Prin alegerea Croatiei ar trebui sa va familiarizati cu cuvinte precum: gostionice (restaurante mici si oferta de familie), konoby (baruri cu vin) si kafany (cafenele). Tara situata in centrul Europei, cu o istorie turbulenta, a infruntat influente culturale diferite, si are, prin urmare, o bucatarie foarte diversa. Este un amestec de arome din Marea Mediterana, Europa Centrala si slava. Micul dejun este servit intre 7 si 10, fiind insotit de cafea, bauta fara lapte, dupa traditia turca. Pranzul costa in felul intai si felul a doilea dupa care va puteti bucura de desert (unele deserturi sunt specifice Ungariei, de exemplu cele cu branza si mac), iar pranzul este servit intre 13-15. Cina, care este uneori la fel de bogata ca pranzul, si este de obicei servita la ora 20. Bucataria croata este renumita prin: sunca afumata sau uscata servita rece, curele - branza din lapte de oaie din insula Pag, gavrilocic salama - mezeluri similare salamului, masline. Aceste produse sunt servite ca un "Platou rece". Printre supe, cu siguranta iese in evidenta supa de peste, precum si supa de miel. Printre supele locale este cunoscuta krumpira Juha - Zagorska, supa de cartofi. Dalmatia este o regiune cunoscuta pentru supa preparata cu bulion, cu branza si paste, parmezan si anghinare servite cu patrunjel, usturoi si frunze de dafin.
Pe coasta si in insule, preparatele cu pesti sunt foarte populare: platica, crap, dragon de mare, risotto cu sepii, caracatita, calamar. In Dalmatia, peninsula Peljesac, cresc in august, musule - stridii. De obicei, la ora 11, se serveste o gustare ce consta in peste, branza si paine. Sir Stripes este unul din produsele traditionale de pe coasta dalmata. Branza care se face pe insula Pag isi datoreaza gustul sau ierburilor salbatice (in principal, salvie) si sarurilor.
In Europa de Sud a devenit cunoscut un fel de mancare din Dalmatia, Ravioli de la Makarska. Acest fel de mancare consta in galuste dulci prajite, umplute cu migdale, coapte in cuptor si dupa coacere, presarate cu zahar vanilat si migdale tocate.
Turistii sunt atrasi si de mancaruri din carne, de exemplu: friptura de miel cu cartofi, manzat si carne de porc la gratar, precum si carne de vita fiarta in vin, servita cu paste. Cele mai renumite in Peninsula Balcanica sunt cevapcici, rulouri la cuptor cu carne de vita sau de porc picanta, si pljeskavica, avand aceeasi compozitie dar o forma circulara.
Bucataria croata este, de asemenea, renumita pentru musaca, orez cu carne, djuvec - orez cu legume, inclusiv cu boia de ardei, si, de asemenea, sarma – un tip de sarmale.
Dupa o astfel de masa, vinurile croate sunt excelente, cele mai bune tulpini cunoscute pentru vinurile rosii sunt Merlot, Teran si plavac, si pentru vin alb sunt malvazija, GRK, POSIP si Parc. Fabricarea berii in Croatia este la fel de populara, fiecare bautor a admirat cu siguranta fabrica de bere. Alte bauturi alcoolice specifice sunt vodca si lichiorul de cirese, maraschino.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.
Dalmatia are o bucatarie originala si inovatoare. Aceasta urmeaza cerintele nutritionistilor, lucru care aduce un puternic avantaj. Pestele este servit cu legume,copt sau facut la grill. Acest fel de mancare este condimentat cu ulei de masline si ierburi locale.
Vinul si uleiul de masline sunt produse cunoscute, deja apreciate din cele mai vechi timpuri. Printre cele mai renumite vinuri dalmate putem mentiona Dingac si Postup, provenite din Peninsula Peljesac, GRK de Korcula, precum si Lastova Marastine. Vin semi-dulce este considerat Prosek. Cel mai renumit tip de vin din Dalmatia este Plavac Mali.
Bucataria insulara are un mod diferit de a gati, spre exemplu vitalac, care se mananca numai pe insulele Hvar, Brac sau Korcula. Acesta contine organe de miel coapte in intestin, care de-a lungul anilor a fost asemanat cu carnatii polonezi.
Pe insula Korcula delicatesele dalmate merg cel mai bine alaturi de un pahar de vin sau de bautura lokalanym GRK POSIP. Insula este, de asemenea, renumita pentru specialitati precum: klasun - placinta cu nuci, amaret - prajitura cu migdale, cukarin - tort sau prajitura Marco Polo - o minge mica acoperita cu ciocolata. O delicatesa localaeste prikle- gogoasa prajita in ulei umpluta cu stafide si migdale. Aceste gogosi sunt considerate mai degraba ca un fel de mancare fara carne, servit in zilele de sarbatoare. Un preparat specific mesei de Paste este sirnica -un anumit tip de paine dulce. La nunti si botezuri se servesc prajituri umplute cu migdale, migdale tocate prajite cu zahar, jeleu si dovleac.