Bucataria traditionala austriaca este extrem de variata si cuprinde retete transmise din generatie in generatie.
Bucataria austriaca contine si cateva specialitati cu influente straine: galuste cu prune cehe, gulasul unguresc cu ardei, ardeii iuti si compoturile din Balcani sau mancarurile italiene bazate pe paste. O mare controversa s-a nascut in jurul origini faimosului snitel vienez - Wienerschnitzel - carne de manzat in pesmet. Reteta apartine unui bucatar italian venit la curtea imperiala care prepara snitele din carne de manzat, porc, pui sau peste dat prin pesmet. Snitelul este considerat un aliment tipic austriac.
Austria a purtat numeroase razboaie, in timpul carora nu se gasea nimic de pus pe masa. In aceasta perioada au aparut cateva feluri de mancare, considerate astazi adevarate delicatese: vultur tirolez, friptura de veverita cu salata sau arici intr-un sos acru cu galuste.
Specialitatile din bucataria austriaca oferite de la Lacul Constance la Lacul Nezyderskie atrag numerosi turisti care sosesc pe aceste meleaguri. Fruhsuck - micul dejun, de obicei, consta intr-o ceasca de ceai sau de cafea, unt, gem si un anumit tip de placinta. In functie de standardul si calitatea hotelului la micul dejun se mai poate servi carne, branza, oua fierte, fulgi de cereale si fructe. Pranzul este considerat de austrieci masa principala. Deserturile se pot servi la orice moment al zilei, tortul austriac din frisca fiind o specialitate deosebita. Masa principala poarta denumirea de Mittagessen. Tagesmenu este pentru intreaga zi, gustarea de dupa-masa este Abendessen iar gustarea de seara este Nachmal.
De o mare popularitate se bucura si tarabele unde se prepara si se vand carnati, cremvusti , kebab si pizza.
Specialitatea austriaca pe care nici un turist nu trebuie sa o rateze atunci cand viziteaza aceasta frumoasa tara este tocana de ciuperci si mancarea de varza si carne de porc fiert. In regiunile dunarene abunda preparatele din peste proaspat. Merita sa incercati pastravul prajit in unt, asezonat cu suc de lamaie.
Specialitati demne de remarcat:
Eierschwammerl - salata cu ciuperci marinate si oua fierte tari,
Bauernschmaus - carnati afumati, sunca, carne de porc cu varza, seminte de chimen si taietei
Rindsgulasch - tocana de vita picanta preluata din bucataria maghiara
Kalbsbrust Gefullte - piept de manzat umplut cu carne si legume
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Erdapfelgulasch - salata de cartofi cu carnati servita calda
Heringsalat - salata de hering si cartofi,
Tafelspitz - pachetele de carne de vita fiarta cu legume, servita cu diverse sosuri: sos de hrean, mere, tartar, rosii
Gefullte Paprika - ardei umplut cu orez, carne de vita si sos de rosii.
Calatorind prin Austria, puteti descoperi numeroase cafenele si localuri in care se degusta vinuri alese. In zonele montane sunt denumite Almhutten - restaurante mici, ingrijite, iar in limbajul cotidian sunt cunoscute sub numele de "almami" Heurigen In cafenele, puteti citi un ziar, puteti sta de vorba cu prietenii sau va puteti bucura de un mic dejun gustos sau o masa usoara. Konditorei - magazine tipice cu produse delicioase de patiserie si panificatie.
Cultura consumului de cafea nu este nicaieri atit de adorata ca in Austria. Cafenele sunt adevarate temple unde oamenii savureaza in diferite feluri cafele aromate.
Stuben este un pub din orasul traditional, in care se obisnuieste sa se bea bere si vin. Locatiile de tip Bierhalle Biergarten au radacini in cultura germana. Populare in randul consumatorilor de bere sunt Salzburg Stiegl sau Weizbier Mullnerbrau.
Cele mai multe feluri de mancare sunt servite cu bauturi specifice. De exemplu, dupa o anumita masa, puteti servi o bautura preparata cu vodca, vin si putin ceai- Arlberg. O alta bautura populara in aceasta zona este sucul de struguri proaspat stoarsi - Heurige. Nimic nu este irosit in natura iar in fabricile de vin Heurigen se poate gusta chiar si mustul de struguri numit BridgeVinurile cele mai bune sunt tinute in pivnita la rece in butoaie de lemn, iar mirosul de struguri fermentati, impreuna cu lumina romantica a lumanarilor palpaitoare sub arcadele de piatra contureaza un tablou de vis.
Iubitorii de bauturi alcoolice trebuie sa incerce vodca Enzian pe baza de plante, preparata din radacinile diverselor ierburi. In Austria, puteti degusta si romul-lichior al carui culoare aurie se transforma in maro daca i se adauga sirop de zahar.
Carinthia este o regiune in care pentru a sublinia gustul carnii, aceasta se prepara in vin rosu, devenind o adevarata delicatesa. Restaurantele de pe malurile lacurilor au meniuri ce abunda in peste, lapte si branza. Turistii care viziteaza regiunea obisnuiesc sa savureze Kasnudeln - galuste cu branza de vaci si frunze de menta asezonate cu unt si sunca. Puteti servi, de asemenea o varietate de galuste cu prune uscate si pere. Schlickkrapferl sunt galuste similare cu ravioli specifice italienilor, avand o umplutura de branza. O alta delicatesa inlude bacon, sunca si caviar den valea Moll-ului. Gustand produsele alimentare din Carinthia, veti putea simti puternice influente culinare din Italia si Slovenia, care sa manifesta prin folosirea de legume si ierburi aromate, servite de multe ori in compania branzeturilor produse in valea Gail.