice trebuie sa incerce in mod necesar Vodka Enzian pe baza de plante - cunoscut in intreaga lume, Aplach este facut din radacini de gentiana cu adaos de plante. In Austria, de asemenea, mai puteti intalni Rum Inlander - lichior de culoare inchisa cu sirop de zahar.

Bucataria vieneza denota o atmosfera incredibila, cu o traditie culinara veche de secole - in pub-uri traditionale,puteti degusta mancaruri si va puteti bucura de compania prietenilor. Locatiile de acest tip sunt imprastiate peste tot centrul orasului Viena.

Felul de mancare cel mai renumit este snitelul vienez, dar, de asemenea, turistilor le place sa manance si Tafelspitz - portie de carne de vita fiarta in supa, cu cartofi prajiti, sos de ceapa verde, spanac si hrean amestecat cu miere. Un fel de mancare excelent pentru zilele reci este o tocana delicioasa, servita cu carnati si ou prajit droshky - Fiakergulasch. In toate restaurantele,  puteti gasi in meniu carne de vita cu legume fierte si este apetisant si un castron de supa de pui, cu coltunasi plutind in el, cu gris, ficat de pui tocat marunt sau clatite. Este cunoscut, de asemenea, Gulasch-Suppe - g gulas de ardei. Friptura de vita suculenta cu galuste si varza acra si carnati - Bauernschmaus, domina topul mancarilor. Turistii vor fi incantati de carnea de vita cu sos cu legume radacinoase, ierburi si condimente numit Beuschel. Pentru o cina completa trebuie sa beti o bere sau bautura preferata a vienezilor - G'spritzterem - jumatate vin amestecat cu apa si jumatate sifon. Turistii vor fi incantati de desert, dupa o astfel de masa: Strudel cu mere - coapte in rulada de patiserie subtire, cu marmelada, amestecata cu stafide si scortisoara. Un desert delicios este si tortul Sacher - tort de ciocolata cu gem de caise. Turistii care vor vizita Viena in luna august, de asemenea, vor putea degusta tortul de Caramel, tortul Dobos, tortul marmorat Gugelhupf, Mohnkuchen tort cu seminte de mac sau nuci tocate si marmelada  Linzertorte. Daca va plimbati in jurul orasului, ar trebui sa gustati, de asemenea, galustele cu prune Drojdii ceh, servite cu unt si sos de vanilie.

Traditii

Austrieci sunt o natiune cu o origine etnica interesanta. Tara bogata in istorie, aici au trait multe grupuri etnice diferite, a caror prezenta in aceste meleaguri a contribuit la obiceiurile si cultura austriaca. Germani, maghiari, evrei, slavi si romi dar si alti reprezentanti ai diferitelor popoare au imbogatind mozaicul multinational.

Un aspect important este sentimentul de individualitate din landuri. Oamenii care traiesc in regiuni diferite, folosesc dialecte diferite, iar un astfel de fenomen se produce in special in regiunile montane, care impiedica de multe o relatie apropiata intre vecini. Majoritatea locuitorilor din  Tyrol isi manifesta individualitatea puternic, dar acest aspect nu interfereaza cu ospitalitatea lor extraordinara fata de turisti.

Austria este o tara foarte toleranta, unde predomina catolicismul iar bisericile magnifice sunt tot timpul frecventate de turisti.

Piatra de temelie a culturii austriece este, fara indoiala, obiceiul si portul popular. Din stilul de viata al austriecilor deriva o conduita de fier, un fler tipic austriac dar si un comportament simplu.

Deseori, locuitorii din zona urbana incep ziua cu cafeaua de dimineata, cu un ziar, cu prietenii in cafenele. Intrand in cafenele, veti observa atmosfera prietenoasa, chelnerii cunoscand de multe ori clientii si fiind prieteni. Atmosfera, ziarele si cafeaua creeaza o atmosfera unica de cafenea austriaca, in special in capitala.

In provincie, cafeaua gourmet este substituita cu o taverna confortabila si o barfa la o bere. Cei mai multi rezidenti se vor reuni la un joc numit Stammtisch, in care se pot implica si turistii aflati in vacanta. La astfel de reuniuni festive se poate auzi adesea Hausmusik - cantare cu instrumente traditionale, printre care cel mai recunoscut este Knopfharmonika - o varietate de acordeon, vioara si bas dublu.

Foarte des va puteti intalni cu austrieci ce practica jocul Eisstockschiessen - ceva intre curling si bowling pe gheata.

In timpul toastului, este mai bine sa nu ciocniti paharul, ci doar sa priviti in ochi interlocutorul, fapt care denota intentiile prietenoase. Dupa o masa mai bogata, gazda va va oferi rachiu ca o forma de multumire pentru vizita dumneavoastra. Inainte de masa, este bine sa faceti urarea - Guten Appetit.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Locuitorii din Austria sunt renumiti pentru ospitalitatea lor dar si pentru costume traditionale. Femeile poarta rochie sau asa-numitele Tracht sau ocazional Dirndl , in timp ce barbati poarte Lederhosen, cunoscuti in limbajul cotidian ca fiind "pantaloni ce scartaie."

Turistii cazati in vacanta in Austria au ocayia de a participa la fparte multe carnavaluri si festivaluri, ce au inceput de prin secolul XVIII insa acum sunt foarte populare.

In Austria, de sarbatori puteti admira obiceiuri interesante in statiunea turistica din apropiere. Sunt considerate traditi tipice pentru celebrarea Nasterii Domnului, care incep la sfarsitul lunii decembrie. In timpul noptii, exista marsuri ale vrajitoarelor Scheller, Wamplerer sau Scheman. Cosurile de Paste sunt umplute cu dulciuri si oua vopsite. Foarte populare printre turisti sunt Kalvarienbergmarkt - targuri mari de Paste, unde puteti gasi suveniruri interesante. Cadourile de Craciun, trateaza pot fi cumparate din targurile imprumutate de la germani, insotite de o atmosfera placuta, de distractie, miros de vin fiert si carnati pe gratar.

Ar trebui sa fie lasat un bacsis in valoare de 10-15% din consumatie, pentru un serviciu bun. In hoteluri si restaurante, portari si femeile de la curatenie vor astepta bacsis in valoare de 10%. Sfatul nostru este sa lasati bacsis si pentru soferii de taxi, ghizi si in saloane de coafura. Este, de asemenea, o practica comuna, rotunjirea notei de plata.

Austrieci nu sunt deranjati de imbracamintea turistilor, insa este recomandat ca la opera sau la teatru sa va imbracati adecvat. Este valabil si pentru restaurante.

Austriecii au o forma de salut mai degraba formala, prin strangerea de mana, rigid, si salutul Gruss Gott (Dumnezeu sa va binecuvanteze) sau Dich Gruss (Bucura-te). In timp, se poate avansa la o imbratisare si pentru salutul de final se spune Auf Wiedersehen(la revedere). 

Limba oficiala din Austria este limba germana, dar cu accent austriac. La Viena, se vorbeste un dialect plin de imprumuturi de la idis, si natiunile sub influenta monarhiei. Acesta se numeste Wienerisch - il puteti auzi la chelneri, soferi de taxi sau vanzatorii de carnati pe strada.

Excursii optionale

Bratislava - capitala Slovaciei,este la doar o ora distanta de Viena. Este un oras care merita vizitat, in timpul unei calatorii de o zi. Istoria orasului merge inapoi in secolul al doilea, in timpul Imperiului Roman, cand s+a fondat o linie de puternice fortificatii. Numele oficial, Bratislava, a început sa fie folosit în 1919, imediat dupa al doilea razboi mondial, cand orasul a devenit parte a Cehoslovaciei comuniste, si a drapelelor de stat independent. Republica Slovaca s-a fondat în 1993, iar cel mai cunoscut loc pentru turisti este de un castel construit din secolul al cincisprezecelea,   castelul Sigismund de Luxemburg. Este foarte pitoresc situat pe un deal mare, de la care se întinde o priveliste de neuitat a Dunarii si orasul vechi cu catedrala Sf. Martin. Frumusetea Orasului Vechi releva un amestec de strazi din cele mai faimoase pitoresti.Punctul culminant al turului de mers pe jos este piata fântânii din secolul al XVI-lea din orasul vechi. Iubitorii de vin ar trebui sa viziteze Muzeul Vinului, sau sa stea intr-una din gradinile Frantiskanskim Namestie si sa se bucure de bauturile preferate în timp ce admira monumentele si statuile din jur. Cea mai frumoasa cladire din Bratislava este un palat baroc numit Mirbachov, situat în umbra racoroasa a copacilor pe Hviezdoslavovo Square. Restaurantul de la noul pod peste Dunare cu unele dintre cele Fazanul de Aur si îmbuibare însusi oravskimi korbacikami pot bucura de o vedere magnifica a orasului sau pentru a obtine pe Pestrzalka districtul de a învata viata de zi cu zi a locuitorilor capitalei. Pe malul drept al Dunarii Sad Janka Kral exista o opera de arta contempoarana -  reamintind poezia artistilor slovaci.

Intrebari frecvente

Cat de lung este zborul spre Viena si de la care aeroport?

Zborurile spre Viebna, de pe cele mai importante aeroporturi din Romania dureaya intre 2 - 5 ore. Cele mai multe listari sunt insa pentru calatorii cu autocarul si excursii cu ghid propriu. Un drum dureaza de la 12 la 16 ore.

Cand este cel mai indicat sa vizitez Viena?

Cele mai bune luni pentru a vizita o capitala sau un oras mare sunt cele in care nu este nici prea cald si nici prea frig, adica din aprilie pana in iunie si din septembrie pana in noiembrie.

In planificarea vacantei merita sa ne gandim la evenimentele interesante cum ar fi Anul Nou, cu Imperial Bal si Bal VIP (ianuarie, februarie), Saptamana Festivalului Vienez (mai si iunie), Night Music ( iunie), Festivalul de Film (iulie si august) si Festivalul de la Viena (octombrie).

Care este moneda valabila in Austria si care sunt preturile aproximative?

In Austria, la fel ca pe tot cuprinsul Uniunii Europene, este utilizata moneda Euro. In consecinta, preturile sunt putin mai ridicate decat in Polonia, mai ales atunci cand vine vorba de a iesi in restaurante si preturile din statiunile de schi sau infrastructura turistica.

Ce fel de suveniruri pot cumpara de la Viena?

In destinatiile turistice sunt foarte multe magazine care atrag turisti cu suveniruri specifice. In zona Sankt Polten, merita sa analizati Costume (de exemplu: palaria de munte Wanderhut) si bastoane obtinute in mod traditional. Mai populare si mai scumpe sunt bijuteriile Swarovski si ceramica, aceasta cu figurine pictate manual si placi de faianta. Tipic austriac sunt delicioasele produse de patiserie, cum ar fi: bile Mozartkugeln ciocolata, clopote si produse de broderie. Turistii care doresc sa cumpere copiilor suveniruri pot opta pentru globuri de sticla cu fulgi de zapada. De asemenea, puteti cumpara sticle de vin sau de beri din fabrici de bere locale. Un alt suvenir poate fi o bautura din ierburi Alpine "Almdudler" Jagertee, baza de ceai a bauturilor si a extract de rom de ceai negru, ierburi si condimente, este ideala pentru a bea in serile de iarna  sau Williamsbirne - vodca, cu o aroma delicata si o aroma placuta produsa din pere.

La Viena, cel mai bun loc pentru cumparaturi este Kärntner Strasse - o promenada plina de cele mai bune magazine, buticuri de lux  - Graben - Viena numit galerie sau Kohlmarkt - strada eleganta veche renumita pentru magazinele scumpe. De-a lungul orasului si in centrul orasului, puteti vedea cu usurinta mobilier si obiecte inspirat de Adolf Loos. Un lung sir de magazine interesante este, de asemenea, pe Mariahilfer Strasse. Obiecte de zi cu zi cu siguranta, pot fi cumparate de la piata Naschmarkt.

Ce ora este valabila in Austria?

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Austria se aplica GMT*1, respectiv o ora in minus fata de fusul orar din Romania.

Care sunt mijloacele de transport in Viena?

Autoritatile municipale din Viena, au introdus Vienkarte - bilet de week-end ce confera dreptul de a circula pe toate liniile de transport public timp de 3 zile si reduceri la atractiile turistice. In multe parti ale orasului, puteti inchiria biciclete City Run. Un alt mijloc convenabil de transport ar fi tramvaiul, autobuzul, metroul, taxiuri si autobuzele pentru turul orasului.

Transportul public in Austria este foarte bine dezvoltat. Reteaua feroviara este conectata direct la reteaua cailor ferate europene iar costul biletului de tren regional si rapid este aceeasi. Drumurile sunt bune si in mod clar marcate, iar informatiile cu privire la obiectivele turistice sunt foarte exacte.

Conducatorii de autoturisme trebuie sa aiba o vesta reflectorizanta, triunghiul de avertizare si centura de siguranta (inclusiv pasagerii). Datorita naturii montane a reliefului din tara, cei care se deplaseaza de-a lungul drumurilor de munte ar trebui sa fie dotati, din noiembrie pana in aprilie,cu anvelope de iarna.

Se poate circula cu permisul de conducere din tara de reyidenta,iar cartea verde nu este obligatorie, dar recomandata.

Care sunt restrictiile vamale in Austria?

Transportul de marfuri este supus restrictiilor cantitative privind principiile aplicabile in UE, ceea ce inseamna ca, in practica, lucrurile personale si echipamentele pentru utilizare personala nu sunt supuse unor restrictii vamale. Pentru export sunt permise 200 de tigarete, tigari de foi de ambalaj 400, 200 trabucuri, 1 kg tutun, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 de litri de alcool, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

Ce documente sunt necesare pentru utilizarea serviciilor de sanatate in Austria?

In cazuri de urgenta, serviciile medicale sunt acoperite de o ingrijire de baza medicala gratuita. Cu toate acestea, se plateste pentru a cumpara polita de asigurare de calatorie, care, daca este necesar, va permite un tratament medical mai avansat cat si transportul. Daca aveti asigurare privata ar trebui sa verificati termenii si conditiile, deoarece, in majoritatea cazurilor, acopera asigurarea de cheltuieli medicale de mai sus. Inainte de a merge in strainatate, cu toate acestea, solicitati un card european de asigurari sociale de sanatate, care este o dovada a calitatii de asigurat.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Austria, precum si in alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. Atentie pentru cei ce calatoresc cu autobuzul sau masina: înainte de a pleca, asigurati-va ca traseul nu traverseaza si tarile în care prezentarea unui pasaport este obligatorie. In Austria puteti sta  fara viza 90 zile in decurs de 6 luni, iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decât durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Austria: http://www.ambasada.ro/ambasada/2/127/austria.html

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Austria: Austria Inferioara , Austria Superioara , Carinthia , Landul Salzburg , Stiria , Tirol , Viena

Cauta regiuni Austria Inferioara , Austria Superioara , Carinthia , Landul Salzburg , Stiria , Tirol , Viena