Tara Tunisia

Capitala: Tunis  
Suprafata:    163 610 km²
Populatie: 10 384 000 locuitori  
Valuta: dinar tunisian (TND), 1 TND = 1000 millime
Limba:    Limba araba
Viza: Viza nu este necesara  

Djerba

Hammamet

Informatii Generale

Hammamet

Orasul Hammamet este situat in partea de nord din Tunisia, pe coasta Marii Mediterane, in sud-estul Peninsulei Cap Bon din regiunea Nabeul, la 64 km. distanta de capitala Tunis si 84 km. de vechiul oras Sousse ( intemeiat de fenicieni in sec. IX i.Hr. ). Inca de la inceputul sec. XX orasul devine statiune turistica mai ales datorita plajelor sale. Numele provine de la hammam si se refera la baile care au fost aici inca din epoca romana. O data cu numarul in crestere a turistilor s-au construit mai multe hoteluri, restaurante, baruri, magazine, sporturi de apa si orasul Hammament a fost transformat dintr-unul linistit intr-o imensa statiune turistica. Orasul se desfasoara in jurul a celor 2 bulevarde : Habib Bourguiba si bulevardul Republicii situate aproape de centru. In nordul orasului este asezata Paiata Eroilor cazuti in razboiul de independenta iar in vest se afla Kasbah. O alta atractie a statiunii Hammamet este Centrul Cultural International, vila romanului George Sebastian, construita in 1927 si transformata in 1959 in muzeu datorita arhitecturii speciale in stil arab cat si a frumusetii zonei in care a fost amplasata. Din 1964 ansamblului architectonic i-a fost adaugat si un teatru in aer liber, unde se tin reprezentatii de piese de teatru, recitaluri si spectacole muzicale.  Avand in vedere larga plaja de optiuni pentru divertisment locul este ideal pentru tineri. Aici puteti gasi cursuri de golf, tenis, inchiriere de echipamente pentru sporturi de apa, parcuri de distractie si bilete pentru parapanta sau parasutism.  Orasul are o deschidere la mare. In partea veche a orasului merita sa vizitati bazarul unde sunt tranzactionate mirodenii, tesaturi, covoare sau suveniruri.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Nabeul - un oras renumit pentru plajele sale largi cu nisip, facilitatile extinse pentru fiecare hotel, atelierele de lucru, ceramica, gradini frumoase.

Bucatarie

Bucataria din Hammanet nu este diferita de bucataria tipic tunisiana. Bucataria tunisiana este caracterizata de un amestec de preparate din bucataria araba, turca, italiana si franceza, cu o puternica influenta de preparate din bucataria mediteraneana. Componenta principala a tuturor felurilor de mancare tunisiene este cuscus. Acesta este preparat in diferite moduri - cu carnati picanti, peste sau carne de miel si legume. Alte ingrediente sunt cartofii, fasolele si rosiile. O masa populara si ieftina este Marquez – carnait uscati, ceapa, sos de usturori si rosii. Placinta umpluta cu legume, carne, oua si ton este iarasi la mare cautare. Pentru ca cele mai multe mese contin cus cus bucataria tunisiana nu este bazata pe paine. Felurile de mancare sunt condimentate cu ardei dulce, picant sau usturoi, coriandru, menta, chimen si ulei de masline. Culoarea caracteristica in bucataria tunisiana este rosie datorita adaosului de rosii si ardei. Se spune ca atunci cand un tunisian nu vede nimic rosu pe platoul sau isi pierde pofta de mancare. Dupa ce este servita masa se consuma de obicei un ceai de menta sau cafea turceasca. Ca desert se servesc fructe uscate. Merita sa incercati bauturile spirtoase locale precum votca Boukha sau sucul de palmier fermentat Laghmi. Vinurile tunisiene sunt populare si acestea se folosesc si in export chiar si spre Romania.

Traditii

Tunisia este cea mai liberala dintre tarile arabe si acorda mai multa atentie drepturilor femeilor. Femeile joaca un rol important in guvern si diplomatie. Implicarea femeilor in politica  a dus la adoptarea mai multor reforme precum eliminarea poligamiei, purtarea obligatorie a valului traditional sau drepturi egale pentru copii.
Culoarea traditionala in Tunisia este rosu. Rochiile nationale tunisiene se gasesc in mai multe culori si sunt marfuri de export pentru Orientul Mijlociu si Balcani. Acestea sunt obligatorii de purtat de sarbatori, de ministrii la nivel inalt si oficialitatile din cadrul ceremoniilor religioase. Floarea nationala si parte importanta din cadrul festivitatilor din Tunisia este iasomia. Acordarea cuiva unor flori de iasomie culese in Tunisia are semnificatie asemanantoare ca acordarea de trandafiri rosii in tarile europene. Adesea un mic buchet de iasomie este purtat in spatele urechii de catre oameni – daca este in spatele urechii stangi atunci semnifica ca acesta este ocupat iar daca este in dreptul urechii drepte atunci semnifica ca acesta este liber. Una din traditiile tunisiene este henna – desene pe maini si picioare cu apa si prafuri speciale folosite in pictura. Henna este folosita si in cadrul petrecerilor pentru burlace, mireasa fiind adesea decorata cu henna pe maini si picioare. Alternativ hennei este harguus care dureaza mai mult, este negru ca si coloratie si este folosit in realizarea de tatuaje.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.
In tarile arabe cea mai importanta sarbatoare este Ramadanul care dureaza pe o perioada de 30 de zile de post. Postul este pe toata durata zilei de la rasarit pana la apus. Este o sarbatoare nobila insa pe durata Ramadanului nu sunt modificate orarele de functionare de la magazine, muzee sau alte instituii. Ramadanul nu afecteaza in mod semnificativ sejururile turistilor. Mancarea oferita pe strada in aceasta perioada poate fi de o mai proasta calitate.  Un element important in viata musulmanilor este rugaciunea care se aplica ca si un ritual.

Vacante active

Practicarea sporturilor nautice este incurajata de plajele largi, insorite si marea azurie. Plajele private apartin adesea hotelurilor de unde se pot inchiria echipamente sportive de apa sau lectii de windsurfing, surfing, scufundari sau navigatie. De asemenea locatia este excelenta pentru expeditii de pescuit. Noaptea va puteti rasfata cu o plimbare de agrement de-alungul plajei si sa profitati de o baie traditioanla. Exista cursuri de golf, puteti juca tenis si volei pe plaja.

Excursii optionale

Tunis

Capitala Tunisiei este cel mai importatant conexiune feroviara cu tara si totodata cel mai mare aeroport. Originile orasului dateaza din antichitate cand aici a exista o asezare feniciana condusa de Cartagina. In timpul razboaielor Punice orasul a fost complet distrus insa apoi reconstruit de catre Octavian Augustus. Cand a intrat in posesia arabilor a devenit un port important iar in secolul al doisprezecelelea un punct de capital. A trecut sub dominatia turcilor si in secolul XIX a fost colonie franceza. In 1956 a devenit capitala independenta pentru Tunisia.  Vizitand Tunisia veti intalni o istorie fascinanta si o arhitectura impresionanta. Centrul orasului este impartit in doua parti distincte – vechea medina araba si ville nouveau (orasul nou) creat in vremuri coloniale de francezi. Toate drumurile duc la Roma, insa in medina se pare ca toate stradutele duc la Moscheea Zeytouna, construita in anul 732. Intemeiata de arabi in secolul VIII in jurul moscheei, medina este printre cele mai uimitoare din Africa de Nord. Inima istorica si spirituala a orasului este formata din amalgamul de stradute si piete care ascund bogatia monumentelor islamice. Principala artera a orasului nou este bulevardul elegant Habib Bourguiba, cu palmierii sai bine intretinuti, terasele cafenelelor si patiseriile. Contrastul cu medina nici ca putea fi mai mare – bulevarde in stil European, arhitectura coloniala de culoare alba, centru de afaceri si tineri care merg la cinematograf sau la cumparaturi. In suburbii se afla runele bogatului oras Cartagina, fondat de legendara Dido in 814, despre care Virgilius a spus ca era indragostita de Eneas, din cauza caruia s-a si sinucis. Acesta este orasului marelui conducator militar Hannibal, care a trecut Alpii cu elefantii sai.

Expeditie in Sahara – este organizata pentru o perioada de una sau doua zile. Obiectivul este vizitarea si explorarea ruinelor bine conservate a unui amfiteatru roman El Jem – Douz unic in lume Matmata. Acesta din urma este un sat unde locuiesc berberii cu case de lut, construit in mare parte in subteran. Aici este locatia unde s-a filmat Star Wars ceea ce a adus si un bonus de popularitate. O excursie in cel mai mare desert din lume poate fi impresionanta prin peisajul de neuitat in jeep-uri, pe camile sau pe cai. De multe ori in cadrul reuniunilor din seara sunt organizate focuri de tabara si tot felul de spectacole.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Nabeul – oras cunoscut sub numele de gradina edenului din Tunisia. Este un golf pitoresc din Hammamet. In afara de statiune turistica, aici exista un hotel renumit pentru ceramica traditionala. Orasul detine cateva sute de ateliere, magazine si standuri de suveniruri. Ca si suveniruri puteti achizitiona vaze, obiecte de ornament, parfumuri, costume traditionale etc.

Parcul Friuiapozitionat neobisnuit acest parc aduce mai mult cu o imagine din savana africana cu animale salbatice precum lei, girafe, elefanti si multe altele.

Madinat Alzahrauimitor ca si prezentare. Turistii pot participa la spectale inedite care prezinta cultura bogata din Tunisia, prin dans, cantari, demonstratii de costume populare. Invitatilor li se ofera sa deguste delicii culinare pentru mancaruri traditionale.

Intrebari frecvente

Cum pot ajunge in Hammamet?

Daca doriti sa vizitati Hammamet nu exista un aeroport in apropiere. Cel mai apropiat aeroport este in Monastir la 70 km. Cursele charter pleaca de pe majoritatea aeroporturilor din Romania.

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Hammametul?

Partea de nord a Tunisiei are un climat mediteranean caracterizat prin veri calde si uscate. Briza marii sufla dinspre mare si reduce efectele de caldura. Diferenta dintre temperaturile din zi si cele din noapte nu sunt semnificative. Sezonul turistic dureaza in principal din martie pana in noiembrie. Cea mai buna vreme este in luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Dupa aceasta perioada pot aparea furtuni. Asigurati-va imbramintea necesara in conformitate cu cresterile de temperatura. Merita sa vizitati Hammamentul in luna iulie datorita festivalului Yasmine de aici.

Care este moneda oficiala si cum sunt preturile in Tunisia?

Moneda nationala tunisiana este dinarul (DT), a carui subdiviziune este Millimul - 1 DT = 1000 Millimi. Bancnotele sunt in valoare de 5, 10 si 20 de dinari. In hoteluri si in magazinele de buna calitate sunt acceptate si cartile de credit. Cursul Euro este acelasi la toate bancile si casele de schimb valutar, iar introducerea sau scoaterea din tara a banilor tunisieni este interzisa. Inaintea plecarii se poate schimba pe aeroport o suma de maximum 10 DT in valuta, pentru tranzactie fiind necesara factura care sa ateste faptul ca banii tunisieni provin dintr-un schimb efectuat pe teritoriul Tunisiei. Exista birouri de schimb si banii pot fi de asemenea schimbati in banci.

Unde si ce fel de suveniruri se pot achizitiona in Hammamet?

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cele mai bune locuri pentru achizitionarea de suveniruri sunt bazarele. Deoarece exista o variatate de optiuni in bazare se pot negocia un pret mic pentru suveniruri. Negocierea este o traditie in Tunisia si preturile sunt mai mari decat valoare initiala a marfurilor. Cu toate acestea se poate ajunge chiar si la jumatate de pret. Suvenirurile cele mai importante sunt covoare de mana tesute sau narghilea. In bazare se mai gasesc o multime de produse de piele. Torturile in forma de trandafir sunt iarasi populare. In luna Iulie in Hammamet puteti lua parte la un eveniment distractiv numit Yasmine.

Care sunt principalele mijloace de transport in Hammamet?

Cele mai comune sunt taxiurile. Acestea opresc la cerere in locurile desemnate. Daca toate scaunele din taxiuri sunt ocupate atunci taxiul nu va opri. Un alt mijloc de trasport popular este autobuzul. Intre orase exista trenuri si autobuze. Turistii pot inchiria de asemenea o masina ieftina pentru a realiza turnee sau a explora suplimentar. Planificarea unei excursii in Sahara nu este complicata insa trebuie sa prezentati mai intai planurile dumneavoastra autoritatilor locare si sa informati hotelul cu privire la ora estimata de intoarcere. Pietonii traverseaza strazile prin orice loc asadar va recomandam atentie sporita la condus.

Cum sunt plajele din Hammamet?

Plajele sunt largi si au nisip auriu, fin si inclinat spre mare.  Acestea sunt dintre principalele atractii care aduc turisti din intreaga lume. Plajele sunt gratuite iar cele mai multe hoteluri au plaje private. Turistii din aceste hoteluri nu platesc de obicei inchirierea de sezlonguri sau umbrele.

Care sunt restrictiile vamale din Tunisia?

Se pot transporta obiecte personale insa exista unele restrictii la nivel de tigari si alcool. Nu exista restrictii la schimbul de valuta pentru moneda locala insa la iesirea din tara exista posibilitatea sa vi se ceara si dovada pentru schimbul valutar. Este interzisa scoatea valutei din tara.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Tunisia

Adresa:

18, Avenue d'Afrique, El Menzah V, BP-57-1004 TUNIS.

Ambasada

Telefon: 00216-71-766.926

Fax: 00216-71-767.695

E-mail: ambroum@planet.tn

Consulat:

Telefon: 00216-71-751.808

Fax: 00216-71-767.695

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Sectia economica

Adresa 5, Rue had Roumete, Mutuelleville

Telefon/Fax: 00216-71-841.302

E-mail: bce.tunis@planet.tn

Program de lucru

Ambasada: luni-vineri 8.30-15.30

Consulat: luni, miercuri si vineri 09.00-12.00

Sectia economica: luni-vineri 8.30-15.30

Website

www.ambassade-roumanie.intl.tn

Mahdia

Monastir

Port el Kantaoui

Sousse

Tunis

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Tunisia: Djerba , Hammamet , Mahdia , Monastir , Port el Kantaoui , Sousse , Tunis

Cauta regiuni Djerba , Hammamet , Mahdia , Monastir , Port el Kantaoui , Sousse , Tunis