Tara Tunisia

Capitala: Tunis  
Suprafata:    163 610 km²
Populatie: 10 384 000 locuitori  
Valuta: dinar tunisian (TND), 1 TND = 1000 millime
Limba:    Limba araba
Viza: Viza nu este necesara  

Djerba

Hammamet

Mahdia

Monastir

Port el Kantaoui

Sousse

Tunis

Informatii Generale

Tunis

Capitala Tunisiei este cel mai importatant conexiune feroviara cu tara si totodata cel mai mare aeroport. Originile orasului dateaza din antichitate cand aici a exista o asezare feniciana condusa de Cartagina. In timpul razboaielor Punice orasul a fost complet distrus insa apoi reconstruit de catre Octavian Augustus. Cand a intrat in posesia arabilor a devenit un port important iar in secolul al doisprezecelelea un punct de capital. A trecut sub dominatia turcilor si in secolul XIX a fost colonie franceza. In 1956 a devenit capitala independenta pentru Tunisia.  Vizitand Tunisia veti intalni o istorie fascinanta si o arhitectura impresionanta. Centrul orasului este impartit in doua parti distincte – vechea medina araba si ville nouveau (orasul nou) creat in vremuri coloniale de francezi. Toate drumurile duc la Roma, insa in medina se pare ca toate stradutele duc la Moscheea Zeytouna, construita in anul 732. Intemeiata de arabi in secolul VIII in jurul moscheei, medina este printre cele mai uimitoare din Africa de Nord. Inima istorica si spirituala a orasului este formata din amalgamul de stradute si piete care ascund bogatia monumentelor islamice. Principala artera a orasului nou este bulevardul elegant Habib Bourguiba, cu palmierii sai bine intretinuti, terasele cafenelelor si patiseriile. Contrastul cu medina nici ca putea fi mai mare – bulevarde in stil European, arhitectura coloniala de culoare alba, centru de afaceri si tineri care merg la cinematograf sau la cumparaturi. In suburbii se afla runele bogatului oras Cartagina, fondat de legendara Dido in 814, despre care Virgilius a spus ca era indragostita de Eneas, din cauza caruia s-a si sinucis. Acesta este orasului marelui conducator militar Hannibal, care a trecut Alpii cu elefantii sai.

Bucatarie

Bucataria din Tunis nu este diferita de bucataria tipic tunisiana. Bucataria tunisiana este caracterizata de un amestec de preparate din bucataria araba, turca, italiana si franceza, cu o puternica influenta de preparate din bucataria mediteraneana. Componenta principala a tuturor felurilor de mancare tunisiene este cuscus. Acesta este preparat in diferite moduri - cu carnati picanti, peste sau carne de miel si legume. Alte ingrediente sunt cartofii, fasolele si rosiile. O masa populara si ieftina este Marquez – carnait uscati, ceapa, sos de usturori si rosii. Placinta umpluta cu legume, carne, oua si ton este iarasi la mare cautare. Pentru ca cele mai multe mese contin cus cus bucataria tunisiana nu este bazata pe paine. Felurile de mancare sunt condimentate cu ardei dulce, picant sau usturoi, coriandru, menta, chimen si ulei de masline. Culoarea caracteristica in bucataria tunisiana este rosie datorita adaosului de rosii si ardei. Se spune ca atunci cand un tunisian nu vede nimic rosu pe platoul sau isi pierde pofta de mancare. Dupa ce este servita masa se consuma de obicei un ceai de menta sau cafea turceasca. Ca desert se servesc fructe uscate. Merita sa incercati bauturile spirtoase locale precum votca Boukha sau sucul de palmier fermentat Laghmi. Vinurile tunisiene sunt populare si acestea se folosesc si in export chiar si spre Romania.

Traditii

Tunisia este cea mai liberala dintre tarile arabe si acorda mai multa atentie drepturilor femeilor. Femeile joaca un rol important in guvern si diplomatie. Implicarea femeilor in politica  a dus la adoptarea mai multor reforme precum eliminarea poligamiei, purtarea obligatorie a valului traditional sau drepturi egale pentru copii.

Culoarea traditionala in Tunisia este rosu. Rochiile nationale tunisiene se gasesc in mai multe culori si sunt marfuri de export pentru Orientul Mijlociu si Balcani. Acestea sunt obligatorii de purtat de sarbatori, de ministrii la nivel inalt si oficialitatile din cadrul ceremoniilor religioase. Floarea nationala si parte importanta din cadrul festivitatilor din Tunisia este iasomia. Acordarea cuiva unor flori de iasomie culese in Tunisia are semnificatie asemanantoare ca acordarea de trandafiri rosii in tarile europene. Adesea un mic buchet de iasomie este purtat in spatele urechii de catre oameni – daca este in spatele urechii stangi atunci semnifica ca acesta este ocupat iar daca este in dreptul urechii drepte atunci semnifica ca acesta este liber. Una din traditiile tunisiene este henna – desene pe maini si picioare cu apa si prafuri speciale folosite in pictura. Henna este folosita si in cadrul petrecerilor pentru burlace, mireasa fiind adesea decorata cu henna pe maini si picioare. Alternativ hennei este harguus care dureaza mai mult, este negru ca si coloratie si este folosit in realizarea de tatuaje.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In tarile arabe cea mai importanta sarbatoare este Ramadanul care dureaza pe o perioada de 30 de zile de post. Postul este pe toata durata zilei de la rasarit pana la apus. Este o sarbatoare nobila insa pe durata Ramadanului nu sunt modificate orarele de functionare de la magazine, muzee sau alte instituii. Ramadanul nu afecteaza in mod semnificativ sejururile turistilor.  Mancarea oferita pe strada in aceasta perioada poate fi de o mai proasta calitate.  Un element important in viata musulmanilor este rugaciunea care se aplica ca si un ritual.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Tunisia

Adresa:

18, Avenue d'Afrique, El Menzah V, BP-57-1004 TUNIS.

Ambasada

Telefon: 00216-71-766.926

Fax: 00216-71-767.695

E-mail: ambroum@planet.tn

Consulat:

Telefon: 00216-71-751.808

Fax: 00216-71-767.695

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Sectia economica

Adresa 5, Rue had Roumete, Mutuelleville

Telefon/Fax: 00216-71-841.302

E-mail: bce.tunis@planet.tn

Program de lucru

Ambasada: luni-vineri 8.30-15.30

Consulat: luni, miercuri si vineri 09.00-12.00

Sectia economica: luni-vineri 8.30-15.30

Website

www.ambassade-roumanie.intl.tn

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Tunisia: Djerba , Hammamet , Mahdia , Monastir , Port el Kantaoui , Sousse , Tunis

Cauta regiuni Djerba , Hammamet , Mahdia , Monastir , Port el Kantaoui , Sousse , Tunis