Tara Portugalia

Capitala: Lisabona
Suprafata:  92 391 km²
Populatie: 10 677 000 locuitori
Valuta: euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba: Portugheza
Tensiune: 220 V
Viza: Viza nu este necesara

Alentejo

Algarve

Azore

Coasta Lisabonei

Costa de Prata

Costa Verde

Lisabona

Madeira

"Perla Atlanticului", un paradis verde cu peisaj vulcanic si  plaje intunecate.

Informatii Generale

Turistii iubesc Madeira datorita originalitatii si  peisajelor uimitoare dar si datorita varietatii de cratere vulcanice care se gasesc pe insula. Cunoscuta ca ’’Perla Atlanticului’’, Madeira, cu un climat sub-tropical, este locul in care extrem de populara ambianta Mediteraneana se poate regasi in arhitectura, monumentele si excelentele servicii de catering. Persoanele aflate in concediu sunt interesate de plajele care au fost modelate de originea vulcanica a insulei, dar si de modernele si cosmopolitele lanturi hoteliere care iti asigura o vacanta la cele mai inalte standarde. Insula va incanta orice calator, chiar daca pentru multi este situata intr-o locatie mai necunoscuta, deci inainte de a planifica o excursie informati-va mai mult despre ea.

Insula Madeira este deosebita datorita vegetatiei luxuriante, a nenumaratelor specii de flori, a unei intinse si vaste vai si a padurilor magnifice. Madeira este situata in Oceanul Atlantic si impreuna cu alte mici insule ale arhipelagului formeaza la o distanta mica de Portugalia aproape o mie de mile de plaja, situate putin mai aproape de coasta de nord a Africii –  aproximativ 500 km. Arhipelagul include oficial insulele  Vermela Fora si Porto Santo, dar si cateva insule mai mici Baixo, Ferro, Forums si Cima precum si un grup de insule desertice nelocuite Ilhas Desertas care alcatuiesc o rezervatie naturala. Clima blanda descrisa ca o ’’ primavara vesnica’’ creeaza o stare de bine si asigura o temperatura constanta care oscileaza in jurul valorii de de 22 ° C, asa ca padurile au dezvoltat un minunat laur care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Madeira este, de asemenea, unul din cei mai mari vulcani din lume, care formeaza peisajele minunate si pline de inspiratie.

Numele insulei isi trage originea din momentul descoperirii sale de către navigatorul Joao Goncalves Zarco care a descris-o drept "insula de lemn" - Ilha da Madeira. Potrivit legendei insula a aparut in locul in care Dumnezeu a sarutat marea. Primii colonisti au fost portughezii, desi pentru secole de-a randul puterea a fost impartita de cuceritorii lumii: spanioli si britanici. Cele mai vechi plantatii de trestie de zahar dateaza inca din secolul al XV-lea, plantatii la cultivarea carora au fost adusi sclavi din Africa, insula fiind in acea perioada sub stapanirea prigonitorilor mauritani. Madeira a fost gazda pentru celebritati cum ar fi Imparateasa Sissi a Austriei, care a fost tratata pe insula de depresie, dar si alti regi ai Austriei si Ungariei. Pentru cateva luni insula l-a avut oaspete pe maresalul Jozef Pilsudski, de asemenea pe Winston Churchill si nu cu mult timp in urma pe binecunoscutul fotbalist  Cristiano Ronaldo.

Capitala insulei, orasul port Funchal, este acoperit cu flori minunate si nu duce lipsa de hoteluri luxoase, resedinte frumoase, gradini rafinate si privelisti impresionante. Orasul se intinde in centrul golfului din sudul insulei iar  numele vine de la fenicul, sau "funcho", planta care a acoperit intreaga zona ani de-a randul. Turistii numesc capitala insulei ’’mica-Lisabona’’ si nu este nimic surprinzator deoarece orasul nu duce lipsa de farmecul propriu si de o atmosfera unica. Docurile din port primesc vapoare si barci, iar pasajul pietonal va invita la plimbari romantice spre gradina botanica unde, poti fie sa te odihnesti, fie sa admiri numeroasele specii de plante exotice. Bucataria traditionala portugheza cu fructe de mare se poate servi in numeroasele lanturi de restaurante cu o excelenta prezentare, iar in cluburi se pot petrece seri de neuitat pe ritmuri de muzica dance. Un loc perfect pentru plimbari in aer liber este, de asemenea, parcul Santa Catarina, situat pe un deal deasupra orasului, oferind privelisti incredibile nu numai cu statiunea, ci cu intreaga insula. Turistii mai pot vizita numeroase locuri interesante cum ar fi frumoasa manastire Santa Clara, o biserica din sec. al XV-lea si catedrala din Sao Paulo. Interesant de vizitat este, de asemenea, Muzeul de Arta Sacra, care prezinta arta portugheza sub forma de sculpturi, statui si obiecte de uz zilnic. Alte atractii turistice locale sunt funicularul de langa dealul Monte, unde puteti admira privelisti minunate sau puteti vizita biserica Nossa Senhora de Monte unde este ingropat Carol I - ultimul împărat al dinastiei de Habsburg. Complexul are, de asemenea, trei locuri dedicate inotului, putandu-se relaxa in unul din orasele Lido, Ponta Gorda sau Berreirinha. Puteti face o scurta plimbare la marginea orasului pentru a admira stanca Praia Formosa, de unde se vede o frumoasa priveliste spre promontoriul stancos  Cabo Girão.

Machico – o statiune istorica situata langa oceanul albastru, cu fructe tropicale, flori şi dealuri pitoreşti. Încadrat de golfuri perfecte pentru inot si scufundari, arhitectura magnifica, restaurante selecte si o fantana arteziana in centrul Sao Roque caracterizată printr-o arhitectura orientala. Vinul local are un gust mai bun daca este degustat in piata cu forma triunghiulara Largo do Municipio Square unde se gaseste o biserica din sec. al XV-lea dar si primaria. Pe statiune te poti relaxa pe una din numeroasele plaje cu nisip de pe insula.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Caniço - una dintre cele mai mari centre turistice din Madeira cu hoteluri excelente pentru a se potrivi cu fiecare buget, unde vă puteţi bucura de apa limpede şi puteti explora restul insulei. Adaugand farmec la orasul pietruit, pe strazile deluroase puteti gasi diverse taverne sau magazine cu suveniruri. In timpul liber puteti explora zona si admira catedrala din sec. al XV-lea cu decoratiuni frumoase, dar si  magnificul palat din Sao Lourenco care acţionează ca o cetate. În apropierea oraşului, turistii se aduna pe plaja stâncoasă a promontoriului pitoresc Ponta do Garaju sau pe banda pietroasa de pe coasta de vest a statiunii.

Camara de Lobos - o staţiune plăcută, cu o atmosfera specifica pescuitului. Puteţi bea o cafea pe terasa restaurantelor, asemeni lui Churchill care stătea singur, umblă pe străzi pitoreşti  si urca pe dealurile din jur. Turistii se pot bucura de o plaja mica, de origine vulcanica dar şi de mai multe facilităţi sportive.

Porto Moniz - o staţiune de vară mică, principala atractie fiind zonele stancoase de origine vulcanica, in care te poti arunca in valuri sau poti sa te scalzi. Statiunea dispune de un hotel modest, dar cu facilitati bune de cazare, cateva taverne si puteti sa va plimbati prin locurile pitoresti.  Turiştii curajoşi pot alege să practice navigaţie şi surfing, dar trebuie sa fii cunoscator datorita dificultatii imprejurimii.

Ponta do Sol - staţiune unde vă puteţi bucura de o plaja mica, de origine vulcanica, înconjurata de dealuri pitoreşti şi sa va bucurati de oferta hotelurilor cu vedere spre ocean. Apartamentele dispun de piscine private, iar oraşul este faimos pentru străzile sale înguste, dar perfecte pentru mersul pe jos, precum şi pentru unele taverne extraordinare.

Sao Vicenç - un orăşel pitoresc situat pe marginea unei stânci. Oraşul oferă mai multe hoteluri de diferite standarde, cazare privata dar şi atracţii locale, printre care grupul de pesteri  Grutas Sao Vicenç şi centrul vulcanic.

Bucatarie

Turistii care calatoresc in Portugalia si insulele portugheze au parte de hrana ieftina si gustoasa, servita in portii mari. Mancarea specific portugheza este alcatuita din diferite tipuri de carne, fructe si legume, asezonate cu condimente traditionale.

Un rol semnificativ in istoria bucatariei portugheze l-a jucat regele Henric Navigatorul, care a ordonat subordonatilor sai sa faca expeditii maritime, in urma carora au adus cu ei retete culinare precum si diferite fructe, nuci si plante. Printre acestea amintim si vita de vie adusa din Creta si trestia de zahar adusa din Sicilia. De asemenea, Vasco da Gama a jucat un rol important in istoria culinara a Portugaliei. Datorita lui, pe mesele portugheze din prezent sunt servite scortisoara si piperul negru. Totodata, el a adus pentru prima data in Portugalia condimentul curry ce confera mancarii o savoare aparte. In bucataria portugheza ardeii chili mici joaca un rol important. Acestia au fost adusi din Angola si sunt cunoscuti sub numele de Piri-Piri. Sarea si piperul sunt, de asemenea, apreciate. Din Africa a fost adus pentru prima data ceaiul – Cha si cafeaua. Romanii au adus prima data in Portugalia usturoiul si ceapa, maslinele si strugurii, in timp ce arabii au adus orezul, migdalele, piersicile si smochinele.

Portughezii servesc masa, de obicei, intre orele 12 si 15, iar cina in jurul orei 19:30. Cele mai multe dintre gustari pot fi cumparate in baruri, cafenele si patiserii, restaurante care fac impresie placuta asupra turistilor. Meniul (numit comidas sau petiscos) este pozitionat in fata restaurantului. Portughezii obisnuiesc sa serveasca gustari reci, echivalentul a tapas spaniole. Daca doriti sa mancati ceva rapid, puteti cumpara mancare de la tavernele mici - Tasca, cantinele mici - Casa de Pasto. Daca doriti doar sa va racoriti cu putina bere si sa luati o gustare, le veti gasi la  Cervejaria (berarie). Retineti ca, Prato dia este echivalentul felului de mancare servit in timpul zilei, iar Turistica este un fel de cina. Se intampla, adesea, ca unele localuri sa serveasca inainte de felul principal diferite bauturi racoritoare, dar si masline, branza, sardine, paine si unt. Un proiect de lege prevede ca fiecare local sa ofere clientilor pasta de dinti pentru a contribui la sanatatea orala a acestora.

Micul dejun il puteti servi in cafenele, cofetarii (pastalaria) sau patiserii (confeitaria), unde puteti gusta cele mai bune baghete si paine prajita - uma torrada sunca, dar si sandwich-uri. Portughezilor le plac snacks-urile, crochetele - croquetes, placinta cu cod - bolinhos de bacalhau, dar si feliile paine cu carne de porc la gratar cu paine - bifanas.

Bucataria portugheza are influente bogate arabe, regasite in felurile de mancare suculente. Portugalia este renumita pentru preparatele sale din fructe de mare: calamar, homar, sepie, crabi, creveti, cod (bacalhau) gatite in diferite moduri. Sardinele pescuite de pe coasta Atlanticului, sunt considerate ca fiind cele mai gustoase din lume. Mancaruri traditionale portugheze sunt tocana de peste - caldeirada de Peixe si fructe de mare si orez - Arroz de Marisco. Majoritatea felurilor de peste sunt consumate alaturi de cartofi fierti. Portughezii nu mananca cartofi prajiti. Unul dintre ingredientele care se adauga multor feluri de mancare este varza, asa ca nu ramaneti surprinsi de faptul ca in aproape fiecare fel de mancare puteti gasi urme ale acestei legume, iar in bucatarii pot fi vazute mai multe cazane aburinde cu supa de varza. Carnea de porc este un aliment foarte consumat. Apreciate sunt sunca - Presunto fiambre si carnatii - salsichas. In restaurante, puteti gusta carne de porc servita cu scoici - Porco Alentejana si supa din ureche.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Portughezii consuma si alimente usor digerabile, cum ar fi salata din rosii, masline si ceapa - Mista Salada, desi felul principal este de obicei atat de consistent incat e greu sa mai consumi ceva dupa. Deserturile includ salate de fructe - Salata da fruta, budinca cu caramel tarta si orez dulce - Arroz doce sau biscuiti cu crema – pasties.

Exista numeroase carti care abordeaza vinurile portugheze, pentru ca fiecare turist trebuie sa se informeze si sa aleaga vinul in functie de preferinte. De remarcat este faptul ca cel mai cunoscut vin portughez este vinul Porto si "vinho generoso", produs in valea raului Duero. Puteti gasi diferitele feluri de vinuri de calitate pe rafturile magazinelor, dar si direct in pivnitele si cramele producatorilor. Bauturi alcoolice specifice zonei sunt rachiul Constantino, Aguardente de bagaco, un vin de fructe de padure si licor Beirao – un tip de brandy produs din ierburi. In zilele fierbinti puteti sa va racoriti cel mai bine cu o bere precum Sargas, Super Bock, Cristal, UM imperiale, Uma Caneca, Uma Garraf si Cintra.

Bucataria din Porto Santo se aseamana cu cea din Madeira. In tavernele locale puteti comanda  diverse preparate: midii prajite pe gratar, friptura de ton si alte preparate pe baza de ton sau creveti. Espada este pestele cel mai popular, cu o carne delicata, alba, fara oase, si de obicei este servit cu banane prajite. Iubitorii de carne pot incerca Vinha d'alhoe - carne marinata in vin cu usturoi si porumb fiert sau prajit. Un desert traditional care se serveste frecvent in Porto Santo si Madeira este Bolo del Mel - tortul de miere.

Situata in vecinatate, Madeira este cunoscuta in intreaga lume datorita productiei de vinuri fine, care pot fi cumparate din multe locuri. Pentru producerea acestei bauturi bune se foloseste in special soiurile de vita de vie  Malvasia.  Din targuri puteti cumpara  fructe tipic insulare, cum ar fi papaya, avocado, si gutui. Ele sunt starterul perfect pentru o bautura alcoolica preparata din miere, rom, trestie de zahar si suc de lamaie, numita Poncha.

Traditii

Calatorind in Portugalia si insulele portugheze, veti observa imediat ca oamenii din aceasta tara frumoasa iubesc cafeaua si prajiturile, avand o inclinatie pentru aceste specialitati. Oamenii portughezi sunt foarte umili, rabdatori, mereu zambitori si ospitalieri. Portughezii pierd adesea notiunea timpului si nu sunt deosebit de punctuali. In multe asezari rurale si orase mai mici va veti intalni cu strazi pietruite, unde timpul pare a se fi oprit in loc, insa marile orase sunt foarte moderne si se aliniaza la standarde eurpene inalte.

Portughezii acorda o mare importanta relatiilor familiale, viata de familie find profund inradacinata in religia catolica. Foarte des poti intalni locuinte in care convietuiesc mai multe generatii, de regula copiii locuiesc cu parintii lor pana la momentul casatoriei. Locuitorii din Portugalia pastreaza si obiceiul de transmiterea a numelor din generatie in genratie, iar femeile obisnuiesc sa isi pastreze numele anterior de familie chiar si dupa ce se casatoresc.

In multe aspecte ale vietii si culturii portughezii pun un mare accent pe superstitii, astfel incat merita sa acordati atentie ceremoniilor traditionale, dar si legendelor si parabolelor locale. Sarbatorile locale sunt numite "festas" si sunt cele mai potrivite ocazii pentru a vedea traditii si obiceiuri specifice. In fiecare week-end, in diferite parti ale tarii au loc diverse evenimente. Cea mai faimoasa sarbatoare in Portugalia are loc in ziua de 13 mai, in localitatea Fatima si atrage anual numerosi pelerini si turisti. Exista foarte multe lacasuri de cult ce pot fi vizitate in aceasta tara si dat fiind faptul ca portughezii sunt foarte religiosi, turistii trebuie sa se imbrace adecvat atunci cand viziteaza obiectivele religioase.

In viata de zi cu zi portughezii obisnuiesc sa isi ia o perioada de siesta sau de odihna, timpul de relaxare fiind cuprins intre 12:30-14:30. In acest interval in fiecare zi, cele mai multe magazine si birouri sunt inchise.

Portugalia este o tara diversa in multe privinte. De exemplu oamenii din partea de nord a tarii reprezinta tipul ibericului, cu parul inchis la culoare si o forma a corpului indesata, in timp ce sudul este dominat de oameni de origine evreiasca, mauri si africani.Trebuie remarcata, de asemenea, diferenta de mentalitati, cei din Nord sunt mai religiosi si conservatori, in timp ce ceilalti locuitori au viziuni mai liberale, o calatorie prin Portugalia putand fi extrem de interesanta daca ne referim la cultura si civilizatia oamenilor.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Turistii amatori ar trebui sa mearga sa vada o "tourade" - echivalentul portughez pentru coridele spaniole. Lupta cu taurii este foarte interesanta, insa toreadorul nu are voie sa ucida animalul in final.

Facand o plimbare prin orasele portugheze, in multe locuri se poate auzi muzica traditionala portugheza, numita "fado" - melodii pe diverse teme legate de viata de zi cu zi, calatorii pe mare, singuratate si dileme in dragoste.

Calatorind in Portugalia veti putea observa si obiceiurile de condus ale soferilor, care de multe ori obisnuiesc sa conduca indraznet,  lucru ce se reflecta in mici accidente rutiere.

In restaurante se obisnuieste, la fel ca in Romania, sa se lase bacsis chelnerilor o suma in valoare de 10% din totalul notei de plata.

Locurile populare de intalnire ale portughezilor sunt barurile, cafenelele si magazinele de patiserie, unde de foarte multe ori portughezii obisnuiesc sa fie vazuti vorbind tare sau urmarind un meci de fotbal national. Portughezii obisnuiesc sa isi petreaca timpul cu prietenii savurand o ceasca mare de cafea "cafezinho" sau "kawusi", discutiile intinzand-se in timp si durand cel putin o ora.

Vacante active

Madeira ofera conditii excelente pentru navigatie, windsurfing, surfing si kitesurfing (cele mai bune conditii sunt in Jardim do Mar, Paul do Mar si Sao Vicenç), insa turistii care se specializeaza in aceste discipline trebuie sa fie atenti la vanturile puternice mai ales in partea de nord a insulei. In multe locuri, se pot face scufundari, iar cel mai bine este sa mergeti la portul pescarilor locali si sa ii intrebati pe cei de acolo care sunt cele mai bune locuri pentru scufundari. Multi turisti prefera ca forma activa de petrecere a timpului liber sa mearag la  pescuit in larg, iar din porturi puteti inchiria o barca pentru o aventura pe mare.

In unele locuri se poate practica si calaria, fiind un mod foarte bun de a explora insula. Exista ghizi turistici ce duc vizitatorii in plimbari cu jeep-ul pe insula, iar turistii mai indrazneti pot incerca si zborul cu parapanta.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Datorita naturii vulcanice, Madeira este un loc minunat pentru expeditii trekking (cele mai bune site-uri sunt in lanturi muntoase din nordul si centrul insulei) si drumetii pe dealuri pitoresti si vai. In statiunile mai mari se poate inchiria o bicicleta sau un scuter cu care va puteti deplaa pe insula in cele mai indepartate locuri. Alte sporturi populare sunt canoe si alpinismul, in cadrul caruia va puteti bucura de privelisti minunate. Desi Madeira nu are plaje majoritatea complexelor si resorturilor detin piscine private si centre spa, unde va puteti relaxa sau arde caloriile.

Excursii optionale

Centrul de Arta Casa das Muda - in timpul liber puteti sa mergeti la Calhety sa invatati arta portugheza prezentata de urmasii  primului exploratoral insulei Joao Goncalves Zarco.

Expeditie in pesteri - puteti trai o experienta de neuitat explorand pesterile situate in partea de nord a insulei Madeira, langa Sao Vivence. In timpul explorarii acestor locuri inca se pot vedea efectele numeroaselor eruptii vulcanice, iar lacurile cristaline incanta privirea tuturor. Turistii pot vizita centrul vulcanic, pot viziona spectacolul audio-vizual despre originea geologica a insulei sau pot face o plimbare prin gradinile din imprejurimi.

Monte Palace Gardens - o excursie la gradiile din Quinta Monte poate fi o experienta interesanta, atat pentru adulti cat si pentru copii. Facand o plimbare in aceste locuri neobisnuite puteti intalni diverse specii de plantele, unele chiar mai putin cunoscute, precum si diverse fosile.

Madeira Theme Park - situat pe o suprafata mare in Santana, parcul tematic este un obiectiv turistic pe care nu trebuie sa il omiteti daca sunteti in vacanta pe insula. Complexul este dedicat istoriei, stiintei si traditiilor de pe intreg arhipelagul. Pavilioanele individuale reprezinta diferite aspecte ale vietii de pe insula si sunt o adevarata atractie.

Orasul copiilor - Funchal - va puteti petrece timpul in aer liber intr-un parc conceput pentru educatia copiilor, insa si adultii vor gasi acolo lucruri interesante de facut. Parcul include un spatiu de expozitie, un planetariu, sali de filme si numeroase trasee de mers pe jos.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Tobogan - una dintre atractiile cele mai interesante, care poate fi gasita doar in Madeira, este un traseu pitoresc de coborare de la Monte la Funchal pe un tobogan de  rachita, condus asa numitele "carreiros". Este o calatorie interesanta de care turistii se pot bucura la orice varsta, insa nu este deloc o distractie ieftina.

Croaziera in insulele Desertas - in timpul liber puteti intreprinde o calatorie interesanta si la insulele din jur, cu o vegetatie luxurianta. O expeditie in aceste locuri va ofera o priveliste de neuitat asupra stancilor si vastitatii oceanului. Puteti inota in micile golfuri sau puteti face scufundari si sa explorati surprinzatoarea lume subacvatica.

Zborul cu elicopterul - in Funchal exista firme specializate care organizeza zboruri cu elicopterul, in timpul careia puttei descoperi si explora in alta forma arhipelagul, bucurandu-va de o frumoasa aventura.

Porto Santo - un paradis in aer liber nu cu mult diferit de vecina insula Madeira. Viata in acest colt pitoresc are un ritm cu totul diferit, peisajele de pe coasta atragand turistii ca un magnet. Peisajele de pe insula sunt idilice si de basm, cautate mai ales de turistii iubitori de liniste, ce cauta comuniunea cu natura si frumusetea oceanului. Numele insulei se traduce drept "Portul Sfant" si a fost descoperita impreuna cu Insulele Madeira in 1418 de catre Joao Goncalves Zarco. Pentru o buna perioada de timp aici a locuit si Cristofor Columb, in pregatirea expeditiei sale.  Cu secole in urma, de pe cel mai inalt varf al insulei se aprindeau torte cu rolul de a avertiza locuitorii din Madeira de atacurile piratilor. Porto Santo a devenit un centru turistic odata cu constructia aeroportului in 1960, in care principalul punct este orasul Vila Baleira situat intre doua varfuri semete, un oras caracterizat de cladiri portugheze, cu case albe si strazi inguste. Turistii se pot plimba prin piata Largo do Pelourinho, un loc pe unde a trecut cu secole in urma si Cristofor Columb si Filip Moniz sau puteti descoperi istoria locala in muzeul din oras. Turistii pot sta intr-una din tavernele confortabile si sa mediteze al expeditia care a  schimbat pentru totdeauna fata lumii. Cele mai multe restaurante servesc fructe de mare si peste, iar in baruri se ofera vin rafinat de la vecinii din Madeira. Pe insula se gasesc hoteluri mari cu numeroase facilitati de cazare. Insula dipsune de mai multi kilometri de plaja cu nisip auriu fin de cea mai buna calitate, tarmul este usor inclinat, iar apa ca de smarald. Un alt avantaj pentru turistii se refera la posibilitatea de a-si trata diverse afectiuni precum reumatismul, artrita si diverse alte boli in aceasta statiunea. Nisipurile calde au  proprietati medicinale valoroase. Plaja nu este aglomerata si puteti practica sporturi nautice.  In Porto Santo ajung feriboturi in permanenta cu plecare din portul de la Funchal.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Portugalia, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Portugalia, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.
Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Lisabona:
http://www.ambasada.ro/ambasada/1/84/portugalia.html
Ambasada Romaniei in Portugalia
Rua de São Caetano 5 (Lapa), 1200-828 Lisabona, Portugalia
Telefon: 00-351-21-396.88.12  00-351-21-396.88.12   00351-21-397.99.82  00351-21-397.99.82     
Fax: 00-351-21-396.09.84
E-mail: ambrom@mail.telepac.pt

Sectia consulara:
Telefon: 00-351-21 396 6463     00-351-21 396 6463     
Fax: 00-351-21 397 6169, 00-351-21 396 0984
E-mail ambrom.consulat@mail.telepac.pt
Program de lucru
Ambasada:
Luni-Miercuri: 09.00 - 12.00; joi 14.00 - 15.00

Sectia consulara:
Luni, Marti, Miercuri, Vineri: 09.00 - 15.00
Joi - 9.00 - 13.00
Website: www.lisabona.mae.ro

Intrebari frecvente

Care este perioada cea mai potrivita pentru a vizita Madeira?
Sezonul turistic dureaza in Madeira intregul an, nu fara motiv insula este cunoscuta sub numele de "primavara eterna". Temperatura in cele mai multe luni fluctueaza in jurul valorii de 22 ° C in timpul zilei si rareori scade sub 20 °. In partea de nord a insulei este putin mai rece si mai mult vant, iar precipitatiile sunt mai frecvente. Temperatura apei ca urmare a influentei curentilor oceanici calzi are o temperatura medie de 22 ° C vara, iar iarna 18 °.
Atunci cand planificati o excursie la Madeira luati in calcul oferta culturala si de divertisment extrem de bogata. De exemplu, din 4 in 8 martie are loc carnavalul iar in mai se organizeaza festivalul florilor. Multi turisti vin pe insul apentru a viziona si targul de masini de colectie. Bautorii de vin pot fi interesati de Festivalul vinului de la Madeira, iar turistii care sunt in cautarea unei temperaturi calde de toamna poate merge la Madeira  de la sfarsitul lunii noiembrie chiar pana la inceputul lunii ianuarie.

 
Care este moneda in Portugalia si care sunt preturile aproximative?

In Portugalia, moneda nationala este aceeasi cu moneda Uniunii Europene - euro. In consecinta, unele preturi sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales atunci cand vine vorba de preturile produselor alimentare din restaurante si infrastructura turistica.  In ciuda disponibilitatii ridicate de fructe de mare, acestea sunt printre cele mai scumpe specialitati marine, dar, in locatii mai mici, precum tavernele, puteti incerca alimente locale la un pret mai redus.

 
De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Madeira?
In fiecare oras si statiune exista de cel putin un centru comercial, unde puteti gasi suveniruri interesante. Cele mai populare cadouri sunt cele din ceramica (vase, sculpturi, farfurii, figurine cu simbolul recunoscut al Portugaliei - cocosul de Barcelos), vase de lut, covoare tesute manual, cuverturi de pat brodate, covoare si paturi perfecte pentru decorarea peretilor. Fiecare turist ar trebui sa se intoarca din Portugalia cu o sticla de ulei sau de Porto, iar cei cu mai multe disponibilitati banesti ar putea fi tentati sa achizitioneze bijuterii de aur sau de argint.
Foarte interesante sunt obiectele care pot fi achizitionate de la artizanii locali, articole din pluta si impletituri de rachita, palarii de vara de paie si cosuri. In pietele celebre portugheze numite "mercados" puteti gasi suveniruri neobisnuite si o inedita experienta turistica de cumparaturi. Aici puteti achizitiona bunatati locale precum cod uscat si mici sticlute de sos picant "Piri-Piri". Turistii cu un simt al umorului dezvoltat pot cumpara unul dintre cele mai bine vandute tricouri cu mesaje precum "Salutari din Portugalia, nu Spania." Cand sunteti in cautarea unor suveniruri trebuie sa tineti  cont de faptul ca cele mai multe magazine din Portugalia sunt deschise in intervalele 8:30-13 si 15-18.
De la Madeira puteti cumpara cele mai bune fructe tropicale, pantofi, dar si produse traditionale portugheze realizate de artizani, cum ar fi broderiile sau produsele din rachita. Cel mai mare centru comercial este situat in Funchal in cartierul de Santo Antonio.


Ce fus orar este valabil in Portugalia?
In comparatie cu Romania, fusul orar este cu doua ore in urma (-2h).


Cum va puteti deplasa in Madeira?
Transportul pe insula este relativ bine dezvoltat si se poate ajunge in toate locatiile importante. Drumurile sunt moderne, dar soferii de taxi si autobuz sunt mai indrazneti in trafic, fiind frecvente micile accidente. Centrul principal de transport al insulei se afla in capitala unde birourile de turism obisnuiesc sa organizeze excursii cu autobuzele in diverse colturi ale insulei. Din portul de la Funchal, puteti merge, de asemenea, intr-o croaziera de-a lungul coastei sau pe insula vecina Porto Santo.
O solutie buna este sa inchiriati o masina pentru explora zona cat mai in profunzime. Permisul de conducere romanesc este acceptat peste tot. Preturile si selectia autoturismelor sunt dependente de locatie, fiind diferite intr-un oras si intr-o statiune mica, de vacanta. Puteti cere referinte la hotelul unde sunteti cazati, pentru ca acestia de multe ori lucreaza cu centre rent-a-cart,  fiind posibil sa beneficiati de o reducere pentru acest serviciu.

 
Ce fel de plaje sunt in Madeira?
Insula vulcanica are plaje stancoase si de prundis, de obicei de culoare inchisa. Cea mai buna plaja de nisip este in statiunea Manchico. Cele mai frumoase plaje sunt Praia de Sao Tiago, Praia Formosa, Praia dos Namorados sau Nova ce se afla in apropiere de Funchal. Pe malul marii sunt o multime de centre de inchiriere de echipamente  pentru sporturile de apa, vestiare, grupuri sanitare si o baza derecreere. In Santa Cruz puteti gasi piscine de inot acoperite si deschise. O multime de turisti merg la insula din apropiere, Porto Santo, cu o frumoasa plaja de nisip ce se intinde pe mai multi kilometri.
In statiunile de top plajele sunt amenajate si stivuite in mod artificial, astfel incat exista diferente substantiale fata de plajele tipice din zona. In momentul alegerii hotelului si statiunii, turistii ar trebuit sa se intereseze si de tipul de plaja aferent pentru a fi siguri ca vor avea acces la aceasta.

 
Ce restrictii exista in Portugalia?
Transportul de marfuri este supus unor restrictii cantitative, aceleasi care se aplica in intreaga UE, ceea ce inseamna ca articolele cu caracter personal si echipamente pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitate de bunuri ce poate fi exportata din Italia este urmatoarea: 200 de tigarete, 200 de tigari, 1 kg tutun, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 de litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

 
Ce documente sunt necesare pentru a utiliza serviciile de sanatate din Portugalia?
In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, aceasta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.
Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitaro-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Montanhas

Porto Santo

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Portugalia : Alentejo , Algarve , Azore , Coasta Lisabonei , Costa de Prata , Costa Verde , Lisabona , Madeira , Montanhas , Porto Santo

Cauta regiuni Alentejo , Algarve , Azore , Coasta Lisabonei , Costa de Prata , Costa Verde , Lisabona , Madeira , Montanhas , Porto Santo