Tara Croatia

Capitala: Zagreb  
Suprafata: 56 610 km²  
Populatie: 4 437 400  
Valuta:    Kuna croata(HRK), 1 kuna = 100 lipa
Limba: Croata  
Viza: Viza nu este necesara  
Tensiune: 220 V  

Croatia Centrala

Dalmatia de Nord

Dalmatia de Sud

Insula Brac

Insula Cres

Insula Dugi

Insula Hvar

Insula Korcula

Insula Kornati

Insula Krk

Marea Adriatica, clima moderata, plantatii de struguri, frumusetea salbatica a naturii, o asezare de pe vremea romanilor si plaje minunate de nisip si pietris.  

Informatii Generale

In partea de est a Croatiei, in apropierea celor mai mari insule ale Marii Adriatice sunt situati munti inalti, in timp ce pe coasta de vest este o clima blanda, cu paduri si vita de vie ce atrage turisti din toate colturile lumii. Totusi, pe insula veti putea gasi si locuri linistite, salbatic si potrivita pentru un sejur relaxant. Toate acestea fac ca aceasta regiune pitoreasca sa fie cunoscuta ca una dintre cele mai frumoase locuri din Croatia.

Insula este conectata de continent prin canalul Vinodolski, printr-un pod care face din Krk o destinatie turistica ideala. Istoria insulei este foarte interesanta, avandu-i ca personaje principale pe familiile dominante din Frankopan, Venetienii si Habsburgii. lExista multe atractii turistice aici. Puteti vizita pestera situata in apropiere de satul Biserujka Rudine, legenda spunand ca acesta este un loc in care piratii au ascuns comorile pierdute. Pestera este cunoscuta in limbajul cotidian ca "Pearl". Accesul pe Krk se poate face cu masina, iar majoritatea statiunilor de pe insula sunt considerate a fi de lux, cele mai importante fiind Krk Baska, Punat, Malinska, Omisalj sau Vrbnik.

Krk - situat la nord de Sibenik, acopera o parte mai mare din raul Krka, care isi are inceputul in Muntii Dynarskich si este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Dalmatia. au loc fenomene interesante  precum cascade in sir in valea raului dar si caracterul de canion, una dintre cel mai interesant din Croatia. Turistii pot admira, nu numai natura, dar si manastirile maiestuoase, pe insula Visovac.

Omisalj - asezarea a fost fondata in epoca romana si este o atractie turistica impresionanta, cu numeroase strazi pietonale convergente. In orasul vechi, turistii se pot bucura de numeroase atractii turistice sau se pot relaxa pe plajele cu o atmosfera intima.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Malinska - vizitatorii acestei statiuni sunt atrasi de plajele frumoase, posibilitatile variate de cazare la hoteluri si apartamente de lux, printre care complexul de lux Paradise si hotelul EDT, construite dupa modelul satelor de pescuit. Punctul turistic central al statiunii este Obala, un loc minunat de promenada, unde va puteti plimba de-a lungul coastei Golfului si in port. In oras sunt organiyte unele evenimente ce au loc in timpul verii la Ljeto Kulturno in Malinskoj.  

Punat – statiune care a fost, candva, sat de pescuit tipic, acum devenind unul turistic. Acest oras pitoresc este situat pe frumosul golf Okaloną, incluyand numeroase plantatii de vita de vie. Centrul gazduieste cel mai mare port al Marii Adriatice, fiind construit in urma cu acum 50 de ani. Aici se afla numeroase iahturi si barci de lux. Complexurile hoteliere dispun de piscina proprie, oferta gastronomica generoasa si posibilitati de promenada. Un alt punct de atractie turistica important este manastirea Punat Kosljun, o manastire franciscana intr-o reyervatie naturala la care se poate ajunge cu ususrinta cu un taxi pe apa.

Vrbnik - farmecul acestui oras este redat de imbinarea superba a stancii cu litoralul, intr-o zona linistita, un refugiu pentru turistii care prefera sa se izoleze de locurile zgomotoase. In timpul verii statiunea este frecventata de catre familiile cu copii. Strazile inguste ale orasului reinvie spiritul vechi si implica sentimentul prezentului care vrea sa se reuneasca trecutului. Puteti sa va petreceti dupa-amiezele la restaurantele locale. O atractie unica este cea mai imgusta strada din lume, Klancic.

Baska – un oras istoric vechi, foarte important pentru croati, cu numeroase monumente importante ale Croatiei. Statiunea este plina de turisti care vin din toate colturile lumii, cea mai mare parte a lor pentru a se relaxa pe plajele frumoase care au pana la 12 m latime. Zona are si plaje mai mici, pentru turistii care cauta locuri mai retrase.

Bucatarie

Prin alegerea Croatiei ar trebui sa va familiarizati cu cuvinte precum: gostionice (restaurante mici si oferta de familie), konoby (baruri cu vin) si kafany (cafenele). Tara situata in centrul Europei, cu o istorie turbulenta, a infruntat influente culturale diferite, si are, prin urmare, o bucatarie foarte diversa. Este un amestec de arome din Marea Mediterana, Europa Centrala si slava. Micul dejun este servit intre 7 si 10, fiind insotit de cafea, bauta fara lapte, dupa traditia turca. Pranzul costa in felul intai si felul a doilea dupa care va puteti bucura de desert (unele deserturi sunt specifice Ungariei, de exemplu cele cu branza si mac), iar pranzul este servit intre 13-15. Cina, care este uneori la fel de bogata ca pranzul, si este de obicei servita la ora 20. Bucataria croata este renumita prin: sunca afumata sau uscata servita rece, curele - branza din lapte de oaie din insula Pag, gavrilocic salama - mezeluri similare salamului, masline. Aceste produse sunt servite ca un "Platou rece". Printre supe, cu siguranta iese in evidenta supa de peste, precum si supa de miel. Printre supele locale este cunoscuta krumpira Juha - Zagorska, supa de cartofi. Dalmatia este o regiune cunoscuta pentru supa preparata cu bulion, cu branza si paste, parmezan si anghinare servite cu patrunjel, usturoi si frunze de dafin.

Pe coasta si in insule, preparatele cu pesti sunt foarte populare: platica, crap, dragon de mare, risotto cu sepii, caracatita, calamar. In Dalmatia, peninsula Peljesac, cresc in august, musule - stridii. De obicei, la ora 11, se serveste o gustare ce consta in peste, branza si paine. Sir Stripes este unul din produsele traditionale de pe coasta dalmata. Branza care se face pe insula Pag isi datoreaza gustul sau ierburilor salbatice (in principal, salvie) si sarurilor.

In Europa de Sud a devenit cunoscut un fel de mancare din  Dalmatia, Ravioli de la Makarska. Acest fel de mancare consta in galuste dulci prajite, umplute cu migdale, coapte in cuptor si dupa coacere, presarate cu zahar vanilat si migdale tocate.

Turistii sunt atrasi si de mancaruri din carne, de exemplu: friptura de miel cu cartofi, manzat si carne de porc la gratar, precum si carne de vita fiarta in vin, servita cu paste. Cele mai renumite in Peninsula Balcanica sunt cevapcici, rulouri la cuptor cu carne de vita sau de porc picanta, si pljeskavica, avand aceeasi compozitie dar o forma circulara.

Bucataria croata este, de asemenea, renumita pentru musaca, orez cu carne, djuvec - orez cu legume, inclusiv cu boia de ardei, si, de asemenea, sarma – un tip de sarmale.

Dupa o astfel de masa, vinurile croate sunt excelente, cele mai bune tulpini cunoscute pentru vinurile rosii sunt Merlot, Teran si plavac, si pentru vin alb sunt malvazija, GRK, POSIP si Parc. Fabricarea berii in Croatia este la fel de populara, fiecare bautor a admirat cu siguranta fabrica de bere. Alte bauturi alcoolice specifice sunt vodca si lichiorul de cirese, maraschino.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Dalmatia are o bucatarie originala si inovatoare. Aceasta urmeaza cerintele nutritionistilor, lucru care aduce un puternic avantaj. Pestele este servit cu legume,copt sau facut la grill. Acest fel de mancare este condimentat cu ulei de masline si ierburi locale.

Vinul si uleiul de masline sunt produse cunoscute, deja apreciate din cele mai vechi timpuri. Printre cele mai renumite vinuri dalmate putem mentiona Dingac si Postup, provenite din Peninsula Peljesac, GRK de Korcula, precum si  Lastova Marastine. Vin semi-dulce este considerat Prosek. Cel mai renumit tip de vin din Dalmatia este Plavac Mali.

Bucatarie insulara are un mod diferit de a gati, spre exemplu vitalac, care se mananca numai pe insulele Hvar, Brac sau Korcula. Acesta contine organe de miel coapte in intestin, care de-a lungul anilor a fost asemanat cu carnatii polonezi.

Kvarner este caracterizat prin preparate culinare regionale, printre care cele mai faimoase sunt:  kvarnerskich (creveti), carne de miel servita cu branza de oaie, surlic  servit cu o varietate de tocanite saucu  fructe de mare, castane si prajituri (Torta Rapska). Iubitorii de vin vor fi incantati deoarece orasul Vrbnik este cunoscut pentru producerea unui vin alb puternic. Este foarte cunoscut, de asemenea, vinul din insula Susak Trojscina.

 

Traditii

Croatii au grija de traditiile lor, si, de asemenea, dovedesc adeseori ca acestea sunt foarte importante in viata politica si sociala. Ei sunt, totusi, foarte deschisi si ospitalieri. Traditia croata spune ca trebuie sa le oferi oaspetilor ceva sa manance si sa bea. În astfel de situatii, este mai bine ca oaspetii sa nu refuze, deoarece gazda se va simti jignita. Una dintre cele mai mari gafe pe care un turist le poate comite este aceea de a folosi numele de Iugoslavia, in loc de Croatia. Locuitorii din aceasta tara nu pot suporta aceste greseli, precum si comparatiile cu tarile din blocul estic. Prin urmare, croatii sunt sensibili la criticile aduse tarii lor.

Una dintre cele mai vechi traditii este producerea de jucarii klepetaljke (ciocan) si cegrtaljke (zuruitoare), in Dalmatia si Konavle. 

O traditie importanta, cunoscuta din antichitate, este aceea de a bea vin. Aceasta este legata de credinta in puterea de vindecare a acestei bauturi. In timpul Pastelui, este recomandat sa se bea vin rosu cât mai mult posibil. Gospodinele pregatesc mancaruri traditionale in plus pentru fiecare sarbatoare, inclusiv cod si varza. Se crede ca, cu cat bei mai mult vin rosu, cu atat vei avea o sanatate mai buna.

Croatii sunt cunoscuti si pentru dansurile populare. Cele mai multe dintre dansurile populare incep incet, cu acompaniament de cintece, pentru ca, treptat, acompaniamentul sa inceteze, iar melodia sa se accelereze. Dansatorii formeaza un cerc initial, mai târziu dansand in perechi. Importante sunt, de asemenea, costumele traditionale, purtate doar in zilele de sarbatori si in timpul festivalurilor.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

O trasatura caracteristica, nu numai in cultura croata, este cravata. In secolul al XVII-lea, s-a inventat o parte esentiala a simbolului elegantei de sex masculin. Legenda spune ca initial, cravata a fost un cadou de la sotiile si prietenele soldatilor, purtata ca un suvenir si dovada de loialitate fata de iubitele lor. In timpul Razboiului de Treizeci de Ani, francezii au preluat acest element de costum si au denumit-o cravatte, devenind un accesoriu de moda pentru haine.

Pe plaje nu exista nicio interdictie majora. Plaja topless nu este permisa peste tot, insa in unele locuri se pot gasi plaje pentru nudisti. In acest sens, Croatia este o tara libera.

In Croatia, aproximativ 90% din populatie este catolica,iar Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori.  O traditie importanta este cea in care se iau trei trunchiuri mari, care simbolizează Sfânta Treime, se aduc in casa in Ajunul Crăciunului, se pun pe vatră, şi apoi se serveste masa si se bea vin. Croaţii cred că focul in care ard aceste trunchiuri va aduce bunastare. Alte elemente ce tin de traditia Craciunului se refera la construirea unei iesle si la aprinderea lumanarilor.

 

Vacante active

Croatia este un paradis pentru iubitorii de odihna activa. Apa limpede si o temperatura ideala a apelor Adriaticii, fac scufundatorii foarte fericiti. In escapadele subacvatice se pot observa epave din al doilea razboi mondial,invazia feniciana, pesteri subacvatice si grote. Practicarea scuba diving-ului necesita permis si licenta, iar practicantii ar trebui sa gandeasca in avans cu privire la documentele relevante. De asemenea, exista multe locuri si pentru windsurfing.  Exista, de asemenea, o multime de locuri pentru windsurfing. Coasta Adriatica din Croatia, in special cea insulara,  este ideala pentru navigatie si alte sporturi de apa. Plajele sunt pline de centre de inchirierie de echipamente, cum ar fi barci cu motor, scutere, canoe, barci cu pedale si cu panza, toate acestea putanf fi inchiriate din fiecare port.

Baska si Punat sunt doua locuri faimoase pentru windsurfing, iar in scolile existente se pot antrena atat incepatorii, cat si windsurferii cu experienta. Nici iubitorii de scufundari nu se vr plictisi pe insula deoarece pot explora cele doua epave scufundate. Una dintre ele se afla la o adancime de 55 m, in timp ce cealalta se afla la suprafata apei, constituind un excelent centru de instruire pentru incepatori.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Excursii optionale

 

Pula - este probabil cel mai vechi oras de pe coasta croata a Adriaticii si este in primul rand cunoscut drept un important centru turistic, industrial si de comunicatii care faciliteaza calatoriile in Istria. In acest oras puteti vizita un frumos amfiteatru ce dateaza din secolul I si care este a sasea constructie ca marime din randul amfiteatrelor romane de acest tip, unde se organizau in trecut lupte intre gladiatori. Astazi in acest amfiteatru in serile de vara se organizeaza evenimente culturale si concerte ce atrag o multime de turisti. Istoria acestui centru este interesanta si poate fi observata traversand centrul vechi. Orasul pare a avea o forma sferica, fiind construit in jurul dealului, aspect ce ii confera o functie de aparare. Unul din punctele importante ale orasului este piata plina de cafenele si gradini de bere, unde seara va puteti bucura de o serie de evenimente culturale. Printre obiectivele turistice notabile se numara catedrala locale, strada Sergijevaca unde sunt conservate mozaicuri din timpul romanilor, iar la sfarsitul acestei artere frumoase puteti admira Arcul de Triumf al lui Serghie. Turistii iubitori de istorie pot vizita cetatea si Muzeul de Istorie sau pe cel de Arheologie. Orasul nu are golfuri foarte bune in care puteti inota, insa pentru turisti sunt recomandate plajele de langa Zlatna Veruda Stijene, la care se poate ajunge cu mijloce de transport in comun.

Parcul natural Ucka – un parc ideal pentru o excursie de o zi, cu turnuri care permit o priveliste deosebita asupra imprejurimilor, inclusiv asupra golfului Kvarner. Aici veti gasi si trasee atractive de ciclism de dificultati diferite, potrivite atat pentru biciclistii incepatori cat si pentru cei mai avansati.

Parcul National Risnjak – Parcul este parte a Gorski Kotar, situate in apropierea varfurilor Veliki si Mali Risnjak. Parcul este ideal pentru turistii care doresc sa escaladeze munti, sa faca drumetii sau ciclism. Aici exista si posibilitatea unor cursuri de catarari de la traineri specialisti.

Muntii Velebit – fac parte din cel mai lung lant muntos din Croatia -Muntii Dynarskich, considerati o rezervatie a biosferei de catre UNESCO. Datorita numeroaselor pesteri si privelistilor frumoase este locul perfect pentru drumetii si alpinism montan. Partea inferioara a muntelui ofera niste privelisti pitoresti perefecte pentru o plimbare de dupa-amiaza, cu trasee bine pregatite.

Karlovac - orasul este cunoscut datorita celor patru rauri care se intalnesc aici, rauri ideale pentru inot si pescuit. Aici se organizeaza competitii de rafting ce atrag vizitatori in cautarea de senzatii tari. Un punct de atractie este si cetatea din secolul al XVI-lea situata la confluenta raurilor, care a fost un punct de rezistenta impotriva turcilor.

Rijeka - oras situat pe coasta, cu strazi pitoresti destinate exclusiv traficului pietonal, cu numeroase terase sicafenele pentru petrecerea unor momente relaxante. Rijeka este renumit pentru complexele sale comerciale, astfel incat turistii care doresc sa achizitioneze suveniruri locale vor iubi acest oras modern. Numeroase baruri fac din viata de noapte a orasului una vibranta. Turistii iubitori de muzica si dans sepot distra pe ritmurile incantatoare create de catre DJ-ii croati. Cele mai multe dintre atractiile din Rijeka sunt situate in apropierea marii, in apropierea platformei de feribot.

Insula Cres- cea mai mare atractie a insulei Cres este orasul cu acelasi nume, care cuprinde numeroase atractii si asigura o atmosfera foarte prietenoasa pentru turisti. Cele mai multe monumente ale orasului sunt situate in apropierea centrului vechi. De asemenea, pe insula se adapostesc numeroase monumente importante pentru Croatia, palate vechi si fortificatii. Biserica Sf. Maria Magdalena situata in afara orasului este una demna de remarcat, datorita caracterului sau istoric. Turistii pot profita de numeroasele trasee de biciclete, pentru care aceasta regiune este renumita. Puteti sa va opriti si in pitorescul oras Osor, unde puteti sa va relaxati in golful din apropiere. Iubitorii ecologiei pot vizita Bela, unde sunt amenajate piste ecologice de cai.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Zadar - orasul este unul important pe harta turistica a Croatiei, un mare centru turistic, economic si cultural, cu o vechime de peste 3000 de ani, unul dintre cele patru orase principale ale coastei Dalmatiei. Turistii aleg sa viziteze acest oras vechi, dar bine conservat, care aminteste de epoca romana, plajele frumoase de la marginea orasului fiind foarte populare. Orasul nu duce lipsa atractiilor turistice, avand un stil arhitectural ce aminteste de arta crestina antica. Zadar a fost dezvoltat inca din secolul al XI-lea, secol ce a lasat in urma numeroase cladiri minunate, biserici, catedrale si piete maiestuoase, unde turistii se pot relaxa dupa istovitoarele drumetii si plimbari. In centrul istoric al orasului sunt situate aproximativ 30 de biserici din diferite epoci. Centrul orasului include si Forumul Roman, ce are dimensiuni similare cu cele ale unui teren de fotbal. Exista multe restaurante si gradini de vara, unde va puteti relaxa dupa o vizita in oras. Printre bisericile apreciate de turisti amintim Biserica St Donata, cu forma sa cilindrica, Biserica Sf. Anastasia, Biserica Sf. Ilie cu origini medievale. Turistii interesati de istorie vor fi capabili sa exploreze tainele istoriei Croatiei la Muzeul National Croat. Turistii viziteaza si minunatul parc al orasului Perivoj Kraljica Jelena-Madijevke, dar si vechea cetate care inconjoara orasul. Capitala are si numeroase puncte de divertisment, baruri si pub-uri unde va puteti petrece serile intr-un mod placut. Tinerii pot petrece pana tarziu in cluburile locale care sunt deschise pana dimineata.

Parcul National Lacurile Plitvice - considerat a fi locul cel mai interesant din Croatia, este situat pe tarmul marii. Acest sir de lacuri mici, renumite pentru culoarea lor turcoaz, care formeaza depuneri de calcar cu rolul de bariera in alcatuirea unui ansamblu de mici cascade. Parcul este un Patrimoniului Mondial UNESCO. Terenul carstic este caracterizat de ravene impadurite, precum si de pasuni si fanete. Parcul are in componenta 16 lacuri, ce formeaza 92 de cascade. Cea mai impresionanta cascada este Veliki - 80 de metri, pe care o puteti admira. Acest loc este imposibil de descris, trebuie neaparat vizitat pentru a descoperi cu adevarat frumusetile peisajului idilic.

Aleea Glagolitica -turistii pot parcurge acest  drum ce e flancat de 10 sculpturi in piatra ce duc catre poarta Humului. Orasul Hum este considerat cel mai mic oras din lume pentru ca oficial in oras traiesc doar 20 de persoane, insa o multime de turisti curiosi vin sa viziteze acest loc, tulburand aceasta ordine.

Buzet – este cunoscut ca fiind “orasul trufelor”, celebru in intreaga Istrie. Orasul este ca un magnet ce atrage iubitorii de ciuperci pretioase. Cea mai mare dintre ciuperci a intrat in Cartea Recordurilor, fiind gasita de un fermier local. Evenimente ce atrag turisti sunt Zilele trufelor si concursul de prajit oua gigantice.

Insula Dugi Otok – face parte dintr-un inel triplu de insule situate la vest de Zadar, a carei caracteristica principala sunt dealurile de calcar si pesterile specifice. Insula are o istorie bogata, romanii lasand urme numeroase in zona. Insula este foarte populara datorita naturii luxuriante, a atmosferei liniste si a vederilor frumoase. Vizitand aceasta insula veti putea inota in golfurile pitoresti si practica scufundari pe coasta. Lacul Mir este foarte popular pe insula, fiind conectat cu marea prin canale subterane, astfel ca apa acestuia este sarata. Turistii care nu se tem de inaltime se pot apropia de faleza inalta de 166 de metri. Festivalul Salijskie Uzance  care are loc in 15 august atrage anual numerosi turisti. Festivalul include curse de magari, procesiune cu torte, dans si un concert de "muzica fundul", realizata de insulari cu coarne de vaca. Insula are o conexiune cu feribotul catre Zadar si Rijeka.

Rovinj - este considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Istria, iar croatii il considera Saint-Tropez-ul lor. In oras domneste un aer de istorie medievala si este asociat cu luptele date pe mare de pirati. Vizitatorii vor fi incantati de aceata statiune turistica, cu strazile sale pitoresti, pline de restaurante si baruri in care puteti gasi artisti locali. Atmosfera extraordinara din oras, atractiile turistice, plajele frumoase si infrastructura turistica excelenta sunt doar cateva din motivele pentru care merita sa va aventurati in acest oras. Centrul vechi este inchis pentru masini si adaposteste cateva obiective importante precum turnul Sf. Euphemia, din care puteti admira o priveliste spectaculoasa asupra canalului Lim. Orasul este impanzit de restaurante elegante, insa exista si cateva baruri si discoteci unde va puteti distra. Foarte interesant este Festivalul "Grisia", in cadrul caruia artisti locali isi prezinta creatiile in aer liber creand niste galerii cu imagini unice. Turistii care doresc sa-si petreaca timpul in mod activ pot profita de posibilitatea de a face scufundari, pot face drumetii cu bicicleta sau pot escalada stancile de pe coasta. Foarte poulare printre turisti sunt si excursiile la insulele din apropiere, dintre care cele mai cunoscute sunt Sveta Katarina, Crveni Rim si Sveto Ivan.

Porec - vacanta in aceasta statiune de vara va fi cu siguranta un succes. Punctele forte ale statiunii sunt infrastructura turistica bogata, numeroasele monumente culturale si istorice si vederile frumoase evidentiate de o vegetatie luxurianta. In oras autoritatea exercitata de catre romani a introdus modelul perpendicular al strazilor si cele doua artere Documanus si Cardo. Zilnic statiunea este vizitata de numerosi turisti, rutele comerciale fiind pline cu buticuri si magazine de suveniruri. De-a lungul coastei, sunt situate multe hoteluri si centre turistice care au si spatii alocate pentru inot. Turistii care doresc sa viziteze orasul vor fi uimiti de frumustea locurilor de aici. Aici sunt organizate numeroase spectacole cu programe culturale. Aici are loc si un cunoscut festival de  film, o atractie pentru iubitorii acestei forme de arta. Multi turisti vin aici in special pentru a vizita Basilica Euphrasian care este un monument UNESCO, precum si pesterile situate in Beredine.

Intrebari frecvente

Care este perioada cea mai potrivita pentru a vizita Krk?

Sezonul turistic in Dalmatia de Sud incepe in aprilie si dureaza pana in octombrie. Sarbatorile de varf sunt de la mijlocul lunii iulie pana la ultimele zile din luna august. Turistii care doresc sa evite aglomeratia de pe plaje si sa exploreze atractiile, ar trebui sa viziteze aceasta tara in mai, iunie sau septembrie. Temperatura apei incurajeaza baile de la inceputul lunii iunie pana la inceputul lunii octombrie. Trebuie amintit ca n Punat, in ianuarie si februarie, puteti sa asistati la evenimentele organizate in cadrul carnavalului ce are loc in piata centrala. In luna august autoritatile organizeaza zilele oraselor - o serie de evenimente in cadrul carora puteti asista la concerte, spectacole, concursuri de frumusete, iar turistii sunt atrasi mai ales de unele delicatese la standurile cu produse culinare locale.

 

Ce moneda este valabila in Croatia si care sunt preturile aproximative?

Moneda croata este kuna , simbol: HRK. Moneda romaneasca poate fi schimbata in cea croata in cadrul birourilor de schimb valutar. In cele mai multe magazine sau statii de benzina puteti plati prin card de credit. In comparatie cu tarile occidentale, Croatia nu este scumpa, dar pentru produsele alimentare si luarea mesei in restaurante se va plati mai mult decat in Romania.

 

Ce suvenituri se pot achizitiona din Krk?

In destinatiile turistice sunt foarte multe magazine care atrag turisti pentru suveniruri. Cele mai multe sunt lucrate manual, cum ar fi: bijuterii din coral sau scoici, bijuterii filigran, fete de masa tesute si brodate, obiecte din lemn si ceramica. Barbatii trebuie sa-si achizitioneze neaparat o cravata, iar femeile isi cumpara pungi de lavanda uscate, intens parfumate. Rachiul local poate fi achizitionat chiar si de la vanzatorii de pe marginea drumului.

 

Care este fusul orar in Croatia?

In Croatia, fusul orar este cu o ora inaintea Romaniei.

 

Care sunt mijloacele de transport ?

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

La insula Krk se poate ajunge si cu masina, iar drumurile de pe intreaga insula pana la Baska sunt in conditii foarte bune. Orasele sunt interconectate prin retele bune de transport cu autobuzul, existand conexiuni cu Rijeka, Malinska, Omisalj, si chiar Zagreb. Intre insula Crs si Krk circula si feriboturile. Soferii trebuie sa fie rabdatori si sa conduca prudent deoarece drumurile de pe linia de coasta sunt destul de periculoase. Se poate utiliza permisul de conducere romanesc, insa ar trebui incheiat un document de inmatriculare a vehiculului si dovada asigurarii de raspundere civila."Cartea verde" nu este necesara. Turistii care vor sa inchirieze o masina ar trebui sa aiba un permis de conducere de cel putin 3 ani si trebuie sa aiba peste 21 de ani. Pasaportul este necesar pentru trecerea prin Bosnia Hertegovina.

 

Cum sunt plajele in Krk?

Turistii vor fi incantati de plaja de nisip de la Malinska Rupa, care este una dintre cele mai frumoase din Croatia, fiind rasplatita cu premiul Blue Flag. Statiunea Punat adaposteste o plaja lung cu pietricele, iar familiile cu copii aleg mai degraba plajele nisipoase din orasul Vrbnik. La Baski vin turistii din toata lumea ce isi doresc sa se relaxeze pe plaja de 2 kilometri Vela Plaza, avand in unele locuri 12 metri latime. In zona veti gasi si cateva golfuri mici cu teren stancoas, perfecte pentru scufundari.

 

Care sunt limitarile de vama in Croatia?

Nu exista restrictii, puteti transporta tot ceea ce utilizati in interes personal. Barcile si iahturile pentru uz personal pot fi transportate pe dovada de proprietate. Bunurile pe care le puteti exporta: 200 de tigarete, 50 de trabucuri sau 250 de grame de tutun, pana la 1 litru de bauturi spirtoase sau 2 litri de bauturi care contin pana la 22%, si 1 kg de cafea sau ceai pe persoana.

 

Ce documente sunt necesare pentru utilizarea serviciilor de sanatate in Croatia?

In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti cu atentie restaurantele unde va luati masa, iar hotelurile trebuie sa respecte regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata sau fiarta timp de cel putin 10 minute. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

 

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Croatia, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. Daca optati pentru o calatorie cu avionul atunci pasaportul nu este obligatoriu, insa daca veti merge cu autobuzul sau masina proprie asigurati-va ca nu trebuie sa traversati state in care prezentarea pasaportului este obligatorie. In Croatia, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

 

 

 

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Croatia:

 

 

 

http://www.ambasada.ro/ambasada/1/40/croatia.html

 

 

 

Ambasada Romaniei in Croatia

 

 

 

Adresa

 

Mlinarska nr.43, 10000 Zagreb.

 

Telefon: 00385-1-46.77.550; 00385-1-46.77.856

 

Telefon sectia consulara: 00385-1-46.77.660

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Telefon birou comercial: 00385-1-46.77.193

 

Telefon birou atasat aparare: 00385-1-46.77.330

 

Telefon de serviciu: 00385 98265051; 00 385 98414341

 

Fax: 00385-1-46.77.854

 

E-mail ambasada: veleposlanstvo.rumunjske@zg.t-com.hr

 

 

 

Program de lucru

 

Sectia consulara: luni-vineri 10.00-12.00

 


 

Website

 

www.zagreb.mae.ro

 

 


 

 

Insula Lastovo

Insula Lopud

Insula Murter

Insula Pag

Insula Rab

Insula Solta

Insula Ugljan

Insula Vis

Istria

Kvarner

Slavonia

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Croatia: Croatia Centrala , Dalmatia de Nord , Dalmatia de Sud , Insula Brac , Insula Cres , Insula Dugi , Insula Hvar , Insula Korcula , Insula Kornati , Insula Krk , Insula Lastovo , Insula Lopud , Insula Murter , Insula Pag , Insula Rab , Insula Solta , Insula Ugljan , Insula Vis , Istria , Kvarner , Slavonia

Cauta regiuni Croatia Centrala , Dalmatia de Nord , Dalmatia de Sud , Insula Brac , Insula Cres , Insula Dugi , Insula Hvar , Insula Korcula , Insula Kornati , Insula Krk , Insula Lastovo , Insula Lopud , Insula Murter , Insula Pag , Insula Rab , Insula Solta , Insula Ugljan , Insula Vis , Istria , Kvarner , Slavonia