Tara Bulgaria

Capitala: Sofia
Suprafata: 110 910 km²
Populatie: 7 640 200 locuitori
Valuta: Leva bulgareasca (BGN) 1 BGN= 100 stotinki
Limba: Bulgara
Viza: Viza nu este necesara
Tensiune: 220 V

Bansko

Nisipurile de Aur

Sunny Beach

Orase atractive, un litoral minunat, sate pitoresti si mult soare, totul pentru a asigura o vacanta de neuitat.

Informatii Generale

Coasta Marii Negre in Bulgaria este astazi foarte populara printre turisti. Orase atractive pentru turisti, statiuni de lux si satele sale pitoresti acopera aproape intreaga zona de coasta din aceasta frumoasa tara. Acesta este locul perfect pentru o vacanta. 

Coasta in Bulgaria are aproximativ 400 km, intregul litoral reusind sa atraga numerosi turisti datorita restaurantelor, barurilor, discotecilor si plajelor frumoase ce ofera recreere si relaxare. Peisajul este superb si temperatura apei din timpul verii variaza in jurul valorii de 28 ° C. Datorita influentei Marii Negre, clima este usoara si placuta, numai buna pentru relaxare si bai de soare. Intreaga coasta este o zona acoperita cu dealuri cu stejari pitici si vederi pitoresti ce creaza un peisaj unic. De-a lungul coastei, puteti vedea sapte insule mici. Regiunile de nord a coastei se caracterizeaza prin mare calma, plaje largi, apa de adancime relativ mica si zvoarele minerale. In partea de Sud plajele sunt inconjurat de dune abrupte si roci formand adevarate golfuri pitoresti.

Sunny Beach - ideala pentru o statiune de vacanta de vara. A fost stabilita ca una dintre primele statiuini de pe coasta bulgara a Marii Negre. Statiune de vara tipica, Sunny Beach atrage o multime de turisti ce cauta relaxare in fiecare vara. Plaja locala se intinde pe 8 km lungime si 100 m latime si este considerata cea mai buna de pe coasta. In statiune exista peste 100 de hoteluri care pot caza 30 de mii de oaspeti, iar amplasarea lor dincolo de plaja, printre parcuri mici, umbroase si gradini este la mare cautare printre turisti. In materie de distractii, in Sunny Beach nu trebuie sa cautam prea departe - cazinouri, discoteci, cluburi de noapte si restaurante fac serile sa nu mai fie plictisitoare, iar privirea apusurilor de soare pitoresti vi se vor intipari adanc in memorie. O atractie interesanta este festivalul "Golden Orpheus", in care puteti asculta folclorului local cantat de diversi artistii din zona. Iubitorii de sporturi nautice pot incerca windsurfingul , navigatia, inotul, scuterele pe apa, biciclete si schiuri de apa. Statiunea este ideala si pentru familiile cu  copii deoarece pentru acestia se pregatesc festivaluri speciale, mini-trenuri, si locuri de joaca perfect adaptate tuturor varstelor.

Nesebar - este considerat unul dintre cele mai pitoresti locuri de pe coasta, este situat pe un ostrov stancoas legat de continent printr-un drum pietruit ingust. Cladirile antice si medievale din orasul vechi sunt inscrise in Patrimoniului Mondial UNESCO, iar cele 40 de biserici din zona atrag numerosi turisti in acest loc fermecator. Orasul este combinatia perfecta pentru recreere, iar hotelurile moderne ofera conditii inalte de cazare si facilitati numeroase. Turistii care ajung in acest loc folosesc adeseori plajele din Sunny Beach, Burgas si Pomorie, iar infrastructura turistica bogata face ca o vacanta in acest loc sa fie un adevarat succes. 

Pomorie - loc de relaxare, cu o istorie bogata, care atrage o multime de turisti datoita microclimatului favorabil si a plajelor intinse. Tarmul Marii este acoperit de nisip, aspect ce garanteaza un sejur confortabil mai ales pentru familiile cu copii. Turistii ce se simt nesiguri in apa sunt si ei incantati deoarece aceasta zona de coasta este plata, iar inclinatia usoara la mare creeaza conditii ideale pentru inot. 

Primorsko - o frumoasa plaja de 10 km lungime, adiacenta la o  padure de stejari vechi, ceea ce il face un loc ideal pentru o vacanta intr-o zona pitoreasca si interesanta. Resortul este recunoscut din vechi timpuri ca un loc de intalnire pentru tineri. Plimbandu-va la apus veti puteti vedea niste cercuri misterioase de piatra, lasate in aceasta zona de secole de catre traci.

Sozopol - cel mai vechi loc de pe aceasta parte a coastei, unde turistii vin in cautarea de plaje de nisip si arhitectura magnifica din secolul XIX-lea. Plimbarile pe strazi pot oferi multe experiente neobisnuite, iar orasul are o serie de monumente pretioase, care merita vazute. In acest mic port de pescari se poate gasi adesea de vanzare peste proaspat prins, iar restaurantele din jur ii asteapta pe toti cei care doresc sa incerce bucataria locala. In fiecare an, in luna septembrie are loc Sozpolu Art Festival, eveniment care gazduieste numeroase concerte, spectacole si proiectii de filme, care atrage numerosi turisti. Orasul are doua plaje, la nord si sud, astfel ca gasirea unui loc convenabil pentru plaja nu va fi o problema. 

Burgas - este un oras mare ce atrage multi turisti, datorita caracteristicilor sale specifice si istoriei, insa principalul motiv pentru calatorii vara este plaja extrem de lunga si frumoasa. Veti dori in mod sigur sa vizitati bisericile locale, muzeele si galeriile care prezinta lucrari ale unor artisti bulgari. Va puteti relaxa facand o plimbare in parcul central, unde veti intalni busturile de piatra ale unor artisti, inclusiv monumentul lui Adam Mickiewicz. Resortul este, de asemenea, renumit pentru Festivalul de Folk International  din august dar si pentru alte festivaluri care atrag turistii in zona. Turistii care doresc sa scape de agitatie si zgomot pot merge pe plaja Sarafovo Kraimorie.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Dune - sat de vacanta construit in jurul golfului, Dune este o statiune interesanta, cu cladiri in stil modernist. In imprejurimi se gasesc hotelurile de lux, care ofera si servicii de inchirieri echipamente pentru sporturile de apa. Interesante pentru turisti sunt si croazierele rau si vizitarea  ruinelor Ropotamo. Palaja Trzykilometrowa a primit Steagul Albastru ca distinctie pentru conditiile ecologice. Coasta in aceasta regiune ofera conditii perfect pentru inot dar si pentru windsurfing si navigatie.

Kiten - orice vizitator al acestei statiuni este incantat, pentru ca aceasta se afla intre orasele turistice mari, astfel incat ea nu este atat de aglomerata, scumpa, iar hotelurile pot gazdui mii de turisti. Staiunea este faimoasa pentru plaja sa numit Atlima, care se intinde pe un golf linistit, izolat si pitoresc. Numele acestei plaje este asociata cu o legenda locala.

Obzor - marinarii greci au numit orasul Heliopolis, iar originile sale pot fi  intr-un parc plin de coloane si ramane romane din templul lui Jupiter. Orasul are o plaja de 10 km lungime, cu nisip fin si este cunoscut in intreaga coasta pentru hotelurile minunate ce satisfac si cele mai inalte exigente. 

Sveti Vlas - statiune se afla la poalele muntelui Planina si se bucura de un climat perfect mediteranean. Long Beach combina alaturi de prietenosul Sunny Beach ofera vacanta perfecta,punandu-va la dispozitie numeroase restaurante, baruri si discoteci. Dupa o zi la plaja, va puteti relaxa vizitand cele cinci manastirile din apropiere. 

Tsarevo - Statiunea se afla situata pe o peninsula cu plantatii de citrice, cu tufe de ceai si copaci eucalipt, iar frumoasele plaje contureaza o  zona pitoreasca.

Elenite - statiune situata intr-un golfulet linistit cu o plaja mare, amplasata in mijlocul pajistilor verzi. Centrele moderne de odihna asigura petrecerea activa a timpului, cu multe atractii si facilitati sportive sau de divertisment. Turistii pot petrece clipe frumoase pe strazile inguste si umbrite, ascultand discutiile pescarilor locali.

Ahtopol - cunoscut ca orasul Iubirii si al Pacii, vizitat de turistii care doresc sa se relaxeze pe o plaja frumoasa de nisip. Apa din acest loc are cea mai mare temperatura de pe intreaga coasta. Turistii pot vizita diverse situri arheologice, iar posibilitatile de cazare sunt nelimitatet. 

Sinemorets - intrarea in oras se afla langa gura de varsare a raului Weleki, iar cele doua plaje intinse fac ca acest loc sa fie unul fermecator. Una dintre plaje este acoperita de nisip alb si roci pitoresti, in timp ce cealalta este inconjurata de dealurile verzi Sinemorets.

Bucatarie

Bucataria bulgara are propriile sale traditii inradacinate in antichitate, existand insa similitudini cu bucatarie greaceasca, macedoneana si turca. Bulgarii se folosesc de traditiile tatare in pregatirea alimentelor in vase de lut, aspect ce ofera mancarii o aroma si savoare neobisnuita. Feluri de mancare fainoase nu sunt prea des intalnite, iar felurile principale nu au un gust dulce. Aproape toate felurile de mancare se servesc cu paine, iar traditia cere ca painea sa fie rupta in bucati si pusa pe un servetel, ea nu trebuie tinuta in mana. La restaurante, de regula, painea nu este inclusa in pretul meniului si se plateste separat.

In Bulgaria, la micul dejun sunt populare produsele de patiserie si laptele acru cu zahar sau o ceasca de cafea. Masa de pranz se serveste in restaurante decorate in stil traditional, numit mehana, si consta in cea mai mare parte din aperitiv, care de obicei include o salata sau o supa(care este diferita in functie de sezon) si felul principal  care poate fi alcatuit din chiftelute cu orez, legume si paine. Deserturile cele mai populare  sunt: palaczinka (clatite umplute cu miere si nuci), baclavaua (patiserie dulce cu nuci potluczonymi in mijloc), kifla (croissant cu gem), mekica sau Cream Karamel (lapte proaspat, cu vanilie si caramel). Cina reprezinta o masa linistita pe care bulgarii o servesc cu familia sau cu prietenii, si de regula consta in meniu de tip grill: kebabczeta (carne tocata de oaie, carne de porc sau de vitel), meszena Skara (vinete la gratar cu condimente servite cu sos de iaurt si usturoi, ), sziszczeta (frigarui ), acestea fiind insotite cu garnitura de cartofi, orez sau varza. La cina se serveste vin sau rachiu.

Mancaruri populare:

Kioopolu - aperitiv cu vinete servit rece.

Salata Sopsky  - Aperitive celebre cu rosii, castraveti, ceapa, ardei, patrunjel si branza de oaie

Snejanka - lapte acru cu castraveti, usturoi si nuci.

Bob Chorba - supa de fasole.

Szkembe Chorba - burta de porc sau vitel.

Tarator -gustare alcatuita din castraveti, lapte acru, marar si usturoi amestecat cu apa.

Tetewenska salamura - supa de peste a recomandat tuturor celor care au probleme cu alcoolul deoarece are un gust puternic acru si sarat.

Branza szopsku - branza sarata cu oua coapta intr-un vas de lut.

Syrmi trojansku - porumbei in frunzele de struguri.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Czomlek - un fel de tocana de carne de vitel, miel sau porc.

Kebabczeta - cotlet cu carne tocata la gratar.

Kiufteta - similar cu snitele poloneze de carne de porc

Musaka - gustare cu carne si legume. 

Principalele produse care se servesc la mese sunt asa numitele: Sirene bulgaresti- branza alba, sarata, de oaie, de vaca sau de bivol, Kiselo mliako - produse din lapte de vaca cu ajutorul unor bacterii si Czubrica - specii de condimente care apar in intreaga tara. Ierburile si condimentele sunt folosite frecvent la orice feluri de mancare, si cele mai raspandite sunt: cimbru, patrunjel, marar, menta, piper si busuioc. Bauturile nationale- bautura fermentata din mei si iaurt, bauturi racoritoare din lapte acru. 

Anotimpurile influenteaza la randu-i bucataria bulgara: vara se consuma, de regula, carne de manzat, carne de pasare si preparate vegetariene, in timp ce in timpul iernii, predomina supele si felurile de mancare cu carne de porc (populara in aceasta perioada este turszija - salata cu legume murate),iar toamna este timpul pentru fructe si legume.

Exista, de asemenea, si alte feluri de mancare traditionale, printre care: carne prajita in paine, gustare de midii si supa de peste din statiunea balneara Sozopol. In regiunile de coasta se mananca o multime de peste, in special sturioni si macrou.

Pe strazi poti intalni foarte des tarabe unde se vand nuci si castane in pungi de hartie, covrigi, porumb pe gratar si clatite.

Atunci cand comandati diverse mancaruri in restaurante, trebuie sa acordati o mare atentie gramajului.

O mancare gustoasa necesita vinuri bine alese. Vinurile rosii sunt servite, in principal, la mancaruri de carne de vita si de porc, vinurile de culoare alba sunt servite in general la carne de manzat, de pasare, peste, iar vinurile demi-dulci insotesc deserturile si fructele. Cele mai bune vinuri rosii sunt: Mawrud, Gymza, Trakija, Merlo, Kadarka, Melnik, Magareszko sau Pamid.Un vin deosebit ce merita a fi incercat este Osmarski Pelin, un vin cu un gust placut, usor, la care se adauga pelin. Cele mai bune vinuri albe sunt considerate: Karlowski Misket, Damianica, Tamianka si Keracuda. Bucurati-va de gustoasele vinuri spumante, cum ar fi Ljaskowec si Pestera Magura. Podgoriile unde se pot degusta aceste vinuri minunate sunt situate in imediata apropiere a  regiunilor Bruges, Pomorie si Varna.

Daca va aflati in Bulgaria, puteti incerca o bautura mai puternica, cum ar fi rachiul- bautura preparata cu vin distilat sau coniac. Rachiul, de obicei, este baut ca un aperitiv inainte de servirea felurilor principale de mancare si poate fi facut din prune, caise sau smochine . De asemenea, tuica de prune este o alta bautura asemanatoare cu rachiul pe care o puteti incerca in timpul unei calatorii in aceasta tara sau puteti incerca rachiurile din caise si smochine. Iubitorii de bere se pot bucura de Astika, Zagorka si Kamenica.

Traditii

Bulgaria este o tara multinationala, cu o populatie majoritar bulgara. O proportie semnificativa din populatie este reprezentata de turci. Limba bulgara apartine familiei de limbi slave, iar religia dominanta este cea ortodoxa, un procent mic din populatie fiind musulmani.

Bulgarii sunt foarte ospitalieri si prietenosi. Toata lumea, chiar si oaspetii neanuntati sunt primiti cu bucurie si invitati in casa. Pregatirea mesei este un adevarat ritual, care necesita mult timp.

Bulgarii sarbatoresc evenimente fericite, cum ar fi botezul, primii pasi ai unui copil, aniversari si zile onomastice. Nunta bulgara este un eveniment ce merita a fi vazut, fiind un prilej de a surprinde traditii si obiceiuri specifice.

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri este dansul mascat numit kukeri, care vine din traditia pagana si este legat de venirea primaverii. Pentru acest dans, barbatii isi pun masti si costume de fantome infricosatoare.

Cand vine vorba de gesturi, bulgarii sunt renumiti pentru unele diferente, dintre care cea mai cunoscuta este diferenta Da-Nu. Miscarile capului pentru "da" si "nu" sunt diferite decat in restul Europei: stanga-dreapta inseamna da si sus-jos inseamna nu.

In Bulgaria, daca sunteti multumiti de serviciile soferilor de taxi sau chelneri, un bacsis de 10-15% din totalul sumei de achitat este considerat a fi suficient. Atunci cand aveti de platit sume mai mari nu spuneti multumesc inainte ca chelnerul sa va aduca restul, intrucat acesta va opri tot restul pentru el. Daca nu spuneti nimic, chelnerul va va aduce inapoi tot restul.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fumatul este larg raspandit in Bulgaria, insa autoritatile au dispus ca toate cafenelele si restaurantele sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si existenta unui spatiu special pentru fumatori. Se intampla ca deseori chelneritele sa puna pe toate mesele dintr-un local scrumiere, chiar daca in anumite zone nu este permis fumatul, de aceea este important sa va uitati bine la locul unde va asezati intr-un restaurant: fumatori/nefumatori.

In ceea ce priveste consumul de alcool bulgarii obisnuiesc sa toasteze prin celebra zicala "Noroc!" Atunci cand mergeti in vizita la localnici, se recomanda sa le duceti un cadou: o sticla de vin sau un buchet flori. Numarul de flori din buchet trebuie sa fie impar conform traditiei pentru a nu fi asociat cu ritualurile de inmormantare.

Bulgarii castiga relativ mai putin decat cetatenii altor tari, astfel incat este recomandat sa nu se aduca in discutie subiecte legate de preturi sau salarii .

In Bulgaria, este interzisa fotografierea si filmarea in unitatile militare. Asigurati-va ca aveti permisiunea de a folosi aparatul foto atunci cand vreti sa fotografiati.

Printre cele mai renumite traditii populare se numara  Ziua Vintnerlui - Trifon Zarezan, sarbatorita in prima jumatate a lunii februarie, atunci cand sunt taiati mugurii de vita de vie. Se canta si se danseaza in jurul podgoriei si se alege Regele Vinului, care este incoronat cu o coroana tesuta din nuiele. Martenica este o alta traditie sarbatorita pe 1 Martie, cand oamenii ofera figurine mici legate cu fire rosii si albe la care se anexeaza o moneda de argint. Pe coasta de nord se obisnuieste ca gospodinele sa impodobeasca pomii fructiferi cu un material rosu sau sa arunce o carpa rosie pe campuri, acest lucru avand rolul de a asigura o recolta mai buna in anul ce urmeaza, iar ciobanii  pun pe grumajul animalelor un fir alb impletit cu un fir rosu. Un alt obicei interesant este dansul pe carbuni aprinsi, acest ritual avand rolul de a alunga boala si a aduce sanatate si fertilitate. Acest obicei poate fi intalnit in statiunile de pe malul marii Albena si Nessebar.

Vacante active

Regiunea Sunny Beach ofera multe atractii asociate cu odihna activa. Ofertele sunt numeroase si includ: centre de scufundari, croaziere, barci cu motor, instructori de scufundari, filmare subacvatica profesionala, echipamente sportive precum si numeroase posibilitati de cazare. Turistii vor putea practica tirul cu arcul, mini-golf, bowling si ciclism. Populara in randul persoanelor care iubesc scuba divingul este Varvara, un oras situat pe valea raului Czepinska, cunoscut pentru rocile subacvatice. Puteti, de asemenea, sa faceti drumetii sau sa incercati cursurile de echitatie.

Excursii optionale

Pobiti kamyni - rezervatie naturala fantastica situata la 18 km de Varna, caracterizata de dealurile care rasar din nisip si de coloanele impresionante de piatra, cu o grosime de 1-3 m si o inaltime de 7 m. In jurul acestui monument natural s-au nascut numeroase controverse si mistere.

Rezervatia Naturala Jaiłata si Piatra Bank - este un loc atractiv pentru turisti, deoarece acestia pot admira pesterile antice sculptate in stanci. Acest loc este o sursa de informatii pentru arheologi si de iubitorii de istorie care vor fi impresionati de aspectul acestui loc ciudat. Daca va aflati pe aceste meleaguri trebui sa vizitati si ruinele cetatii romane, unde se spune ca s-a  nascut Orpheus.

Balcic - orasul are o bogata traditie istorica si merita a fi vizitat mai ales ca se afla situat la poalele unor stanci de calcar deasupra golfului cu maluri nisipoase. Puteti afla lucruri interesante despre oras si totodata va puteti relaxa intr-o locatie minunata. Balcic este renumit pentru palatele sale frumoase, invaluite intr-o poveste frumoasa despre o regina romana. Dupa o  plimbare lunga, va puteti relaxa in frumoasa gradina in stil labirint cretan mitologic, ce face parte din complexul Gradinii Botanice, renumita pentru colectia sa foarte mare de cactusi. Una din alei va poate duce la Puntea Suspinelor, o reprzentare in miniatura a celebrei atractii din Venetia.

Madara - acest loc merita vizitat , pentru ca a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Drumul forestier duce la Muzeul Arheologic si la statuia din piatra Madarskiego Ride, simbol al vechiului stat bulgar.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Tuzłata - turisti care se plang de orice durere pot merge in aceasta statiune balneara pentru a se trata sau doar pentru a se relaxa.

Cape Kaliakra -  este considerat ca fiind locul cel mai pitoresc de pe linia de coasta in Bulgaria. Numele statiunii se datoreaza reliefului de calcar, iar in jurul acestui loc s-au nascut numeroase legende misterioase. Merita, de asemenea, sa vizitati pesterile din apropiere sau sa va bucurati de o masa intr-un restaurant cu vedere spectaculoasa la mare.

Varna - al treilea oras ca marime din Bulgaria si cel mai mare oras de pe coasta si-a pastrat intacta arhitectura, pe care o puteti admira de-a lungul regiunii Nisipurile de Aur. Atmosfera din oras este cosmopolita, iar turistii care viziteaza orasul trebuie sa vada neaparat Mausoleul lui Wladyslaw al III de la Varna, precum si frumosul oras vechi cu comorile sale,  biserica Ortodoxa Armeana si moscheile musulmane. Dupa vizitarea orasului, turistii ar trebui sa mearga si la Seaside Park, iloc de care se vor bucura mai ales copiii. De asemenea, un alt punct de atractie este Delfinariul din Balcani, unde vizitatorii sunt special intampinatii cu diferite demonstratii de dresaj. Popular printre turisti este si  Festivalul International de Jazz.

Istanbul - Turcia cea plina de istorie este considerata astazi ca unul dintre orasele cele mai cosmopolite aflat in plina dezvoltare din Europa si Asia Mica. Istanbul are o clima specific. Este unul dintre putinele orase din lume care leaga doua continente atat din punct de vedere istoric cat si socio-culturala. Cele mai multe dintre obiectivele turistice si hotelurile de un standard mai ridicat sunt situate in partea europeana iar partea asiatica cuprinde, in principal, zonele rezidentiale, unde exista putina incarcatura istorics. In secolul al XI-lea, aici au locuit mai mult de un milion de oameni,care au contribuit la dezvoltarea portului si a orasului. Din aceasta perioada au supravietuit multe site-uri istorice, cele mai multe dintre ele sunt ziduri de aparare si cateva obiecte sacre, cum ar fi Hagia Sophia. La acea vreme, Constantinopolul a fost cel mai mare partener al Venetiei,  dar atunci cand locuitorii sai s-au revoltat, a devenit inamicul capitalei Bizantului. In timpul cruciadelor, in care flota venetiana a fost implicata activ, Constantinopolul a fost jefuit.In timpul invaziei a fost distrus si palatul cu 500 de camere si 30 de capele decorate cu mozaicuri de aur. In ziua de astazi s/a pastrat doar fatada, cu ferestre mari si coloanele de sprijin. Cateva bisrici au supravietuit acestei perioade: Hagia Sophia sau Hagia Eirene. Monument pretios al acelor timpuri este si Kariye Cami (fosta Biserica a Mantuitorului din Chora, situata in afara zidurilor orasului vechi), care include cele mai frumoase mozaicuri bizantine din lume, cu scene din Vechiul Testament si monete din viata Sfintei Familii. Un alt monument pretios este Hipodromul, unde mii de oameni veneau sa vada cursele cu carul. La Hipodrom,  exista trei monumente ce merita a fi vazute: Obeliscul Faraonului Tuthmosis, coloana lui Constantin VII si coloana Sarpele ce provin din templul lui Apollo din Delphi. Cel mai important monument mai mare si al orasului este Hagia Sophia - Biserica Sfintei Intelepciunii a lui Dumnezeu - care este a treia cladire ridicata pe acest loc. Merita vazut, datand din aceasta perioada, si impresionantul Palat Topkap.  Palatul Topkapi a fost nu numai centrul administrativ ci si centrul de putere al Imperiului Otoman.Cea mai renumita cladire islamica este Moscheea Albastra din secolul al XVII-lea. O alta cladire otomana importanta este: Muzeul de Arta Islamica.  Istanbul a fost de secole un important centru de invatamant.O alta atractie este marea moschee a lui Suleiman - a doua ca marime din oras si una dintre cele mai frumoase din lume. In Istanbulturistii pot merge si la Marele Bazar, unde toate lucrurile se negociaza. Orasul Nou se intinde pe malul european al Bosforului din golful Cornul de Aur la districtul Taksim, si are o forma mult mai europeana, cu numeroase vile si ambasade. In aceasta parte a orasului functioneaza foarte multe biserici crestine, sinagogi si temple, iar musulmanii sunt reprezentati de Galata Mevlevihane.Vizitand  aceasta parte a orasului, puteti vedea Muzeul Rahmi M. Koc  sau faimosul  hotel Palas  Oteli descris in mod repetat in "Crima din Orient Express" si "Tren spre Istanbul". Daca mergeti la Istanbul, pasapoarte sunt necesare pentru a primi o viza de intrare la frontiera.

Intrebari frecvente

Cat dureaza zborul pana la Sunny Beach si de la care aeroport? 

Puteti ajunge in statiunea Sunny Beach de pe aeroportul situat in Burgas,cu plecare din Bucuresti si cu escala in Sofia, calatoria durand aproximativ 5 ore. In Bulgaria se poate ajunge, de asemenea, mult mai repede cu autobuzul sau cu masina.

Cand este cel mai bun moment pentru a merge la Sunny Beach?

Sezonul turistic din Sunny Beach se desfasoar din iunie pana in septembrie, atunci cand temperatura apei marii este de 24 °. Turistii care doresc sa evite aglomeratia de pe plaje si vor sa exploreze atractiile frumoase in liniste ar trebui sa viziteze aceasta tara in mai, iunie sau septembrie.

Atunci cand va planificati vacanta, amintiti-va de evenimentele regionale anuale, cum ar fi Festivalul International de Jazz din august.

Care este moneda in Bulgaria si care sunt preturile aproximative? 

In Bulgaria, unitatea monetara este leva bulgareasca (BGN), 1 BGN = 2, 2 Ron. Puteti lua moneda romaneasca pe care sa o dati la schimb la birouri de schimb valutar. In cele mai multe magazine si statii de benzina puteti plati prin card de credit. Preturile pentru produse si servicii sunt considerate cele mai mici in comparatie cu alte tari ale Uniunii Europene.

De unde si ce suveniruri se pot cumpara in Sunny Beach? 

In destinatiile turistice sunt foarte multe magazine de suveniruri care atrag turisti. Pe coasta putei cumpara costume popularem bluze brodate, esarfe sau fete de asa. Turistii pot cumpara, de asemenea, obiecte din ceramica, produse din fier forjat si bijuterii, vederi si icoane sau sticle de ulei de trandafir.

Care este ora locala in vigoare in Bulgaria? 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Bulgaria,ora locala coincide cu cea a Romaniei.

Cu ce te poti deplasa in regiunea Sunny Beach? 

Intre marile orase ale regiunii turistii pot opta pentru trenuri sau pentru autobuz, care este in general mai scump decat transportul feroviar, dar avantajul este ca autobuzele sunt noi si au aer conditionat. Trenurile Express sunt cele mai scumpe. Permisul de conducere romanesc este acceptat, iar cartea verde nu este obligatorie. Toate vehiculele trebuie sa plateasca taxele de drum. O persoana care doreste sa inchirieze o masina trebuie sa aiba minim 21 de ani, un permis de conducere si un alt document de identitate.

Care sunt plajele in Sunny Beach? 

Sunny Beach este o regiune ce se intinde pe mai multi kilometri lungime si are numeroase plaje largi de nisip. Foarte cunoscut este bazinul de nisip Kraimorie Sarafovo. Celebra plaja Primorie are 10 km lungime. Deasupra unui golf calm se afla faimoasa plaja Kiten, iar nisip alb gasiti in Sinemorets. 

Care sunt restrictiile vamale in Bulgaria?

Bulgaria poate importa cu scutire de taxe 200 de tigarete sau 250 de grame de tutun prelucrat, 50 de trabucuri, doi litri de vin sau un litru de bauturi spirtoase, 50 g de cafea, 100 de grame de ceai, 50 g de parfum si apa de toaleta. 

Ce documente sunt necesare pentru utilizarea serviciilor de sanatate din Bulgaria?

In caz de urgenta, turistii pot beneficia de asistenta medicala pe baza asigurarilor de sanatate incheiate.  Cu toate acestea, se plateste pentru a cumpara polita de asigurare de calatorie, care va permite un tratament medical mai avansat. Daca aveti asigurare privata ar trebui sa verificati termenii si conditiile, deoarece, in majoritatea cazurilor, cheltuielile sunt acoperite de asigurarea medicala de mai sus. Inainte de a merge in strainatate, ar trebui sa va adresati filialei regionale a Fondului National de Sanatate si sa solicitati un card european de asigurari de sanatate. Turistii care calatoresc catre trasee montane ar trebui sa aiba o asigurare adecvata.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Bulgaria, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. Atentie pentru cei ce calatoresc cu autobuzul sau masina: inainte de a pleca, asigurati-va ca traseul nu traverseaza si tarile in care prezentarea unui pasaport este obligatorie. In Bulgaria, fara viza puteti sta 90 zile in decurs de 6 luni, iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Bulgaria: http://www.ambasada.ro/ambasada/2/138/bulgaria.htmlPoloniei

Ambasada Romaniei in Bulgaria

Adresa

B-dul Mihai Eminescu nr.4, Sofia.

Adresa sectia consulara

Str. Shipchenski Prohod nr.1, Sofia.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Telefon:   00359-2-971.28.58; 00359-2-973.30.81      

Fax: 00359-2-973.34.12 

E-mail: ambsofro@vip.bg

Telefon sectia consulara:00359-2-973.35.10 ; 

Fax sectia consulara: 00359-2-973.34.12       

E-mail sectia consulara: ambsofro@vip.bg

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Bulgaria: Bansko , Nisipurile de Aur , Sunny Beach

Cauta regiuni Bansko , Nisipurile de Aur , Sunny Beach